Κυβερνητική σύσκεψη με τη Ελληνοκαναδική ομογένεια

Εκτύπωση
Κυβερνητική σύσκεψη με τη Ελληνοκαναδική ομογένεια
  • 12η Ιανουαρίου 2016: "Ημέρα Καναδά" 

  


Έπειτα από το πολυήμερο ταξίδι/ρεπορτάζ στο Καναδά του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη και τις επαφές του με τους εκπροσώπους του απόδημου Ελληνισμού και ακολούθως της ενημέρωσης στο υπουργείο εξωτερκών και τον υφυπουργό Γιάννη Αμανατίδη (υπεύθυνο για τον Απόδημο Ελληνισμό), ακολούθησε η πρόσκληση στην Ελλάδα των προέδρων των 2 μεγάλων Ελληνικών κοινοτήτων (Τορόντο & Μόντρεαλ).

Πιο συγκεκριμένα, σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων του Μόντρεαλ και του Τορόντο, με στόχο την επίλυση προβλημάτων της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά, πραγματοποιήθηκε προχθές, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ από πλευράς Καναδά παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Νικόλας Παγώνης,  ο δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Ντίνας, και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Γρίβα.
Από πλευράς των Ελληνικών αρχών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλης Κόκκινος η υπεύθυνη του γραφείου του Υπουργείου Οικονομικών κα Αιμιλιάνα Παπαδάτου, υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών καθώς και διπλωματικοί παράγοντες.

από Αριστερά: Βασίλης Κασιμάτης (δημοσιογράφος), Νίκος Παγώνης (Πρόεδρος Μόντρεαλ), Γιάννης Αμανατίδης (Υφυπουργός Εξωτερικών),
Αντώνης Αρτεμάκης Πρόεδρος Τορόντο.
Ένα εκ των βασικών θεμάτων της σύσκεψης αφορούσε και η διαγραφή του χρέους της Ελληνικής κοινότητας του Καναδά προς το Ελληνικό δημόσιο. Αυτό το θέμα είχε λυθεί από αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής το 2014, αλλά εντάχθηκε σε λάθος νομοσχέδιο και όταν πλέον ήταν έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση, διαλύθηκε η βουλή για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με αποτέλεσμα να εκπέσει σε διαδικαστικό κενό το μείζον για το Μόντρεαλ οικονομικό θέμα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν επίσης και η αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά, όπως και ο συντονισμός των δράσεων για την ενίσχυση της δραστηριότητας των εκεί ελληνικών κοινοτήτων.

«Βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά και με τρόπο συνεργατικό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Αναματίδης, μετά το πέρας της σύσκεψης.

Μετά το πέρας της συσκέψεως ο κος Αμανατίδης ανέφερε ότι επίκειται η επίσημη επίσκεψη των Ελληνικών αρχών στο Καναδά, ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί τους αμέσως προσεχείς μήνες και αφού έχουν δρομολογηθεί οι τελικές λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν από τους προέδρους των Ελληνικών κοινοτήτων, ώστε να "... έχουν γεμάτες τις βαλίτσες τους", όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά και με νόημα ανέφερε!

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία