Οδοιπορικό στο γραφικό Γεράνι. Της Μόνικας Ζουγανέλη.

Εκτύπωση


Οδοιπορικό στο γραφικό χωριό Γεράνι

Μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου, σε απόσταση αναπνοής συναντάμε ένα
ακόμα από τα γραφικά χωριά του Δήμου Νικηφόρου Φωκά, το Γεράνι. Προνομιούχο ως προς την θέση του συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Απέχει μόνο 8 χλμ από το Ρέθυμνο και είναι εκεί έτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας φιλοξενήσει.
της Μόνικας
Ζουγανέλη

Ξεκινώντας την περιγραφή μας από την θάλασσα, το Γεράνι έχει την τιμή να φιλοξενεί μία από τις πολύ όμορφες και καθαρές παραλίες του νομού μας, με την τοποθεσία να θυμίζει πίνακα ζωγραφικής που θες να χαζεύεις και να μην αφήνεις από τα μάτια σου. Σαν παραλία δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά αυτό αποτελεί και την ομορφιά της. Πρόκειται για έναν κόλπο με βότσαλα και «βραχώδη θέα» ιδανικός προορισμός και
για ψαροτουφεκάδες.

Το γραφικό παρεκκλήσι της Παναγίας της Καμαριανής αγναντεύει το Κρητικό Πέλαγος και στέκει εκεί σαν Φάρος που σου δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις. Προσωπικά αυτό το σημείο είναι το ησυχαστήριο μου όπου ηρεμώ και γαληνεύω.

Παραπάνω και καθώς περνάς κάτω από την γέφυρα της Εθνικής Οδού ξεκινάς να ανακαλύπτεις την ομορφιά του χωριού.
Σε κοντινό σημείο βρίσκεται και το Σπήλαιο του Γερανίου, ένα από ομορφότερα και σημαντικότερα του νομού Ρεθύμνης αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Ανακαλύφτηκε εντελώς τυχαία κατά την κατασκευή του δρόμου το 1969. Στη θέση Καμάρι, δίπλα στη γέφυρα ανακαλύφτηκαν κατάλοιπα νεολιθικής περιόδου (6000-2600 π.Χ.), λίθινα και οστέινα εργαλεία, λίθινα και πήλινα ειδώλια και ανθρώπινα οστά. Τα ευρήματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου.
Η λιθοματική του διακόσμηση ήταν θεαματική, με τις οροφές όλων των θαλάμων να είναι σκεπασμένες από πολύχρωμους σταλακτίτες και οι θάλαμοι χωρίζονται μεταξύ τους από ογκώδεις κολόνες και σταλαγμίτες.
Εκεί ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποί και στη συνέχεια έγινε λατρευτικός τόπος τη μινωική εποχή.
Οι πρώτοι επισκέπτες του σπηλαίου έμειναν έκθαμβοι με την ομορφιά του!
Ειδικά η οροφή του που είναι γεμάτη από χιλιάδες μικρούς κατάλευκους σταλακτίτες που μοιάζουν να είναι σαν μια παγωμένη, απολιθωμένη βροχή, είναι κάτι το εκπληκτικό.
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης βρέθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα πράγμα που μαρτυρούσε σαφώς την ύπαρξη σε κάποιο άλλο σημείο μιας παλαιότερης εισόδου που με το πέρασμα του χρόνου είχε προσχωθεί.
Η είσοδος αυτή βρισκόταν λίγο αριστερότερα της σημερινής εισόδου που αποκαλύφθηκε με τα έργα διάνοιξης του δρόμου... http://spilaiologia.blogspot.com

Στην καρδιά του χωριού συναντάμε έναν ακόμα φιλόξενο τόπο της Κρήτης. Οι άνθρωποι ευγενικοί και πρόθυμοι να σε ξεναγήσουν. Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου καταμεσής με τον προαύλιο χώρο να φιλοξενεί παιδικές φωνές. Γραφικά σπιτάκια, εκκλησιές, στενάκια που σου φωνάζουν να τα διασχίσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Και όταν γυρίζεις πίσω σου η θέα της θάλασσας σε ξετρελαίνει. Είναι ένας συνδυασμός αυτό το χωριό.

Οι νέοι αγαπούν τον τόπο τους. Αυτό μαρτυρά και η επιτυχής δημιουργία του Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΓΕΡΑΝΙΟΥ. Ο αθλητικός όμιλος Ποσειδώνα Γερανίου ιδρύθηκε το 1979 στο χωριό Γεράνι Ρεθύμνου από ντόπιους κατοίκους του χωριού, από τότε μέχρι και σήμερα η ομάδα αγωνίζεται με επιτυχία και αδιάκοπα στο ρεθυμνιώτικο πρωτάθλημα της «Α» πρώτης τοπικής σημειώνοντας πολλές και σπουδαίες επιτυχίες. Η ομάδα αποτελεί πηγή ζωής για το τόπο και πόλο έλξης για τους νέους οπού και την στελεχώνουν με επιτυχία για 29 χρονιά μέχρι και σήμερα.

Το Γεράνι έχει αναδείξει πολλούς επιφανείς ανθρώπους αλλά και πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου. Από το χωριό καταγόταν και ο Απόστολος Γερανιώτης που έδρασε κατά την Κρητική Επανάσταση και υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων.

 Αυτό είναι το Γεράνι ένας γνήσιος Κρητικός προορισμός

 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία