Ασφαλής οδήγηση και υπερήλικες

Εκτύπωση
Ασφαλής οδήγηση και υπερήλικες
  • Αναγκαιότητα, η άμεση νομοθετική ρύθμιση των όσων ισχύουν για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης για υπερήλικες.

Τα ισχύοντα σήμερα για την ανανέωση διπλώματος είναι:

  • Μετά το 65ο έτος ηλικίας ο οδηγός οφείλει να ανανεώνει κάθε πενταετία το δίπλωμά του.
  • Μετά το 80ο έτος ηλικίας ο οδηγός οφείλει να ανανεώνει το δίπλωμά του κάθε χρόνο.

Και η μόνη υποχρέωση είναι η προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων από παθολόγο,
του Βασίλη
Κασιμάτη
οφθαλμίατρο, νευρολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο.

Καθίσταται σαφές ότι το να είναι κάποιος υγιείς στις τέσσερις ανωτέρω ειδικότητες, δεν σημαίνει ότι είναι και ικανός οδηγός.
Όλοι λίγο έως πολύ, έχουμε γίνει μάρτυρες ατυχών περιστατικών στο δρόμο, με πρωταίτιους κάποιους υπερήλικες οδηγούς. Από απλές περιπτώσεις, όπως η ανικανότητα στο «παρκάρισμα» έως σύνθετες τροχαίες εμπλοκές.

Αμέτρητοι όμως συμπολίτες μας πέφτουν θύματα στην άσφαλτο, από τα χέρια εκείνων που στη δύση της ζωής τους, έχουν χάσει την επαφή με τη πραγματικότητα και πιστεύουν ότι είναι ακόμα ... ικανοί για οδήγηση!
Υπερήλικα άτομα τα οποία είτε υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, είτε δεν θέλουν να χωνέψουν ότι απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να παρατήσουν, το βολάν!

Κι ενώ αυτά τα άτομα δεν μπορούν καλά-καλά να περπατήσουν, αδυνατούν να εξέλθουν ή εισέλθουν των οχημάτων τους, οδηγούν δίχως είναι ικανοί να ελέγχουν «περισκοπικά» ούτε στο ελάχιστο, εντούτοις η πολιτεία τους επιτρέπει την οδήγηση με μόνη απαίτηση για την ανανέωση διπλώματος, τέσσερις απλές ιατρικές γνωματεύσεις, που άλλοτε δίνονται και ... τηλεφωνικά!! Και ο νοών νοείτω.

Και έτσι με τα παράβολα των 98 ευρώ, ο νομοθέτης έχει «οπλίζει» το χέρι του υπερήλικα οδηγού που αδυνατεί να οδηγήσει και αμέσως μετά την παραλαβή του νέου διπλώματος, ξεκινά να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.
Ευθύνη σαφώς υπάρχει και ανάμεσα στους συγγενείς του υποψήφιου «θύτη», που ενώ γνωρίζουν ότι ο παππούς ή η γιαγιά δεν μπορούν «σταθούν όρθιοι», εντούτοις τους αφήνουν να οδηγούν υπό το φόβο μην τους στενοχωρήσουν. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η στενάχωρη ίσως ενδοοικογενειακή κατάσταση... στοιχίζει ανθρώπινες ζωές!
Πόσοι το συνειδητοποιούν αυτό; Ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταθέτουν το δίπλωμα μονάχοι τους.

Σύσταση στο υπουργείο:
Άμεση αναθεώρηση της διαδικασίας ανανέωσης διπλώματος σε άτομα άνω των 80 ετών. 
Να καταστεί υποχρεωτική η επανεξέταση ικανότητας οδήγησης και η επανεξέταση των γνώσεων του Κ.Ο.Κ. (οδήγηση & γραπτά). Αυτό σημαίνει πλήρης εξέταση από τους εξεταστές του Υπουργείου Συγκοινωνιών, κατά τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται οι νέοι οδηγοί. Κι αυτό κάθε τρία χρόνια, διατηρώντας παράλληλα και την προσκόμιση των τεσσάρων ιατρικών βεβαιώσεων, κάθε χρόνο.

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν θα πρέπει να λογίζεται από τον «νομοθέτη» το πολιτικό κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις, Κοντολογίς, η πιθανότητα από την εξουσία να φοβάται μήπως και τυχόν στεναχωρήσει κάποια υπερήλικα «ψηφαλάκια», δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή του αυτονόητου. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες απώλειες και ανείπωτο πόνο.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία