Ελλειπής στελέχωση - κτιριακό πρόβλημα Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Ελλειπής στελέχωση - κτιριακό πρόβλημα Αστυνομικής
Διεύθυνσης Ρεθύμνου 

Ο νομός Ρεθύμνου είναι ένας νομός που χαρακτηρίζεται «ευάλωτος» στις διάφορες μορφές παραβατικότητας.
του Βουλευτή
ΠΑΣΟΚ
καθηγητή
Ηλία ΛαμπίρηΗ αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και κατ επέκταση στην ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.

Από τον Νοέμβριο του 2007, οπότε και συνέβησαν τα θλιβερά γεγονότα στον ορεινό Ψηλορείτη, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλές φορές την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στον νομό Ρεθύμνου, την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς τους.
Στην πραγματικότητα όμως και επί της ουσίας,
τίποτα από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου με πρόσφατη αναφορά  προς τον αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, εκφράζει την αντίθεσή της στον τρόπο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Νομού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Μυλοποτάμου, διατυπώνεται το αίτημα να ακυρωθούν οι αποσπάσεις 9 αστυνομικών που μέχρι τώρα υπηρετούσαν στην πόλη του Ρεθύμνου.

Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών στο Ρέθυμνο ζητά να στελεχωθεί το ΤΑΕ Ζωνιανών με μόνιμο προσωπικό από την Κεντρική Υπηρεσία των Αθηνών και όχι με προσωπικό του οποίου η μετακίνηση αφενός αποδυναμώνει τις αστυνομικές υπηρεσίες της πόλης του Ρεθύμνου και αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αστυνομικών που είχαν συμμετοχή σε συμπλοκές, έχουν συλλάβει υπόπτους και καταθέτουν τακτικά ως μάρτυρες σε δικαστήρια για την εγκληματική δράση ατόμων από την περιοχή.

Με τον ίδιο τρόπο ζητά να στελεχωθούν το υπό ίδρυση Αστυνομικό Τμήμα Κουλούκωνα καθώς και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, χωρίς να αποδυναμώνοντια οι κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Είναι γεγονός ότι οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με αφορμή τη φονική επίθεση στα Ζωνιανά, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Η ΕΙΔΑΣΥΔΕ - μία εξειδικευμένη ομάδα ταχείας κρούσης - διαλύεται, η ενίσχυση και αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών ουσιαστικά απέτυχε και η υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι η κατάλληλη.

Την ίδια στιγμή το κτίριο που στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου είναι σε άθλια κατάσταση. H κατασκευή του κυρίως κτίσματος υπολογίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, η στατική του επάρκεια συνεχώς μειώνεται, δεν υπάρχουν χώροι εξυπηρέτησης πολιτών, οι συνθήκες εργασίας είναι επιεικώς απαράδεκτες, ενώ στα κρατητήρια επικρατούν συνθήκες που προξενούν ντροπή και αγανάκτηση και παραβιάζουν ευθέως τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι πολλές οι φορές που έως και 30 κρατούμενοι παραμένουν σε χώρους που έχουν σχεδιαστεί για πέντε ή έξι άτομα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ουσιώδη σχεδιασμό για την ουσιαστική και σε μακροπρόθεσμη βάση επίλυση των προβλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πότε και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αναδιοργανωθούν ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού Ρεθύμνου ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικές;
  2. Πότε και με πόσους επιπλέον αστυνομικούς θα ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου;
  3. Τι προτίθεται να πράξει και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου σε κατάλληλο χώρο;
  4. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τη βελτίωση των συνθηκών στα κρατητήρια της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης, με προτεραιότητα τον σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας;

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία