Μ.Κ.Ο. Αλήθειες & ψέματα

Εκτύπωση
Μ.Κ.Ο. Αλήθειες & ψέματα
  • Στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής Παιανίας, η Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου»
  • Πότε επιτέλους θα συσταθεί ένας σοβαρός μηχανισμός ελέγχου και διαφάνειας των Μ.Κ.Ο.;

Γράφει ο Βασίλης Κασιμάτης
για την εφημερίδα "ΕΒΔΟΜΗ"

Τις δεκαετίες ΄80 & ΄90 η χώρα μας αποτελούσε το μεγαλύτερο «πλυντήριο» για ξέπλυμα βρώμικου και ενίοτε ματωμένου χρήματος από τις χώρες της Αφρικής. Τότε, τρισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από Ελληνικά χέρια, πριν καταλήξουν σε ξένους λογαριασμούς της Ευρώπης, Ελβετίας και Αμερικής. Τα περισσότερα ήταν χρήματα αποστολών βοήθειας προς τις τρίτες χώρες! Η πλατεία Κολωνακίου είχε γίνει η έδρα των κ.κ. «πλυντηριούχων» με τις Porsche, τα πούρα Αβάνας και τις καλλίγραμμες καλλονές «συνοδούς». Τους τα «ξάφρισε» όμως η φούσκα του χρηματιστηρίου.
Ανεμομαζώματα - ανεμοσκορπίσματα λέει θυμόσοφος ο λαός μας.

Οι εποχές πέρασαν, η μόδα άλλαξε και τα πλυντήρια αναζήτησαν νέους τρόπους «πλύσης». Και μ αυτά και μ αυτά, περάσαμε στην εποχή των "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", ήτοι Μ.Κ.Ο.
Και πάλι κουστουμάτοι κύριοι στη πλατεία Κολωνακίου, αυτή τη φορά χαμηλότερου προφίλ...
Σήμερα, με κασκώλ, τύπου ΚΝΕ, σκουλαρίκια και κάζουαλ εμφάνιση. Βλέπετε, έχουμε αριστερή κυβέρνηση και ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας ως γνήσιος μαέστρος, δίνει το ... «τέμπο»!

Οι ΜΚΟ είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Υποτίθεται ότι δημιουργούνται προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες του κρατικών μηχανισμών. Υπάρχουν πολλές, καλές και άξιες ΜΚΟ οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο και συμβάλλουν στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων.  
Υπάρχουν όμως και ... οι άλλες...εκείνες... οι ύποπτες... οι σκανδαλογενείς!

Και την ώρα που στην Ελλάδα, τα παιδιά της ξενιτεύονται για ένα καλύτερο αύριο, την στιγμή που οι πολίτες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές σε όλα τα επίπεδα, την ίδια ώρα, ξεφυτρώνουν αμέτρητες τέτοιες οργανώσεις (ΜΚΟ) που κυρίαρχο στόχο έχουν τον παράνομο πλουτισμό και μόνο! Χρησιμοποιούν κονδύλια που βρίσκουν από Ευρωπαϊκά προγράμματα, χρήματα που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αυξάνουν με χορηγίες από ιδιώτες και "κάνανε ταμείο"!
Ειδικότερα μετά την δραματική αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών στη χώρα, οι ΜΚΟ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Και στα προεδρεία τους, ενίοτε βρίσκουμε και αρκετούς συριζαίους φίλους και πρώην κομματικούς «συντρόφους». Να χει άραγε σχέση αυτή η δραματική αύξηση του προσφυγικού με τον παράνομο πλουτισμό;; ... λέμε εμείς τώρα!!

Κι όμως, δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα των ΜΚΟ. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την «Αλληλεγγύη»  με το ξάφρισμα 23 εκατομμύριων ευρώ; Το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», με το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξ. Ρόντου;. Το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»;
Κι εκεί εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στους διαδρόμους των υπουργείων.
Ακόμα και Εκκλησιαστικές ΜΚΟ!

Στο δια ταύτα

Με αφορμή τα ζητήματα παραβατικότητας που προέκυψαν στο Δήμο Παιανίας με κυρίαρχο εκείνο στις 17/1 που οδήγησε στο τραυματισμό 3 αλλοδαπών νεαρών που οδηγήθηκαν στον Ευαγγελισμό με τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα,  η «Ε» αναζήτησε την άκρη του νήματος. Και αν ήταν απλά συμπλοκές ανάμεσα σε παράνομους λαθρο-μετανάστες, ίσως το ρεπορτάζ να μην είχε την ανάλογη βαρύτητα αφού το καθημερινό αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο με τέτοια κρούσματα.

Όμως οι τραυματίες και όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια που είδαμε και στο κεντρικό δελτίο του STAR της ίδιας μέρας, ήταν όλοι τρόφιμοι της «Δομής φιλοξενίας Ελαία», του Κέντρου φιλοξενίας δηλαδή ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου». Της ΜΚΟ που ηγείται ο πρώην υπ. Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικήτας Κανάκης.

Τα στελέχη της δομής και σύμφωνα με τις καταγγελίες της δημοτικής αρχής, στάθηκαν ανίκανοι να διαφυλάξουν την σωματική ακεραιότητα των - υπό των έλεγχό τους - αλλοδαπών παιδιών.

Αυτή ήταν και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι κάτοικοι της Παιανίας κατήγγειλαν επώνυμα, τόσο στην εφημερίδα μας όσο και στη δημοτική αρχή, πολλά άλλα συμβάντα που σχετίζονται με τους αλλοδαπούς τροφίμους της δομής φιλοξενίας της ΜΚΟ, όπως διακίνηση ναρκωτικών, παρενοχλήσεις παιδιών και κυρίως νεαρών κοριτσιών από τα διπλανό γυμνάσιο και λύκειο, κλπ.
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
Παιανίας της 25/1.
Πάνω αριστερά ο Δήμαρχος Σπύρος Στάμου

Έτσι τη περασμένη Τετάρτη 25/1 εισήχθη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Παιανίας η «Λήψη μέτρων για τη προστασία των μαθητών». Το Δ.Σ. Γονέων & Κηδεμόνων του Λυκείου Παιανίας απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρονταν πολύ επιεικώς και δίχως ίχνος ρατσιστικής διάθεσης προς τους νεαρούς αλλοδαπούς φιλοξενούμενους, στα αναδειχθέντα πολλά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης και πολυπληθούς συνεδρίασης καταγράψαμε τα παρακάτω στοιχεία, βγήκαν πολλά συμπεράσματα, τα οποία θέτουμε προς προβληματισμό.

1) Γιατί στην συζήτηση για τα προβλήματα της «Δομής Ελαίας» και από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το γνώριζαν, απουσίαζε προκλητικά η διοίκηση της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου»;

2) Γιατί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016 τότε που έλαβαν χώρα τα εκτεταμένα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου, ο πρόεδρος  της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» κ. Νικήτας Κανάκης εμφανιζόταν λαλίστατος στα τηλεοπτικά ΜΜΕ ζητώντας να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και αφού αργότερα ο ίδιος δημιούργησε τέτοια δομή  αποφεύγει να εμφανιστεί στα ίδια ΜΜΕ για να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που η δομή δημιούργησε; Τι άλλαξε και ο κ. Κανάκης έγινε ακριβοθώρητος;

3) Γιατί το Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», αφήνει τα παιδιά να κυκλοφορούν ...ασυνόδευτα (!!) στους δρόμους με μόνη υποχρέωσή των, την επιστροφή τους στις 9 το βράδυ;

4) Γιατί ενόσω το Κέντρο δηλώνει ότι απασχολεί 43 άτομα για 75 μόλις ανήλικα παιδιά, ζητάει από τη πολιτεία επιπλέον προσωπικό; Αν πάει κανείς στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 50 Ελληνόπουλά και όχι μόνο. Στην εν λόγω δομή φιλοξενίας αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος (που υποτίθεται θα πρέπει να έχει και κάποια εξειδίκευση) ανά 1,6 παιδιά. Που το σώφρον, που το παράλογο;

5) Γιατί και σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση του Δ.Σ. της δημοτικής αρχής στη Παιανία, καταβλήθηκαν 950.000 ευρώ στη ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» για μόλις εξάμηνη φιλοξενία (Οκτώβριο 2016 - Μάιος 2017), μόλις 75 παιδιών; Αν κάνει κανείς την απλή διαίρεση θα διαπιστώσει ότι η φιλοξενία αυτή κοστίζει ανά ανήλικο 2.150 ευρώ. Καθίσταται ηλίου φαεινότερο, ότι αν ζητηθεί από οποιοδήποτε 5άστερο υπερπολυτελές ξενοδοχείο να φιλοξενήσει τώρα - χειμωνιάτικα και εκτός σαιζόν - 75 ανήλικα παιδιά, το κοστολόγιο θα άγγιζε το 1/4 του ποσού. Έλεος δηλαδή. 2.150 ευρώ το μήνα ανά παιδί την ώρα που Ελληνόπουλα λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία;;;

6) Γιατί η «δομή Ελαία» πληρώνει 4.000 ευρώ το μήνα για τη μίσθωση του κτιρίου της Παιανίας και δεν ζήτησε να της παραχωρηθεί δωρεάν ένα από τα αμέτρητα άδεια δημόσια κτίρια; Το ρωτάμε αυτό διότι το πολυτελές αυτό κτίριο της Παιανίας κατά εντελώς περίεργο τρόπο αποκτήθηκε με τίτλους ιδιοκτησίας από μια άλλη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Περιβολάκι», η οποία σήμερα βρίσκεται να χρωστάει μεγάλα ποσά και να έχει πολλές επισφάλειες. Αυτό τότε έγινε με συγχρηματοδότηση 80% από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 20% από το υπουργείο υγείας. Δομήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό την φιλοξενία αυτιστικών παιδιών από την ΜΚΟ «Περιβολάκι». Αυτά περιγράφει άλλωστε η τεράστια ταμπέλα της Ε.Ε. που όφειλε να υπάρχει για χρόνια έξω από το κτίριο. Παραδόξως εδώ και ένα περίπου μήνα, αυτή η ταμπέλα... «έξαφανίστηκε»!!

7) Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ένας σοβαρός κρατικός μηχανισμός ελέγχου των ΜΚΟ, ώστε να σταματήσουν τα σκάνδαλα αυτά να σκανδαλίζουν τους πολίτες ... εν καιρώ πολέμου;; Οικονομικού πολέμου!!  Μήπως είναι πολλά τα λεφτά ... Άρη;;;

8) Γιατί ΕΠΙΜΟΝΩΣ (!!!) η διοίκηση της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» κρύβεται από τους δημοσιογράφους της «ΕΒΔΟΜΗΣ»; Να πούμε κάπου εδώ ότι η «Ε» αναζήτησε τον πρόεδρο Νικήτα Κανάκη. Τι κι αν αφήσαμε πάμπολλα μηνύματα στη γραμματεία της ΜΚΟ, τι κι αν τα στείλαμε γραπτά μηνύματα, ο κος Κανάκης απαξίωσε πλήρως την επικοινωνία μαζί μας. Αντ?αυτού επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημόπουλο, κατώτερο στέλεχος, ο οποίος στα πολλά ερωτήματά μας, απάντησε ξερά ότι: «Το επεισόδιο στη δομή φιλοξενίας της Παιανίας καλύφθηκε από το τηλεοπτικό σταθμό STAR και η ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου δεν επιθυμούν την αναζωπύρωσή του». Κοντολογίς ο νεαρός αυτός κύριος μας παρέπεμψε σε άλλο ειδησεογραφικό μέσο για να καλύψουμε το ρεπορτάζ. Το να παραπέμπεις βέβαια ένα μέσο ενημέρωσης να κάνει το ρεπορτάζ σε ένα άλλο μέσο ενημέρωσης χαρακτηρίζεται λίαν επιεικώς ως ανήκουστο και παιδαριώδες!

Τώρα θα πει κανείς γιατί να μην ήταν παιδαριώδης η απάντηση, όταν σε νέα προσπάθεια να ασκήσουμε σωστά το λειτούργημα της ενημέρωσης, επισκεφθήκαμε επιτοπίως την δομή φιλοξενίας «Ελαία» στη Παιανία και ανακαλύψαμε ότι οι εργαζόμενοι εκεί ήταν νεαρά άτομα και κατά δήλωσή τους, χαμηλόμισθα!

Το επίσης ανήκουστο γεγονός που ομοίως εγείρει σωρεία ερωτημάτων ήταν, ότι αφού ο ρεπόρτερ της «Ε» μπήκε ανενόχλητος στη δομή φιλοξενίας, ζητώντας από τον διευθυντή κ. Κολοβό, ορισμένες πληροφορίες, εκείνος ξαφνιασμένος αποχώρησε και λίγο αργότερα εμφανίστηκε ένας νεαρός υπάλληλος που ζήτησε από τον ρεπόρτερ να αποχωρήσει από το σημείο, αναφέροντας ότι αυτό γίνεται για την προστασία των ανηλίκων.
Να σημαιώσουμε εδώ ότι η είσοδος του ρεπόρτερ μας έγινε υπό τα βλέμματα του πληρώματος ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. που έτυχε να βρίσκεται εκεί.
Ερώτημα επίσης αποτελεί το πως η συζήτηση ενός διαπιστευμένου και λίαν επώνυμου ρεπόρτερ (εν προκειμένω του αρχισυντάκτη της «Ε») με τον διευθυντή του Κέντρου, δύναται να αποτελεί απειλή για τους νεαρούς τροφίμους της δομής φιλοξενίας; Δηλαδή τα παιδιά αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα όλη μέρα στους δρόμους και αυτό δεν είναι απειλή κατά ζωής ανηλίκου, δεν είναι ανικανότητα ελέγχου των υπευθύνων της ΜΚΟ,  αλλά θεωρούν απειλή το ρεπορτάζ; Έλεος κι εδώ.
Καθίσταται κατανοητό ότι όλα αυτά δύναται να αποτελούν μόνο φθηνές δικαιολογίες, όταν κάποιος θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Εμείς με τη σειρά μας απαντάμε: «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο της Παιανίας και έπειτα από την διενεργηθείσα συζήτηση με τους πολίτες, αποφάσισε να στείλει τον Δήμαρχο Σπύρο Στάμου στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα με σκοπό αφενός να ζητηθεί η αστυνομική φύλαξη  της δομής «Ελαία», αφετέρου να επιληφθεί η πολιτεία ώστε να μην φιλοξενούνται νεαροί από αντιμαχόμενες χώρες. Επιπρόσθετα θα ζητηθεί επίμονα οι αλλοδαποί τρόφιμοι της «Δομής Ασυνόδευτων παιδιών Ελαία»  να μην κυκλοφορούν ... ασυνόδευτα! Το αυτονόητο δηλαδή!!

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, ότι στα επεισόδια σύμφωνα με πληροφορίες, ενεπλάκησαν από ανήλικά παιδιά από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στη «δομή Ελαία» δεν φιλοξενούνται προσφυγόπουλα από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία   Ερωτηματικό επίσης αποτελεί το κατά πόσον είναι όντως και ανήλικά, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους πολλά από αυτά δεν δείχνουν καθόλου ανήλικα. Άλλωστε η ηλικία βγαίνει κατά δήλωση των αλλοδαπών κατά τη παράνομη είσοδό τους στη χώρα.

Κλείνοντας να πούμε ότι σε κατ ιδίαν συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο κ. Στάμου την επομένη του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Παιανίας, μας ανάφερε ότι αν αυτά τα φαινόμενα (επισόδια, ασυνόδευτα ανήλικα στους δρόμους της πόλης, κλπ) επαναληφθούν, θα αναγκαστεί να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση της «Δομής Ελαία» από την Παιανία.

Η «Ε» με απόλυτο σεβασμό προς τα νεαρά ασυνόδευτα και ταλαίπωρα αλλοδαπά παιδιά ζητά από την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» να σταματήσει να αποφεύγει τα ΜΜΕ και να εμφανιστεί επιτέλους για να δώσει τις πληροφορίες που ο πολίτης ενδιαφέρεται να μάθει μέσω των έγκριτων ΜΜΕ. 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία