Ένα βήμα πιο κοντά, κυβέρνηση & Ελληνο-Καναδική ομογένεια

Εκτύπωση

Ένα βήμα πιο κοντά, κυβέρνηση & Ελληνο-Καναδική ομογένεια

  • Τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών με τους προέδρους του αποδήμου Ελληνισμού στο Καναδά

14/12/2015

Τις δύο μεγάλες ομογενειακές οικογένειες του Καναδά «υποδέχθηκε» χθες Κυριακή
o Υφυπουργός Εξωτερικών
Γιάννης Αμανατίδης
βράδυ (13/12/15) στο υπουργείο του - μέσω τηλεδιάσκεψης/Skype - ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από την 14ήμερο οδοιπορικό του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη στο Καναδά και μέσα από το εκτεταμένο ρεπορτάζ που διενήργησε επισκεπτόμενος το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού στη σπουδαία αυτή χώρα, συγκεντρώθηκαν τα θέματα των κοινοτήτων του Τορόντο και του Μόντρεαλ, τα οποία παραδόθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο φάκελος με τα ομογενειακά ζητήματα παραδόθηκε από τον δημοσιογράφο απ΄ευθείας στα χέρια του υφυπουργού στη Βουλή. Ο Υφυπουργός δίνοντας την δέουσα σημασία και αξιολογώντας άμεσα τα ομογενειακά ζητήματα, προσκάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους προέδρους του Τορόντο και του Μόντρεαλ κ.κ. Αντώνη Αρτεμάκη και Νικόλαο Παγώνη αντίστοιχα, παρουσία και του κ. Β.Κασιμάτη.


Φωτό από την τηλεδιάσκεψη.
Στην μεγάλη εικόνα ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Τορόντο Α.Αρτεμάκης (δεξ.) και ο Γραμματέας Ε.Ιορδάνου (αριστ).
Στη μικρή φωτό πάνω δεξιά ο Υφυπουργός Γ. Αμανατίδης (δεξ.) και ο
δημοσιογράφος Β.Κασιμάτης (αριστ.).

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλε-συζήτησης, τέθηκαν τα θέματα που αφορούν τις δύο κυρίαρχες αυτές κοινότητες του Καναδά.
Ενός Καναδά που αριθμεί επί συνόλου περίπου 400.000 Έλληνες.
Ενός Καναδά, οι Ελληνικές Κοινότητες του οποίου ανέρχονται στη 1η θέση παγκοσμίως σε δημιουργικότητα και κοινωνικό έργο, με τις κατά τόπους κοινότητες να απαριθμούν εκατοντάδες υπαλλήλους, να παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο παιδείας στα Ελληνόπουλα, και μια εν γένει γονιμότατη δράση που όμοιά της δεν υφίσταται σε άλλες χώρες.
Ενός Καναδά και μιας Ελληνικής ομογένειας που εδώ και πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα, συνεισφέρει οικονομικά σε πολλά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, αφού ως γνωστό όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική παροικία μέσω των Ελληνικών Κοινοτήτων, ανταποκρίνεται γενναιόδωρα στις εκκλήσεις (οικονομικού τύπου), διαφόρων θεσμών από Ελληνικής πλευράς.

ο δημοσιογράφος
Βασίλης Κασιμάτης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Αμανατίδης, τόσο για τα προβλήματα παιδείας, όσο και για το έως τώρα δυσεπίλυτο οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, σχετικά με την ανεφάρμοστη ως τώρα διακομματική απόφαση του 2014, περί διαγραφής του υπολοίπου χρέους της Κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. με προεδρεύοντα τότε της διακομματικής επιτροπής, τον πρώην Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η απόφαση περί της διαγραφής είχε ληφθεί από την Διακομματική Επιτροπή ομόφωνα, εντούτοις το θέμα είχε κολλήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ο Υφυπουργός κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε να συσκεφθεί τόσο με τον υπουργό Παιδείας, όσο και με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, με στόχο την καλύτερη διμερή σχέση κράτους & Καναδικής ομογένειας.
Για το σκοπό αυτό ορίσθηκε από τον Υφυπουργό η 12η Ιανουαρίου 2016 ως «ημέρα Καναδά».

Στην συγκεκριμένη ημερομηνία θα έρθουν οι πρόεδροι των ομογενειακών κοινοτήτων του Καναδά στην Βουλή με σκοπό να παρευρεθούν με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές μετά την 12η Ιανουαρίου και σε σύντομο χρόνο, θα ακολουθήσει και η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στο Καναδά.

 
Σχετική αρθρογραφία: Καναδάς - Ελλάδα. Το Στάτους Κβο των δύο χωρών

 

  
« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία