Καταψήφιση σημείων του νομοσχεδίου περί Ρύθμιση Όρων Απασχόλησης των Νοσοκομειακών Γιατρών του Ε.Σ.Υ. από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εκτύπωση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίστηκε την Πέμπτη 26.2.09 η συζήτηση επί των άρθρων του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περί Ρύθμισης Ορων Απασχόλησης των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΕΣΥ.

Ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης ανέφερε αναλυτικά τα σημεία του νομοσχεδίου με τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί και γι αυτό καταψηφίζει, με εξαίρεση το άρθρο 6 που αφορά τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών.


Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:           

"Kύριε Υπουργέ,
Δεν μας φέρατε εδώ τη συλλογική σύμβαση που υποβάλατε και στην Ε.Ε. προκειμένου να συνηγορήσει στη ρύθμιση των εφημεριών.
Μας φέρατε ένα νομοσχέδιο αλλαγμένο 4 φορές, που διακρίνεται για την προχειρότητά του.

Κεφάλαιο Α
Άρθρο 3  Φορολόγηση Αποδοχών
Ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή βάσει εισοδήματος και ότι οι πέραν αυτών εφημερίες δεν υπόκεινται σε φορολόγηση, το νομοσχέδιο ορίζει ότι το σύνολο φορολογείται με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%.
Η αθέτηση αυτή συνεπάγεται αύξηση των φορολογικών βαρών για ειδικευμένους και ειδικευόμενους, για όσους δηλαδή σηκώνουν το βάρος της εφημερίας.

Εδώ γεννάται και ένα ακόμα θέμα:
 Στις εφημερίες των νοσοκομείων συμπεριλαμβάνονται και πανεπιστημιακοί γιατροί και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. 
Ποια μέριμνα έχετε λάβει για αυτή την κατηγορία εφημερευόντων γιατρών;
Τέλος, για το θέμα του πλαφόν, το οποίο ορθώς είχατε καταργήσει στην αρχική σύμβαση, σήμερα το επαναφέρετε. Για ποιο λόγο;;
Άρθρο 4  Εξέλιξη Γιατρών
Υποτίθεται ότι καθιερώνεται νέο σύστημα ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ με βάση το πολυδιευθυντικό σύστημα, και παράλληλα θεσπίζεται ο τίτλος του συντονιστή διευθυντή.
Αν θέλουμε ποιοτική αναβάθμιση του γιατρού, οφείλουμε να προωθήσουμε ένα σχέδιο, ώστε να μπορούν σε μια Κλινική να συνυπάρχουν Διευθυντές περισσότεροι του ενός - ανάλογα με το αντικείμενο που έχει καθένας ασχοληθεί και το έχει προαγάγει επιστημονικά. Εχει δηλαδή συμβάλει στην αναβάθμιση του επιστημονικού έργου της Κλινικής.
Αυτό είναι Πρόοδος και σας το λέει κάποιος που έζησε πάρα πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας και εργάστηκε μακροχρόνια σε ένα άλλο σύστημα υγείας αλλά και που επί 22 χρόνια με ευλάβεια και συνέπεια υπηρέτησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Πανεπιστήμιο, στην Ελλάδα.
Να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φοράΔεν είμαστε κατά της βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών.
Ζητάμε όμως η εξέλιξη αυτή να γίνεται με κριτήρια διαφάνειας και αξιοκρατίας και όρους επιστημονικούς και όχι δημοσιοϋπαλληλικούς. 

Βάσειενός συστήματος που δεν θα αμφισβητείται και που θα διορθώνει λάθη του παρελθόντος από όπου και αν έγιναν... γιατί εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι πριν όλα ήταν θαυμάσια.
Αυτά όμως έχουμε υποχρέωση να τα διορθώνουμε, όλες οι πολιτικές παρατάξεις.
Επιτέλους, να κρίνονται οι καλύτεροι Διευθυντές και οι υπάρχοντες να αξιολογηθούν.

Και μια επισήμανση:
Στο άρθρο 4 παρ. ΣΤ ορίζεται ότι «Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση έχει ο Επιμελητής Β μετά από 7 έτη στον βαθμό..». 
Επειδή η διατύπωση είναι αντίθετη και στη συνθήκη της Ε.Ε. και στον Ν. 2889/2001, προτείνουμε να προστεθεί στο τέλος η φράση «..συνυπολογιζομένης της υπηρεσίας ειδικευμένου ιατρού των συστημάτων υγείας των Κρατών-Μελών της Ε.Ε.».Εμείς σας λέμε από αύριο αποδέσμευση του μισθού από τον βαθμό και όταν θα φεύγει ο αναπληρωτής Διευθυντής, να παίρνει τον βαθμό και τον μισθό του Διευθυντή.
Άρθρο 5
Στο άρθρο 5 ορίζεται ότι «εντός του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος προγραμματίζεται να προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί».
Φοβόμαστε ότι, έτσι διατυπωμένο, αποτελεί μια δέσμευση κενή περιεχομένου και ότι οι προσλήψεις και πάλι αναβάλλονται για μελλοντικό χρόνο.
Άρθρο 6  Αυξήσεις μισθών
Παρότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι ψίχουλα αυτά που δίνονται στους γιατρούς, είναι ασφαλώς υπέρ των αυξήσεων και σας καλούμε εδώ και τώρα να αποδεσμεύσετε τη μισθολογική από τη βαθμολογική εξέλιξη και να ισχύσουν οι αυξήσεις άμεσα, από την ψήφιση του νόμου.
Άρθρο 7
Στο άρθρο ορίζεται ότι οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί, κρίνονται από το συμβούλιο αξιολόγησης υπηρετούντων γιατρών. Και εάν δεν κριθούν θετικά, τότε οι θέσεις επαναπροκηρύσσονται.
Με την έννοια αυτή, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει την προσφορά των εν λόγω γιατρών στα λόγια, καθώς η κρίση τους γίνεται μέσα από το ίδιο «κλειστό σύστημα» και η απώλεια της θέσης τους είναι σχετικά εύκολη.
Είμαστε υπέρ ενός συστήματος που θα είναι ανοιχτό, αξιόπιστο, αξιοκρατικό, δίκαιο και εφαρμόσιμο. Ενα σύστημα που ενδεχομένως έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. και όχι ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά.
Αρθρο 8
Κάνατε τελικά δεκτό το αίτημα των γιατρών για επαναφορά της ετήσιας επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης. 
Η διατύπωση όμως ότι «μετά την πάροδο έτους- θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις..» δεν προοιωνίζει ότι θα ολοκληρωθούν και άμεσα. Αρα, το αίτημα των γιατρών για ετήσια διάρκεια της παρούσας σύμβασης στην ουσία δεν ικανοποιείται.


Κεφάλαιο Β
Άρθρο 9
Θα προσληφθούν, λέτε, 5.500 νοσηλευτές σε 3 χρόνια. Πόσοι θα προσληφθούν το 2009, πόσοι το 2010 κ.ο.κ.; Πείτε μας συγκεκριμένα.
Αναφορικά με το θέμα του ΑΣΕΠ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης επισημαίνει ότι ενδεχόμενη παράκαμψη του ΑΣΕΠ να κριθεί «συνταγματικά ανεπίτρεπτη».
Ο κ. Βέης, μάλιστα, στην επιστολή του αντικρούει τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας περί επίσπευσης των διαδικασιών με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη διαδικασία το πολύ σε έξι μήνες.

Τέλος, σε σχέση με την παράγραφο 7
του άρθρου 9, πρέπει να διαγραφεί, καθώς δίνει στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) καταχρηστικές αρμοδιότητες και δεν εξειδικεύει τα κριτήρια και τη διαδικασία μοριοδότησης.
Με αυτή την έννοια, φαίνεται κατ? εξοχήν φωτογραφική αφού αφορά στην αναγνώριση μη αναγνωρισμένων έως σήμερα προγραμμάτων, που πραγματοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας.
Ρύθμιση χρεών των Νοσοκομείων
Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την περιβόητη ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες υλικών.
Είδαμε προχθές τους προμηθευτές με τα καροτσάκια να παίρνουν τα υλικά τους από τα δημόσια Νοσοκομεία.
Όταν πριν 10 ημέρες σας προειδοποιήσαμε γι αυτό, μας απαντήσατε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Διαψευστήκατε.
Μόλις προ μηνών οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας είχαν υποσχεθεί στους προμηθευτές εξόφληση των χρεών σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2008. Προ ημερών, οι ημερομηνίες εξόφλησης μετατέθηκαν για αργότερα. Ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευθεί ότι θα περιλάβει σχετική ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο.
Δεν το έκανε.

Κόστος νομοσχεδίου

Ρωτάμε: Σε ποιους κωδικούς συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί οι δαπάνες με τις οποίες το παρόν νομοσχέδιο επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό 2009;;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρέχει υψηλές υπηρεσίες. Κι αυτό, χάρη στον πατριωτισμό των γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων. Στους νοσοκομειακούς γιατρούς χρωστάμε πολύ περισσότερα από όσα τους δίνετε σήμερα μέσα από αυτό το νομοσχέδιο. 
Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το άρθρο 6 για τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, καταψηφίζει όμως το νομοσχέδιο ως προς τα υπόλοιπα άρθρα του.
Θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζει επαρκώς ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους, ούτε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και, κυρίως, ούτε τις υπηρεσίες υγείας που οφείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας.
Το σύστημα σήμερα είναι ανεξέλεγκτο και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.
Εμείς δεσμευόμαστε για ένα Σύστημα Υγείας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής. Που θα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα υγείας, με διαφάνεια και " προ παντός " με έλεγχο και αξιοκρατία.
Σας ευχαριστώ.

Eπί της τροπολογίας για τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης:
Με δύο λόγια, την καταψηφίζουμε διότι αντί να δαπανάτε χρήματα για τη χρηματοδότηση των πραγματικών αναγκών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εσείς φέρνετε μια τροπολογία που οδηγεί σε πρόσθετες δαπάνες, για τη δημιουργία μιας Επιτροπής που θα επιβλέπει τις Μονάδες Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που στο μεταξύ όμως θα έχουν κλείσει λόγω υποχρηματοδότησης!...


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία