Mε μαντινάδα ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης.

Εκτύπωση

Mε μαντινάδα ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης. 

Ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην επί της αρχής συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περί Ρύθμισης Ορων Απασχόλησης των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΕΣΥ, και απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κ. Λαμπίρης είπε:
Θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό ότι ουσιαστικά μας φέρνει εδώ ένα καινούριο νομοσχέδιο. Και ξέρετε, μου θυμίζει αυτό που λέμε στην Κρήτη
«Άλλα.. λεγες, άλλα.. κανες, άλλα πες κι άλλα κάνεις, άλλα λογιέσαι κι άλλα λες κι άλλα στο νου σου βάνεις», καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το 1981 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, o ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, οραματίστηκε ένα εθνικό σύστημα υγείας.

Τα επόμενα χρόνια
Ο Παρασκευάς Αυγερινός σχεδίασε το ΕΣΥ.
Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς το εφάρμοσε στην πράξη.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επέκτεινε το ΕΚΑΒ στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Ο Κώστας Γείτονας με τον Ν. 2519 επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος με τον Ν.2889, μεταξύ των άλλων, προχώρησε την αποκέντρωση του συστήματος.
Σήμερα, 25 χρόνια μετά, βλέπουμε μια σταδιακή αποδόμηση και αποσταθεροποίηση του Ε.Σ.Υ. 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η δημόσια υγεία σήμερα πληρώνει την απουσία εθνικής πολιτικής, την απουσία κυβερνητικής αξιοπιστίας,
την ίδια ώρα που ο νυν Υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει 16 «Σχέδια Δράσης για την Υγεία»!

Πέστε μας ποιο εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία είχε το παραμικρό αποτέλεσμα που να το έχει εισπράξει ο Ελληνας πολίτης και να το θυμάται;
Αντιθέτως, θυμάται την προ ημερών δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει εθνικό σχεδιασμό!..
Θα ξεκινήσω την εισήγησή μου με τα τεκταινόμενα την τελευταία εβδομάδα στο ΕΚΑΒ. 

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν να τρομοκρατούνται οι διασώστες. Η προσφορά τους είναι κοινωνική και η ζωή τους κινδυνεύει καθημερινά στους δρόμους. Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ είναι καθημερινότητα. 

Οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα, για παράδειγμα, δεν αμφισβητούνται.

Ας αφήσουμε λοιπόν την παραπληροφόρηση του κόσμου - και απευθύνομαι κυρίως στους επισκέπτες των τηλεοπτικών παραθύρων - γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Κύριε Υπουργέ, μιλάτε διαρκώς για συναίνεση.
Αναρωτιόμαστε όμως για ποιο πράγμα, ζητάτε συναίνεση.

 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν παραλάβατε ένα χρέος των νοσοκομείων στα 2 δισ. και το εκτοξεύσατε με τη δική σας κακοδιαχείριση στα 5,5;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν οι δαπάνες για το φάρμακο από 5 δισ. πλησιάζουν τα 10, μέσα σε 5 χρόνια;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, επί των ημερών σας έχουν εκτιναχθεί στο 60%;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν ο νόμος για τις προμήθειες, που εσείς ψηφίσατε, παραμένει επί 20 μήνες ανεφάρμοστος και οργιάζουν οι εξωσυμβατικές παραγγελίες στα Νοσοκομεία;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος στο δημόσιο πρέπει για πρώτη φορά στα χρονικά να πληρώνει τα φάρμακά του από την τσέπη του;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν διακόπτεται από την Ε.Ε. η χρηματοδότηση του προγράμματος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γιατί δεν εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν τα 72 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ απειλούνται με λουκέτο;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν 150 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν έχετε διαλύσει τα νοσοκομεία, από τις ελλείψεις προσωπικού;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν έχετε αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς γάζες και γάντια;
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν έχετε σπρώξει την Ελλάδα στην 1η θέση της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαφθορά στην Υγεία; Διαβάσατε σήμερα τις εφημερίδες κι ακούσατε τα πρωϊνά δελτία ειδήσεων που λένε ότι τα «φακελάκια» φτάσανε τα 750 εκ. Ευρώ το 2008!
 • Μας ζητάτε συναίνεση όταν αντί για εξυγίανση έχετε οδηγήσει σε χρεοκοπία το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Δεν μας ζητάτε συναίνεση - μας ζητάτε συνενοχή!

Και δεν θα την έχετε, κύριε Υπουργέ!

Για να έχετε τη συναίνεσή μας, πρέπει να αλλάξετε πολιτική και να στηρίξετε έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο:

Μονομερώς ο Υπουργός αθέτησε την υπογραφή του. Αλλα συμφώνησε με τους γιατρούς και υπέγραψε στη σύμβαση, άλλα μας έφερε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλα καλούμαστε να συζητήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής. Αλλο σχέδιο έστειλε χθες στην ΟΕΝΓΕ και άλλο σχέδιο μας φέρνει σήμερα αιφνιδιαστικά προς ψήφιση. Αυτό είναι πρωτοφανές!

Το παρόν σχέδιο νόμου αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αυτή η κυβέρνηση απαντά σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Το πόσο «ιστορικής σημασίας» είναι πλέον η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη με την ΟΕΝΓΕ, μας το είπε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο Πρόεδρός της, κ. Τσούκαλος, ο ένας δηλαδή εκ των δύο υπογραψάντων τη σύμβαση. 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για εξαπάτηση της Ομοσπονδίας: «Αλλα συμφωνήσαμε και υπογράψαμε και άλλα κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου».

Ετσι δεν μας είπε στην Επιτροπή;;;
Εσείς, αφού φέρατε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο, μας είπατε «Θα ξανασυζητήσω με τους γιατρούς». Το ερώτημα είναι γιατί δεν συζήτησε ο Υπουργός πριν αθετήσει την υπογραφή του.

 • Σε ότ,ι αφορά το πολυδιευθυντικό: Λέγατε ότι οι όροι εφαρμογής του θα καθορίζονταν με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας που θα εκδίδονταν εντός έτους από την ψήφιση του παρόντος και κατόπιν εισήγησης ειδικής διακομματικής επιτροπής, που θα οριζόταν πάλι με απόφαση του Υπουργού. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτή την πρόταση και - όπως φαίνεται σήμερα...την πήρατε πίσω.

Με τέτοια σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη χώρα τον τρόπο πρόσληψης και εξέλιξης των γιατρών;

 • Αρχικά, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αμοιβές από τις εφημερίες θα φορολογούνται. Επιπλέον, τα φορολογικά βάρη κατανέμονται σε βάρος αυτών που δουλεύουν περισσότερο και εφημερεύουν.
 • Και ερχόμαστε στις «προσλήψεις 2.000 γιατρών». Εδώ φοβάμαι ότι το Υπουργείο μάς κοροϊδεύει φανερά.

 

Σε ομιλία σας στη Βουλή στις 29.09.07 λέγατε: «Μέχρι το 2009, 4.500 γιατροί θα προσληφθούν για κάλυψη του συστήματος εφημεριών». Αυτό είχαν καταλάβει και οι γιατροί.
Ενώ στην κλαδική οριζόταν ότι κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου προγραμματίζεται να προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί. Ουσιαστικά είναι μια δέσμευση κενή περιεχομένου.

Ο Υπουργός δεσμεύεται ότι θα «προγραμματίσει να προσλάβει» και όχι ότι θα προσλάβει τελικά.

Σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού:

Ελπίζουμε οι 5.500 νοσηλευτές που αναφέρει το νομοσχέδιο να προσληφθούν  Όμως το «παρελθόν» της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού δεν αποτελούν εγγύηση για κάτι τέτοιο.
Η διατύπωση, άλλωστε, ότι η διαδικασία πρόσληψης ισχύει για μία τριετία (!) από τη δημοσίευση του νόμου, μόνο καχυποψία γεννά..
Να θυμίσω ότι έχετε επανειλημμένως κάνει λόγο για 14.000, για 12.000, για τις 9.500 προσλήψεις νοσηλευτών επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης αλλά στις ερωτήσεις που σας έχω προσωπικά καταθέσει, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία, απαντάτε ότι δεν διαθέτετε στοιχεία!

Μας διευκρινίσατε στην Επιτροπή ότι το περιεχόμενο της προκήρυξης και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων για πρόσληψη θα καθορίζονται σύμφωνα με τα κριτήρια του Ν. 2190/1994 και θα εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ.

Παρά την υποτιθέμενη κατοχύρωση του ρόλου του ΑΣΕΠ ως εποπτεύουσα αρχή, στην πράξη όλα γίνονται από το νοσοκομείο με ευθύνη της Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αυτό ανήκει, το δε ΑΣΕΠ παρακάμπτεται, πράξη αντισυνταγματική, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρός του κ. Βέης.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όταν αναφέρθηκα, αρνηθήκατε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Καταθέτω το έγγραφο του κ. Βέη για τα πρακτικά.

Από το ΑΣΕΠ άλλωστε ανακοινώθηκε ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για καθυστέρηση η οποία να δικαιολογεί την εσπευσμένη απόφαση για παράκαμψη του, δεδομένου ότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει φτάσει από το Υπουργείο στο Συμβούλιο κάποιο αίτημα για προσλήψεις (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 18.12.08)

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό των γιατρών μας βρίσκει σύμφωνους, θα τοποθετηθούμε όμως στη συζήτηση επί των άρθρων.

Είπατε επανειλημμένως ότι θα περιλάβετε την περιβόητη ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών
προς τους προμηθευτές στο νομοσχέδιο αυτό.

Θυμίζω ότι μόλις προ μηνών οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας είχαν υποσχεθεί στους προμηθευτές εξόφληση των χρεών σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στη συνέχεια, ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης μετατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Προ ημερών, οι ημερομηνίες εξόφλησης μετατέθηκαν για αργότερα. Ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευθεί ότι θα περιλάβει σχετική ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο. Δεν το έκανε.
Κι αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας τη λίστα με τις οφειλές των 5,2 δισ. ως ? ακατάλληλη προς έγκριση!
Μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό (βλ. ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, 14.2.09, σελ. 14-15) οι προμηθευτές προχωρούν ήδη σε επ? αόριστο αναστολή της παράδοσης ορθοπεδικού και άλλου υλικού καθώς και αναλώσιμων ειδών.

Τις συνέπειες των ελλείψεων που εμφανίζονται ήδη στα νοσοκομεία τις πληρώνουν καθημερινά, ποιοι άλλοι; οι Έλληνες πολίτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε επί της αρχής το Νομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, πολύ περισσότερο των γιατρών που επιτελούν ένα λειτούργημα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της εξέλιξης των γιατρών, φτάνει η αξιολόγηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ ενός πολυδιευθυντικού συστήματος που θα είναι ανοιχτό, αξιόπιστο, αξιοκρατικό, δίκαιο και εφαρμόσιμο. Ένα σύστημα που ενδεχομένως έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξει.

Σας ευχαριστώ.»


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία