Γαρίδες με πορτοκάλι

Εκτύπωση

Γαρίδες με πορτοκάλι

Mια γευστική όσο και εύκολη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους λάτρεις των θαλασσινών και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. H ενεργειακή του απόδοση δεν είναι υψηλή και παρότι προέρχεται κατά το ήμισυ από λίπος, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως από το ελαιόλαδο.
  Υλικά για 1 μερίδα:

  • 1 φύλλο μαρουλιού
  • 50γρ. γαρίδες
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλυκού μουστάρδα
  • λίγο από ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
    Εκτέλεση:
    Πλένετε το μαρούλι, το στραγγίζετε και το κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Αναμειγνύετε τις γαρίδες με το μαρούλι. Ξεφλουδίζετε και κόβετε το πορτοκάλι, ψιλοκόβετε τον καρπό του και τον προσθέτετε στις γαρίδες. Ανακατεύετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι σε μία σως την οποία προσθέτετε στις γαρίδες. Σερβίρετε με λεπτές φρυγανιές σίκαλης, μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ:
Θερμίδες: 256
Πρωτεΐνες: 12 γρ.
Υδατάνθρακες: 20 γρ.
Φυτικές ίνες: 4 γρ.
Λίπη: 15 γρ. (εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 11 γρ.)
Χοληστερόλη: 75 mg
Βιταμίνη C: 81 mg
Βιταμίνη Ε: 2,6 mg
Σίδηρος: 2 mg

Διατροφική αξιολόγηση:

Όπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα, μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του λίπους στη διατροφή μας παρά η ποσότητα αυτού και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με παράλληλη αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση που ασκεί, έναντι των καταστροφικών για την υγεία μας ελευθέρων ριζών οξυγόνου, την οποία οφείλει μεταξύ άλλων και στη βιταμίνη Ε που περιέχει. Αυτή σε συνδυασμό με το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο το οποίο υπάρχει σε σημαντική περιεκτικότητα και σε καλά απορροφήσιμη μορφή στις γαρίδες, προσφέρει ισχυρή προστασία στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Παράλληλα, αντιοξειδωτική δράση, αλλά και γενικότερα ενισχυτική του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει και η βιταμίνη C, της οποίας βασική πηγή είναι το πορτοκάλι. Επίσης, στο πορτοκάλι οφείλεται και η ικανοποιητική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει το συγκεκριμένο πιάτο, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και έχει βρεθεί πως λείπουν από την καθημερινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν οι γαρίδες σε χοληστερόλη, κάτι που ισχύει γενικότερα για τα οστρακοειδή, η οποία όμως, στη συγκεκριμένη συνταγή, δεν ξεπερνά το 25% του ορίου των 300 mg που συστήνεται ως ασφαλές όριο για τα υγιή άτομα του πληθυσμού, που δεν εμφανίζουν προδιαθεσικούς παράγοντες αθηροσκλήρωσης. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως οι γαρίδες, όπως όλα τα θαλασσινά, αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, συνιστώντας έτσι μία καλή εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας, το οποίο αποτελεί την βέλτιστη πηγή σιδήρου, αλλά συστήνεται η κατανάλωσή του με μέτρο, όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα για τους ενήλικες, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που εμφανίζει.


Πηγή: nutrimed
Συνεργασία με ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


« επιστροφή στη κατηγορία Υγιεινή Μαγειρική

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 28 Ιούν 2017

Αρθρογραφία