Η «θλιβερότητα» μιας ... Porsche

Εκτύπωση
Η «θλιβερότητα» μιας ... Porsche
  • Το τραγικό τροχαίο που αναστάτωσε το πανελλήνιο
  • Αποκλειστικές πληροφορίες της "ΚΦ" για την «Αλεξανδρινή» οικογένεια Βακάκη και τον Mr. Jumbo

Η χώρα συνέρχεται σταδιακά από το τραγικό τροχαίο ατύχημα που συγκλόνισε
Γράφει ο Βασίλης
Κασιμάτης
άπαντες, λόγω αφενός της σφοδρότητας της σύγκρουσης και αφετέρου της «επωνυμίας» του 23χρονου οδηγού της Πόρσε (Porsche).
Μια τροχαία σύγκρουση που έμελε να βουτήξει στο πένθος τρεις οικογένειες.

Οι μέρες περνούν, τα ερωτηματικά σιγά-σιγά απατώνται και ο μέσος Έλληνας έχει ήδη καταλήξει για το αν πρόκειται για ένα «ταξικό» δυστύχημα ή για ένα καθημερινό ατυχές συμβάν του αστυνομικού δελτίου.
Και λέμε «ταξικό», αφού συναντούμε ορυμαγδό αναρτήσεων και δηλώσεων εις βάρος της οικογένειας Βακάκη, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι καταφαίνονται με λεκτικές ασχήμιες εις βάρος του νεκρού 23χρονου Γιώργου Βακάκη, επειδή απλά ήταν γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας, στερούνται λογικής και σύνεσης.
Χρειάζεται, όμως ένα χαλινό ο ταξικός «φθόνος», χαλινό που έρχεται να δώσει η χριστιανική μας θρησκεία απαντώντας μέσω της διδαχής: «Ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» (Ρω μ. 6,7). (Μετάφραση: «Ο άνθρωπος πού πέθανε, είτε καλός, είτε κακός, εφόσον πέθανε έχει δικαιωθεί και έχει σωθεί στην μετά θάνατον ζωή. Και κανείς δεν επιτρέπεται να τον κρίνει και να τον κατηγορήσει. Αλλά πρέπει να είναι σεβαστός πλέον μεταξύ των ζώντων και απρόσβλητος»). 
Και αξιακές εκπτώσεις σε αυτό δεν χωρούν.

 

Η διαδρομή της οικογένειας Βακάκη και πως φτάσαμε στα «Jumbo».
Το 1954 γεννιέται ο Mr. Jumbo, όπως συνηθίζει ο κόσμος να αποκαλεί, τον Απόστολο (Τόλη) Βακάκη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Την ίδια χρονιά ο πρόεδρος Νάσερ κάνει το πραξικόπημα, όπου και ξεκινάει μια πολυετής σταδιακή σειρά αλλαγών, στη ζωή των ξένων αποίκων της σπουδαίας αυτής βόρειοαφρικανικής χώρας.

Έτσι το 1962 και λόγω των δυσμενών πολιτικών εξελίξεων  στην Αίγυπτο, οι γονείς του Απόστολου (Τόλη) Βακάκη, ήτοι το ανδρόγυνο Γιώργος Βακάκης και Σοφία (Φιφή) Χωριατοπούλου, μεταναστεύουν από την Αλεξάνδρεια, στην «μητέρα» Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους μια σημαντική περιουσία από την επιχείρηση καφεκοπτείου που κατείχαν. Κατάφεραν να πάρουν μαζί τους μόνο τιμαλφή είδη (κοσμήματα, κλπ).

Στην Ελλάδα  όμως τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα εκείνη την εποχή. Έτσι πήραν την απόφαση και εγκαταστάθηκαν για λίγο στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου εργάστηκαν σε εργοστάσιο κατασκευής παιδικών παιγνιδιών, κυρίως λούτρινων (συνθετικό υλικό, το οποίο μοιάζει με γούνα) ζώων και κουκλών, με κυρίαρχο σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτό το είδος κατασκευής και εμπορίας.

Το 1964 η οικογένεια Γιώργου & Σοφίας Βακάκη επιστρέφει στην Ελλάδα και στήνει μια μικρή επιχείρηση κατασκευής λούτρινων ζώων. Δύο χρόνια αργότερα και με αρχικό κεφάλαιο τα κοσμήματα της Σοφίας Βακάκη-Χωριατοπούλου, τα οποία αγόρασε ο τότε μεγαλο-εργοστασιάρχης Μποδοσάκης, κατασκευάζει το πρώτη μικρή βιοτεχνία παιγνιδιών με λούτρινα ζώα και με την επωνυμία «El Greco».

Έτσι φτάνουμε στη περίοδο της Χούντας. Η Σοφία (Φιφή) Βακάκη Χωριατοπούλου ήταν πρώτη ξαδέρφη του Αντώνη (Τοτός) Χωριατόπουλου, υπουργού βιομηχανίας της τότε κυβερνήσεως Γεωργίου Παπαδόπουλου. Ο Αντώνης Χωριατόπουλος (επίσης εξ Αλεξανδρείας Αιγύπτου) ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη Σαλβάγου (εκ των ιδρυτών του Μουσείου Μπενάκη), κόρη του πάμπλουτου Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Σαλβάγου. Με πρόδηλη τη βοήθεια του «ξαδέλφου υπουργού βιομηχανίας» η βιομηχανία της οικογένειας Βακάκη γιγαντώνει τις δραστηριότητές της, αποκτώντας τεράστια απήχηση στην Ελληνική αγορά. δημιουργώντας δυνατό brand-name και στις κούκλες.
Την ίδια περίοδο η Σοφία Βακάκη Χωριατοπούλου ανοίγει και ένα κατάστημα παιδικών ειδών & ρουχισμού στο Κολονάκι με την επωνυμία «Cinderella».


  

Δέκα χρόνια αργότερα, η πυρκαγιά (ολοκληρωτική καταστροφή) στο ένα από τα δύο εργοστάσια παιγνιδιών της El Greco, αυτό της Άνω Γλυφάδας (Αθήνα), υποχρεώνει τον νεαρό γιό της οικογένειας Απόστολο Βακάκη (Mr. Jumbo) να επιστρέψει εσπευσμένα από το Κόβεντρι (Warwick University) της Αγγλίας, όπου σπούδαζε λογιστικά και finance.
Η El Greco συνεχίζει την παραγωγή από το εργοστάσιο της Ζακύνθου πλέον, το οποίο βρισκόταν δίπλα στη πολυτελή καλοκαιρινή κατοικία της οικογένειας Βακάκη. Εκεί ο Απόστολος Βακάκης διαμένει 3 χρόνια και σταδιακά γίνεται πρόεδρος της εταιρίας, κληρονομώντας ως πολύτιμα εφόδια την πολυετή εμπειρία, τις γνώσεις αλλά και το τεράστιο πλέον όνομα της οικογένειας Βακάκη στο χώρο του παιγνιδιού.

Τραγική σύμπτωση!
Στα 23 του ο Απόστολος Βακάκης από ένα ατύχημα (πυρκαγιά) πέφτει στα «βαθιά» των επιχειρήσεων. Στα 23 του χρόνια και ο Γιώργος Βακάκης (γιός Απόστολου) από ένα άλλο ατύχημα, τροχαίο αυτή τη φορά, σκοτώνεται με την  Πόρσε του πατέρα του, τερματίζοντας τόσο νωρίς και άδοξα, το κύκλο της ζωή του.

Συνεχίζοντας, την οικογενειακή αναδρομή φτάνουμε στο 1990 όπου ο Απόστολος Βακάκης πουλάει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro. Μέχρι τότε τα παιγνίδια της οικογένειας Βακάκη είχαν γίνει must στα παιδιά των δεκαετιών ?70 & ?80.  Θυμόμαστε τα πιο διάσημα εξ αυτών. Η «Bibi-Bo», ο «Τζόν Τζόν», η «Πατατούφα», οι «Τρεχαλίτσες», ο «Φασουλέτος», το «Μικρό μου Πόνυ», «Κάστρα & Πολιορκητές», οι «Κεραυνοί της Ασφάλτου», ο «Αγκαλίτσας-Φωτεινούλης», η «Οικογένεια Γλυκοπατάτας», κ.α.

Ήδη όμως έχει ιδρυθεί το πρώτο κατάστημα Jumbo στη Γλυφάδα (1986). Το ίδια περίοδο ο Απόστολος Βακάκης με τα Jumbo, περνάει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αντλώντας περίπου (σημερινά) δύο εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησε η αλματώδης επέκταση της επιχείρησης. Μεσο-σταθμός η χρονιά του 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της Μασκότ του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από κει και ύστερα τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Η Jumbo σήμερα είναι μία αμιγώς Ελληνική εταιρεία όπου η κύρια δραστηριότητα της είναι η λιανική πώληση παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, εποχικών ειδών, ειδών διακόσμησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Μέσα στα 30 χρόνια λειτουργίας της, η Εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με 80 και πλέον  καταστήματα. Τα 52 στην Ελλάδα, τα 24 σε έξι βαλκανικές χώρες και 5 στη Κύπρο.

Αυτά για τον Mr. Jumbo την οικογένεια Βακάκη και την εταιρία El Greco και ακολούθως Jumbo.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ο σάλος που δημιούργησαν οι τρεις δηλώσεις του Απόστολου Βακάκη στο «Πρώτο Θέμα» στις 7/1/2012 και συγκεκριμένα στο «Οικονομικό ένθετο Business Stories».

  1. «Αν σήμερα μιλάνε κάποιοι για ανεμογεννήτριες, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γίνει όλη η Μακρόνησος ένα πάρκο ανεμογεννητριών, αντί να αποτελεί το νησί των εγκαταλελειμμένων χαλασμάτων. Να δοθούν λοιπόν απεριόριστες χρήσεις γης χωρίς δυνατότητα του συστήματος να εκβιάσει και να πουληθούν άμεσα στους ξένους, να έρθουν να επενδύσουν. Γιατί να μη νοικιαστούν - ή και να πουληθούν ακόμη - η Μακρόνησος και η Γυάρος;».  
  2. «Έχει καμία σημασία το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Μακρονήσου; Σημασία έχει η Μακρόνησος να δίνει πλούτο στον ελληνικό λαό. Αλλάζει η ζωή του ανθρώπου αν ο Όλυμπος ήταν στην ιδιοκτησία των Γερμανών;». 
  3. «Αν δίναμε την Ακρόπολη στη διαχείριση των Ιαπώνων, να είστε σίγουρη ότι θα λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα. Η Ακρόπολη είναι ένα προϊόν που θα έπρεπε να δουλεύει ακόμα και την Πρωτοχρονιά». 

Ο συνεντευξιαζόμενος προκάλεσε ποικίλα αρνητικά τότε σχόλια, καθώς ζητούσε να πουληθούν άμεσα η Μακρόνησος και η Γυάρος, να γίνει ο Όλυμπος ιδιοκτησία των Γερμανών και να τεθεί το «προϊόν» Ακρόπολη στη διαχείριση των Ιαπώνων. Και όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», την οποία θα διασφαλίζουν «ιδεολογικά προσκείμενοι» δικαστές.

Η προσωπική ζωή του Απόστολου Βακάκη

Ο Απ. Βακάκης παντρεύτηκε την περουβιανής καταγωγής, Εύη Γιατίλη, με την οποία απέκτησε τα τρία παιδιά του, τη Χριστίνα, τη Σοφία και τον εκλιπόντα σήμερα Γιώργο. Ο γάμος τους, όμως, δεν κράτησε πολύ. Μετά τον χωρισμό τους ο Mr. Jumbo είχε δημιουργήσει σχέσεις με θυγατέρες γνωστών οικογενειών, όπως η  Αλίκη Μπενρουμπή, του ομώνυμου Ομίλου εμπορίας και εισαγωγής ηλεκτρικών συσκευών, και στη συνέχεια η Ειρήνη Παναγοπούλου, κόρη του γνωστού εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πρώην ιδιοκτήτη της Attica Group.

Μετά και τον τραγικό θάνατο του γιού του Γιώργου, η διαδοχή αναμένεται να περάσει στην κόρη του Σοφία, η οποία εργάζεται ήδη στην εταιρία και κατέχει θέση και στο Δ.Σ. της Jumbo

Κλείνοντας θα σταθούμε δίχως ίχνος στηλίτευσης στα συμπεράσματα του τραγικού ατυχήματος, σημειώνοντας επιγραμματικά και άνευ ιδιαίτερου σχολιασμού συγκεκριμένα στοιχεία της πολύκροτης αυτή υπόθεσης.

Το «μοιραίο» Porsche σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήταν του Απόστολου Βακάκη. Λόγω βλάβης του προσωπικού αυτοκινήτου (Mercedes) του γιού του Γιώργου, ο πατέρας του παραχώρησε την Porsche για να πάει στην Αράχωβα. Όμως, δεν επρόκειτο για μια απλή Porsche Boxter ή Cayman των 230 ίππων, αλλά για την «911 (997) GT2 s Turbo» των περίπου 550 ίππων!  Ένα αυτοκίνητο με χαρακτηριστικά «πίστας» (αγωνιστικό).  Η ίδια η εταιρία Porsche συνιστά πριν την αγορά και οδήγηση της, τριήμερο σεμινάριο ειδικής εκπαίδευσης χειρισμού. Καθίσταται εύληπτο λοιπόν ότι δεν αφήνεις ένα τέτοιο «ειδικό» όχημα στα χέρια ενός 23χρονου αγοριού με σχεδόν μηδενική εμπειρία οδήγησης, αφού από τα 4 χρόνια που κατείχε το δίπλωμα οδήγησης, τα 3 οδηγούσε στις ΗΠΑ όπου ως γνωστό, κανείς εκεί δεν υπερβαίνει τα 120 χλμ/ώρα! Όποια κι αν ήταν η κατάσταση του οχήματος ή των ελαστικών όπου ακούστηκαν διάφορα, ελάσσονος όμως σημασίας.

Το «μαρτυρολόγιο» της ... Porsche.
Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche φαίνεται να έχει το θλιβερό προνόμιο να αιματοκυλεί τις Ελληνικές μεγαλοαστικές οικογένειες. Τα αυτοκίνητά της έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει σοβαρά, αρκετούς γόνους γνωστών και πολύ πλούσιων οικογενειών . Δεν θα δώσουμε τα ονόματα από σεβασμό σε αυτές τις οικογένειες, είναι όμως πολλές.
Εν κατακλείδι, τα αυτοκίνητα Porsche (ή άλλα συναφή «super cars») δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάποιο ξεχωριστό φαλλοκρατικό  εργαλείο, αλλά να χειρίζονται με σύνεση και από ανθρώπους με ιδιαίτερη πείρα στην οδήγηση και απύθμενη ωριμότητα στον χαρακτήρα.

Η δήλωση της οικογένειας Απόστολου Βακάκη για το τροχαίο:
«Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού».

Στεκόμαστε με αφωνία στη μειλίχια στάση του Υπάτιου Πατμανόγλου. Ο τραγικός σύζυγος και πατέρας που είδε με τα μάτια του να ξεκληρίζονται η αγαπημένη του σύζυγος, το 3χρονο αγοράκι του, ακόμα και το μικρό σκυλάκι τους. Δεν του έμεινε απολύτως τίποτα κι όμως ...  ο νηφάλιος τρόπος που επέδειξε κατά τις συνεντεύξεις που έδωσε στα τηλεοπτικά μέσα, λίγες μόνο ώρες μετά την ολική απώλειας της οικογένειάς του, πραγματικά σοκάρει ποικιλοτρόπως!

Τραγική έμελλε και η μοίρα για τον συνοδηγό της Porsche, τον 24χρονο Ανδρέα Γεωργακόπουλο.
Έναν εξαιρετικό νέο, που πριν από λίγο μόνο καιρό είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και εργαζόταν έξι μόλις μήνες σε μια από τις ναυτιλιακές εταιρίες της πασίγνωστης εφοπλιστικής οικογένειας των αδερφών Μαρτίνου (Γιάννη, υιού Ντίνου Μαρτίνου), με λαμπρό μέλλον μπροστά του. Οι συνάδελφοί του στην εταιρία, μίλησαν στην «ΚΦ» για έναν ήπιο χαρακτήρα, έναν πραγματικό νεαρό gentleman.  
Αχώριστοι φίλοι με τον Γιώργο Βακάκη από μικρά παιδιά, αχώριστοι ... έως το τέλος!

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία