Η οδύσσεια της ...τροχαίας παράβασης!

Εκτύπωση

Η οδύσσεια της ...τροχαίας παράβασης!

  • Απείρου κάλους ταλαιπωρία για τη πληρωμή μιας τροχαίας παράβασης! 
  • Οι «κλήσεις» που κοστίζουν τα τριπλά σε ψυχικά προβλήματα.
  • Βρώμα και δυσωδία κάτω από το πως πληρώνεται μια "κλήση" 


Και παρόλη αυτή την απίστευτη αλλά και κυρίως ανούσια & αχρείαστη ευρωπαιοποίηση που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που μας έχουν επιβάλλει και οι 3 μίσθαρνες μνημονιακές κυβερνήσεις, τουλάχιστον θα περίμενε κανείς μια βελτίωση στα στοιχειώδη σημεία του Ελληνικού γραφειοκρατικού τραγέλαφου.

Κι όμως, από το κακό στο τρις-χειρότερο λες και η κατάρα που έχει σκιάσει τον Έλληνα θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.


Γράφει ο 
Βασίλης
Κασιμάτης

Ο λόγος για την πληρωμή των τροχαίων παραβάσεων. Την απίστευτη και ανείπωτη ταλαιπωρία που υφίσταται ο Έλληνας φορολογούμενος, όταν τολμάει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και να καταβάλλει το πρόστιμο.
Η σύνοψη που θα διαβάσετε απορρέει από τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που στήνονται στις εφορίες, στη ΓΑΔΑ, στις τράπεζες και όλα αυτά ... για μια ρημάδα κλήση!!
Η απόλυτη περιαγωγή του πολίτη.
Παλαιότερα, ο πολίτης πήγαινε στην εφορία, καθόταν στην ουρά πολλή ώρα πλήρωνε και αυτό ήταν όλο!

Με τα νέα μέτρα αυτή η ακόμα και τότε τραχειά γραφειοκρατική διαδικασία έχει υπερπολλαπλασιαστεί σε απίστευτο βαθμό. Κι αυτό ...για το καλό μας!!
Ας πάρουμε να πράγματα από την αρχή και συνιστούμε πριν διαβάσετε το άρθρο να έχετε οπλιστεί με αρκετό κουράγιο και οπλισμένα νεύρα.

Πράξη 1η:

Υποπίπτει ο πολίτης σε τροχονομική παράβαση.
Τον σταματά το αστυνομικό όργανο και του επιδίδει την λεγόμενη «κλήση», με αφαίρεση άδειας οχήματος & διπλώματος, ή πινακίδας, ή και τα τρία.
Του δίδει μάλιστα και οδηγίες για το πώς θα την πληρώσει για να παραλάβει τα παρακρατημένα στοιχεία του. Οδηγίες που δεν ανταποκρίνονται όμως ΠΟΤΕ σε καμία περίπτωση στη πραγματικότητα.
Ο λόγος απλός. Ουδείς εκ των αστυνομικών είναι απόλυτα ενήμερος για τη πολυσχιδή διαδικασία.

Είδηση: Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Αν για παράδειγμα σου αφαιρεθούν τα στοιχεία λόγω ανασφάλιστου οχήματος, ο αστυνομικός που σου βεβαιώνει τη παράβαση σου αναφέρει ότι αν προσκομίσεις την νέα ασφάλεια του οχήματος, σου επιστρέφονται τα στοιχεία σου (άδεια, δίπλωμα κλπ).
Λάθος! Πρέπει να πληρωθεί και το πρόστιμο των εκατοντάδων ευρώ και η ασφάλεια ώστε να στα επιστρέψουν.

Πράξη 2η:

Ξεκινάς με τη αναπότρεπτη «κλήση» στο χέρι και αφού αυτή γράφει ότι πληρώνεται στη ΔΟΥ (εφορίες),  πας στη πλησιέστερη εφορία για να την πληρώσεις. Και αφού θα περιμένεις στην ουρά, όταν έρθει η ώρα σου, ο δημόσιος υπάλληλος θα σου πει ότι αδίκως περίμενες στην ουρά και ότι από 1η Οκτωβρίου 2015 το σύστημα άλλαξε και οι εφορίες δεν εισπράττουν πλέον τροχονομικό πρόστιμο.Σε προτρέπουν να πας στο σπίτι σου και να τυπώσεις το ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) από το ίντερνετ.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει:

  1. να έχεις υπολογιστή
  2. να έχεις εκτυπωτή που ... να έχει και μελάνι μέσα του!!
  3. να γνωρίζεις τη χρήση πολύ καλά του ίντερνετ
  4. να έχεις ειδικές γνώσεις συμπλήρωσης δημόσιας φόρμας, αφού τέτοιες χρειάζονται για να συμπληρώσει κανείς τη μακροσκελέστατη φόρμα του e-παράβολου

Αν τα παραπάνω «εφόδια» δεν τα έχει κανείς, τότε ψάχνει για κάποιο φίλο που αν είναι τυχερός θα τον ενημερώσει για τις δυσνόητες οδηγίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και ότι μπορεί τέλος να πάει σε κάποιο ΚΕΠ (δωρεάν) η σε λογιστικό γραφείο (όχι δωρεάν), ώστε να του τυπώσουν το e-παράβολο και να συμπληρώσουν τη δύσκολη αυτή φόρμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν γίνει έστω και το παραμικρό λάθος στη μακροσκελή με στοιχεία φόρμα (παράβολο), τότε αυτό βγαίνει άκυρο και ας έχει εξοφληθεί ολοσχερώς στη τράπεζα.

Πράξη 3η:

Μόλις εκτυπώσετε τη φόρμα / e-παράβολο, τότε πηγαίνετε σε μια εκ των διαπιστευμένων τραπεζών, όπου τα «ακουμπάτε» (πληρώνετε) για το παράβολο.

Και εδώ προκύπτει το εξής λογικό ερώτημα.
Γιατί οι τράπεζες δέχονται οι υπάλληλοί τους να απασχολούνται τόσες ώρες για την είσπραξη των παραβόλων και να κάνουν τη δουλειά του δημοσίου;
Πληρώνονται για αυτό; Εύλογο το ερώτημα αφού ουδείς άλλος εργοδότης θα δεχόταν να απασχολείται το προσωπικό του για δουλειές του δημοσίου. Ουδείς... εκτός κι αν είσαι τράπεζα! Θα διαπιστώσετε λίγο πιο κάτω ...το γιατί.

Πράξη 4η :

Με το πληρωμένο παράβολο ανά χείρας και την πληρωμένη ασφάλεια (αν πρόκειται για παράβαση λόγω ανασφάλιστου οχήματος), πάτε στην Γ.Α.Δ.Α. (για κατοίκους Αττικής) ή στις κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, στο τμήμα παραβάσεων.
Στέκεστε σε μια μεγάαααλη ουρά.
Όταν επιτέλους φτάσει η «ώρα» σας, διαπιστώνετε ότι δεν έχετε μαζί σας το έντυπο (και όχι ηλεκτρονικό) παράβολο του 1 (ενός) ευρώ, επιπλέον του ήδη ογκωδέστατου προστίμου που ήδη πληρώσατε.

Και εκεί αρχίζει η νέα οδύσσεια σας.
Σας σπάνε τα νεύρα, ξεσπάτε στους αστυνομικούς.
«Μα που να το γνώριζα ότι έπρεπε να κρατάω μαζί μου και τέτοιο παράβολο
Είναι η συνήθης αλλά και ηπιότερη αντίδραση.
Απαντά και ο αστυνομικός ότι «το γράφει έξω από τη πόρτα μας».
«Ναι ρε» απαντά ο πολίτης, «έπρεπε να φτάσω εδώ για να το δω; Δεν υπήρχε τρόπος να μου το πείτε πριν έρθω εδώ;».
Απαντά ο αστυνομικός.«Κι εγώ τι να σας κάνω κύριε/κυρία μου; Πως να σας το έβαζα στο κεφάλι σας, υπάλληλος είμαι, την δουλειά μου κάνω.» (η  γνωστή δημόσια ευθυνόφοβη ατάκα).
Η αλήθεια είναι ότι στο μόνο που φταίνε και οι δύο "αντιμαχόμενες" πλευρές είναι ότι δεν πάνε όλοι μαζί να ανοίξουν ίσως το κεφάλι και των 2 συναρμοδίων υπουργών, που σας αποκαλύπτουμε παρακάτω.

Πράξη 5η :

Αποχωρείτε από το τεράστιο αστυνομικό μέγαρο, παραλαμβάνετε την αστυνομική σας ταυτότητα που είχατε αφήσει στην είσοδο και πάτε στο πλησίον ειρηνοδικείο.
Πάτε στο ταμείο και αγοράζετε το παράβολο του 1 ευρώ.
Εκεί σας λέει ο υπάλληλος ότι κακώς το αγοράζετε και κακώς μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία, αφού έχει καταργηθεί εδώ και 2 χρόνια το παράβολο του 1 ευρώ, αλλά σχεδόν καμία αστυνομική διεύθυνση δεν έχει ενημερωθεί και έτσι εξακολουθεί να ταλαιπωρείται ο κοσμάκις.

Πράξη 7η:

Ακολούθως, επιστρέφετε (αν προλαβαίνετε και δεν έχει πάει 1 το μεσημέρι όπου κλείνει η αστυνομική διεύθυνση, αλλιώς ξανα-μανά την επόμενη μέρα), ξανα-αφήνεται στην ταυτότητά σας, ξανα-περνάτε από έλεγχο, ξανα-αναβαίνετε στο 4 όροφο, ξανα-στέκεστε στην μεγάλη ουρά για να παραλάβετε την άδεια και το δίπλωμά σας.
Ωχ... εκεί διαπιστώνετε ότι κακώς πήγατε, αφού για να ενημερωθεί το σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. από τη τράπεζα σχετικά με τη καταβολή που κάνατε για το e-παράβολο, απαιτούνται από 2 έως 4 ημέρες!!!!
Πίσω πάλι με τα νεύρα τσατάλια, ξανά όλη η διαδικασία στην αστυνομική διεύθυνση, σε 4 ημέρες.

Και όλο αυτό για να τσεπώσουν κάποιες τράπεζες τους τόκους 2έως 4 ημερών από τα χρήματα του πολίτη. Και δεν μιλάμε για κάποιο ευκαταφρόνητο ποσό, αν συνυπολογίσει κανείς τα έσοδα του δημοσίου από τις τροχαίες παραβάσεις. Εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδικασία; Ενώ τα χρήματά σας από τη καταβολή του e-παράβολου ταμιεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας, άρα η κατάθεση είναι άμεση, εντούτοις οι τράπεζες για να εισπράξουν τους τόκους 2 έως 4 ημερών από όλα τα πρόστιμα, καθυστερούν σκοπίμως τη διαδικασία, συνεισφέροντας και αυτές με τη σειρά τους στη τεράστια αυτή οδύσσεια της πληρωμής ενός απλού τροχονομικού πρόστιμου.

Στο μεταξύ και ενώ εσείς θα μπορούσατε να είχατε παραλάβει τα στοιχεία σας (άδεια, δίπλωμα, πινακίδες) από τη πρώτη μέρα για να κάνατε και τη δουλειά σας, είστε αναγκασμένοι να περιμένετε το τραπεζίτη να ικανοποιηθεί και καρπωθεί το άχρηστο τετραήμερο των τόκων από τα δικά σας χρήματα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ έχουν καταργηθεί τα παράβολα, υπάρχουν κάποιες εφορίες που ακόμα εισπράττουν δημόσια παράβολα, συμπληρώνοντας το παζλ της απόλυτης τρέλας του Ελληνικού δημοσίου κράτους. Αν είστε τυχερός και πέσετε στην αρχή της διαδικασίας σε κάποια τέτοια εφορία, θα γλυτώσετε την διαδικασία της έκδοσης του e-παράβολου. Σας προειδοποιούμε όμως, είναι πολύ λίγες οι εφορίες που εκδίδουν παράβολα του δημοσίου για κλήσεις.

Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών θα ήταν απλά ένα κακό όνειρο, ΑΝ (λέμε αν) υπήρχε κάποιος μη ευθυνόφοβος και μη ωχαδερφιστής ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος και άνω) στην αστυνομία, που θα ήταν υπεύθυνο άτομο για τη κοινωνία και θα κινούσε τη διαδικασία αλλαγής αυτού του φαινομενικά δισεπίλυτου, ζητήματος.

Σε συνεργασία το Υπουργείο Οικονομικών με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορούν να απλουστεύουν τη διαδικασία, επαναφέροντας το παλαιό απλό σύστημα.
Άλλωστε η πλέον αρμόδια υπηρεσία για την είσπραξη κάθε μορφής προστίμου είναι ΜΟΝΟ η εφορία και ουχί οι ιδιωτικές (αλλοδαπές) τράπεζες.
Πληρώνει ο πολίτης στην εφορία και τέλος!

Αν αυτό δεν γίνει ΑΜΕΣΑ, σημαίνει ότι τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ... για τα πανηγύρια.

Με τσι γειές σας...

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία