Ερώτηση Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου

Εκτύπωση
Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Λαμπίρης, σήμερα 20-2-2009, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
 με θέμα: 
«Προβλήματα στη λειτουργία ΕΚΑΒ, 
τομέα Ρεθύμνου»
                                             

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Με την αριθμ. 52/9-7-08 ερώτησή μου έθεσα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ Ρεθύμνου σχετικά με τις ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρων, στην αδυναμία του στόλου των ασθενοφόρων να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες του νομού και στην έλλειψη γιατρών στην κινητή μονάδα.

Με την αριθμ. 96718/25-7-08 απάντησή σας, μας γνωστοποιήσατε ότι οι Τομείς του ΕΚΑΒ Κρήτης ενισχύονται καθημερινά με μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι έκτακτες και αυξημένες ανάγκες των καλοκαιρινών μηνών, καταλήγοντας ότι εντός του 2008 θα περατωθούν οι εν εξελίξει διαδικασίες ενίσχυσης και στελέχωσης του ΕΚΑΒ.

Από τις 30 Ιουνίου 2008 που επισκέφθηκα τον τομέα Ρεθύμνου και συνομίλησα με το προσωπικό, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή.

Η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ του συγκεκριμένου τομέα είναι απελπιστική.

Ενώ ο καταγεγραμμένος αριθμός των υπηρετούντων ως πλήρωμα ασθενοφόρων είναι 30, στην πραγματικότητα οι μάχιμοι διασώστες δεν ξεπερνούν τους 23.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών και υποχρεώνονται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους τις ημέρες των ρεπό. Όσων αφορά το υπόλοιπο της κανονικής τους άδειας για το έτος 2008 αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 20 ημέρες στον καθένα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω, εκτός  της δυσαρέσκειας εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και της διαταραχής του οικογενειακού προγραμματισμού των εργαζομένων είναι η ελλειπής και προβληματική προνοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών στο Ρέθυμνο.

Σε ό,τι αφορά τον στόλο των ασθενοφόρων η κατάσταση επίσης είναι απαράδεκτη.

Οι μηχανικές βλάβες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και χρειάζεται ένας υπάλληλος σχεδόν σε καθημερινή βάση, να μετακινεί το κάθε προβληματικό ασθενοφόρο σε απόσταση 90 km (Ρέθυμνο-Ηράκλειο) προκειμένου να επισκευαστούν οι βλάβες. Ο ανοικτός διαγωνισμός για προμήθεια 200 ασθενοφόρων και 20 κινητών μονάδων, που αναφέρατε στην σχετική απάντησή σας, ως γνωστόν «ναυάγησε». Η  παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κρίνεται μη αποδοτική και η κατάληξη είναι να περνά χρόνος ανεκμετάλλευτος    και ο στόλος των ασθενοφόρων παλαιώνει και απαξιώνεται .

Η μόνη θετική εξέλιξη είναι η πρόσληψη ενός και μόνο γιατρού (από τους τρεις που ζητήθηκαν) για ένα έτος, ο οποίος θα προσφέρει περιστασιακά υπηρεσία, στελεχώνοντας την υπάρχουσα προβληματική μονάδα του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο.

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι:

  • στην αρχική ερώτησή μου, απαντήσατε γενικόλογα για καθημερινές ενισχύσεις με μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού για τομείς που δεν ρωτηθήκατε
  • Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των 250 προσλήψεων διασωστών σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν αναφέρεται ούτε μία θέση πληρώματος ασθενοφόρου για το Ρέθυμνο, παρά το γεγονός ότι στη σχετική απάντηση που μου δώσατε αναφέρατε ότι εντός του 2008 θα είχαν περατωθεί οι διαδικασίες στελέχωσης του ΕΚΑΒ ειδικότερα στην Κρήτη.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τί προτίθεστε να πράξετε και πότε για την ενίσχυση και την απαραίτητη στελέχωση του ΕΚΑΒ στον Τομέα ΡΕΘΥΜΝΟΥ ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του;
  2. Πότε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων;

                                                          

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία