Επιστολή - απάντηση της Α.Ν.Ε.Ρ. προς την Cretan Lines

ΕκτύπωσηΠρος:
Εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ".
 
Υπόψη: κ. Κασιμάτη Βασίλη / Εκδότη Διευθυντή .                                                                                                                                                                                  Πειραιάς, 18/02/2009 

 Αξιότιμε κ. Κασιμάτη,
        Κατόπιν της ενημέρωσης που λάβαμε εχθές, μέσω του άρθρου που αναρτήσατε στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα agorapress.gr αλλά και κατόπιν της μεταξύ μας τηλεφωνικής επικοινωνίας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό να δοθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά την από 04/12/2008 επιστολή μας ιδίου σκοπού, η ορθή διάσταση των γεγονότων αλλά και να απαντήσουμε ευθέως για πρώτη φορά αναφορικά με τα όσα λέγονται σύμφωνα και με το χθεσινό δημοσίευμα σας για την Α.Ν.Ε.Ρ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Ρεθύμνου) όπως θα μετονομαστεί λόγω της σύστασης της, σε λίγες ημέρες η Ν.Ν.Ε.Ρ (Νέα Ναυτιλιακή Εταιρία Ρεθύμνου). 

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας πριν από 7 περίπου μήνες αποφασίσαμε να κρατήσουμε μια πολύ διακριτική στάση χωρίς άσκοπες προβολές και δηλώσεις, κρατώντας "κλειστά χαρτιά" και οι λόγοι είναι ότι αφενός ο στόχος και σκοπός μιας ναυτιλιακής εταιρίας και ειδικά μιας ναυτιλιακής εταιρίας που προσπαθεί να αποκαταστήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου είναι να δώσει σωστά σχεδιασμένα, οριστικά και καταλυτικά τη λύση και να άρει τηνακτοπλοϊκή απομόνωση του Νομού χωρίς διαρροές προ της ανακοίνωσης εμπλοκής της αλλά και αφετέρου για να προστατεύσουμε ειδικά τον Ρεθυμνιώτη πολίτη από το διχασμό και την διγνωμία , γιατί ταυτόχρονα περίπου την ίδια περίοδο εκκινούσε τις προσπάθειές της η τότε ονομαζόμενη Κίνηση Πολιτών σημερινή CretanLines.

Άρα από την αρχή "σηκώσαμε τα μανίκια" και αφοσιωθήκαμε στον δύσκολο δρόμο που θα ακολουθούσαμε με την προοπτική ότι μόλις θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε πλήρη στοιχεία της εταιρείας, της δομής της και ότι δημόσια ενδιαφέρει, κάνοντας μια συνέντευξη τύπου την μία ημέρα και την επόμενη ημέρα λόγου χάρη θα "πιάσουμε δουλειά".
Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σεβαστήκαμε τον Ρεθυμνιώτη γιατί δεν του ζητήσαμε χρήματα αλλά αποφασίσαμε να ρισκάρουμε ιδία κεφάλαια , δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να τον βάλουμε σε κίνδυνο και γιατί δεν προβάλαμε καμία αντιπαλότητα προς την
CretanLines, αφήνοντας της με την σιγή μας και την διακριτικότητα μας, ελεύθερο πεδίο. 

Με χαρά μάλιστα δεχτήκαμε, όπως ο ίδιος γνωρίζετε και δημοσιεύσατε, την πρόσκληση της τότε Κίνησης Πολιτών (σημερινή CretanLines ) με σκοπό την εύρεση κοινής ενδεχόμενης πορείας , να συναντηθούμε στις 19/10/2008, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα στην συνέλευση μεταξύ των μελών της επιτροπής (Κίνησης Πολιτών), συζήτηση διάρκειας 6 ωρών (τόσο διήρκεσε η συνάντηση) να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί μέσα σε μόλις 3 λεπτά κρίνοντας την τότε Ν.Ν.Ε.Ρ ως μη αξιόλογη και μη υπολογίσιμη. Υπήρξε και δεύτερη φορά που υποβαθμίστηκε η Ν.Ν.Ε.Ρ, όταν σε ερώτηση στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου στις 24/10/2008 προ της μάζωξης στο στάδιο "Μελίνα Μερκούρη", από την Κα. Αγγελική Καλλέργη δημοσιογράφο της εφημερίδας "ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ" στον Δήμαρχο Αρκαδίου και σημερινό πρόεδρο της CretanLines κ. Μανώλη Μανωλακάκη, αν γνωρίζει κάτι για την 2η ομάδα με την επωνυμία Ν.Ν.Ε.Ρ. Ο κ. Μανωλακάκης απάντησε τότε ότι δεν γνωρίζει καμιά 2η ομάδα και ποτέ δεν έχουν συναντηθεί μαζί της.

Θυμηθείτε εδώ Κύριε Κασιμάτη την δική σας παρέμβαση και τα λόγια σας που ήταν:  

 "Εγώ προσωπικά Κε Μανωλακάκη, μεσολάβησα για να έρθει σε επαφή η Ν.Ν.Ε.Ρ με ορισμένους εκ της συντονιστικής επιτροπής τις περασμένες 2 εβδομάδες, ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας. Τη περασμένη μάλιστα Κυριακή η ΝΝΕΡ έστειλε αυθημερόν αντιπροσωπεία και συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της «Κίνησης Πολιτών»".  και η απάντηση του Κυρίου Μανωλακάκη ακολούθως ήταν "ότι λόγω επαγγελματικού ταξιδίου δεν πρόλαβα να ενημερωθώ" και εμείς καλοπροαίρετα τότε το δεχτήκαμε.

Επίσης θυμηθείτε Κε. Κασιμάτη ότι όταν μας καλέσατε τηλεφωνικά την ίδια ημέρα, για να τοποθετηθούμε αναφορικά με τις δηλώσεις για λόγους ευαισθησίας, κρατήσαμε πάλι στάση σιωπής μέχρι να πραγματοποιηθεί και η μάζωξη, ώστε να μην αποπροσανατολίσουμε τον Ρεθυμνιώτη που τόσο σεβόμαστε πρώτα ως συντοπίτες του και ακολούθως ως Εταιρία.

Θα αναφερθώ και στον κ. Αποστολάκη Γιάννη / Γραμματέα της CretanLines που με την από 07/01/2009 επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα σας, σχολιάζοντας τα γραφόμενα στην "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ" του τεύχους Δεκεμβρίου 2008 και συγκεκριμένα των σελίδων 10 και 11. Ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός της CretanLines δεν απαξιώνει καμία προσπάθεια που ενεργεί παράλληλα για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νομού, άρα όταν κάποιος δεν απαξιώνει, γνωρίζει για ύπαρξη δεύτερης προσπάθειας και της επωνυμίας αυτής (και σε αυτό θα επανέλθω παρακάτω).

Επίσης αναφέρει ότι γνωρίζει την Ν.Ν.Ε.Ρ, σαν τέσσερα αρχικά αλλά την γνωρίζει και μέσα από τα όσα έχουν γραφτεί στον τύπο γύρω από αυτήν. Απευθυνόμενος δε και σε μένα προσωπικά, με προσκαλούσε στην ίδια επιστολή να αγοράσω συνεταιριστικές μερίδες όταν σύμφωνα με το καταστατικό της CretanLines και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 / παράγραφος 3, απαγορεύει να γίνουν μέλη στον μεταφορικό ναυτικό συνεταιρισμό όσοι συμμετέχουν ως εκλεγμένα μέλη σε άλλο φορέα που έχει τον ίδιο σκοπό και αντικείμενο (το τελευταίο το αναφέρω για την ιστορία και μόνο) .

Ακόμα και με αυτήν την δήλωση, από έναν επιπλέον εκπρόσωπο της Cretanlines, από την δική μας μεριά τηρήθηκε σιωπή και ουδέτερη αντιμετώπιση αλλά και στάση χωρίς να παρεκκλίνουμε έστω για μια στιγμή από την αρχική μας απόφαση, την απόφαση της μη εμπλοκής σε απευθείας αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς.  

Με το χθεσινό σας όμως δημοσίευμα κύριε Κασιμάτη το ΄΄ποτήρι ξεχείλισε΄΄, υπάρχουν όρια και αυτά ξεπεράστηκαν αρκετό καιρό πριν και θα γίνω ξεκάθαρος.

Στις 10/02/2009 έλαβα μια τηλεφωνική κλήση από τον κ. Παγουράκη Στυλλιανό - ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού , ο οποίος με ρώτησε αν επιθυμώ σε πρώτο επίπεδο να έρθω σε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Δρυγιαννάκη Γεώργιο, αναπληρωτή Γραμματέα του συνεταιρισμού CretanLines, με σκοπό την συνάντηση με θέμα συζήτησης την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρικών σχημάτων.

Έτσι και έγινε, στις 13/02/2009 ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου ο κ. Δρυγιαννάκης, που μας προσκαλούσε την Κυριακή 15/02/2009 να συναντηθούμε στην Αθήνα , στα πλαίσια ενός ταξιδιού που είχε προγραμματίσει το Προεδρείο της CretanLines με σκοπό την ενημέρωση των αποδήμων Κρητών περί του συνεταιρισμού.

Δεχτήκαμε με ευχαρίστηση την πρόσκληση, αν και από την αρχή κατέστησα σαφές στον κ. Δρυγιαννάκη ότι τα ενδεχόμενα για μεταξύ μας συνεργασία είναι ελάχιστα έως μηδαμινά ένεκα ότι ο στόχος και σκοπός είναι μεν κοινός άλλα η δομή των δύο εταιριών αλλά και κάποια χαρακτηριστικά υψίστης σημασίας είναι τελείως διαφορετικά και αντίθετα.

Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/02/2009 και ώρα 15:30 στον Ναυτικό όμιλο Ελλάδος, όπου παρίστατο μόνο ο κ. Δρυγιαννάκης μιας και οι κ.κ. Μανώλης Μανωλακάκης Πρόεδρος και Αποστολάκης Ιωάννης Γραμματέας , απουσίαζαν λόγω συνέντευξης που έπρεπε να δώσουν στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

Από την Α.Ν.Ε.Ρ παρίστατο ο υπογράφων και ο κ. Ευσταθόπουλος Οδυσσέας Νομικός σύμβουλός της εταιρίας

Σε ερώτηση στον κ. Δρυγιαννάκη ποια είναι ακριβώς η μορφή συνεργασίας που έχουν να προτείνουν , πρότεινε τις εξής δύο:
1η) Ναύλωση ενός εκ των πλοίων που διαθέτει η Α.Ν.Ε.Ρ (προφανώς εννοούσε ναύλωση «BareBoat»)και
2η) Ναύλωση ενός εκ των πλοίων που διαθέτουμε με διαχειρίστρια την Α.Ν.Ε.Ρ και συμμετοχή, αλλά με ένα μικρό ποσοστό (;;;) της CretanLines στα έσοδα και στα έξοδα.

            Ενημερώσαμε τον κ. Δρυγιαννάκη ότι θα προωθήσουμε στην διοίκηση της εταιρίας το αίτημα και θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς όμως σαν έμπειρο διευθυντικό στέλεχος, κακώς δέχτηκα να παραστώ στο προγραμματισμένο ραντεβού και να συνομιλήσω, όχι γιατί αυτό πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του εντευκτηρίου του Ν.Ο.Ε κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος του κ Δρυγιαννάκη και της ομάδας του τηλεοπτικού σας συνεργείου (AgoraTV) καθώς και κάποιων παρευρισκομένων προσώπων αλλά γιατί : 

  1. Απουσίαζε ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της CretanLines από προγραμματισμένη συνάντηση που είχε καθοριστεί προ 3 ημερών.
  1. Διότι δυστυχώς δεν γνώριζα, πως κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα με διαφορά λιγοστών ωρών πριν, ο Πρόεδρος του Μεταφορικού Ναυτικού Συνεταιρισμού Κρητικές Θαλάσσιες Γραμμές Συν.Πε (CretanLines)  σε ερώτηση ενός εκ των 25 με 30 παρευρισκομένων για το αν γνωρίζει κάτι για την 2η προσπάθεια - αυτή της Α.Ν.Ε.Ρ. ή Ν.Ν.Ε.Ρ. στο πολυχώρο ΑΠΟΛΛΩΝ της Νομαρχίας Πειραιά, απαντούσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγους μήνες, πως δεν γνωρίζει κάτι για την Α.Ν.Ε.Ρ ή Ν.Ν.Ε.Ρ υποβαθμίζοντας την για 2η συνεχόμενη φορά  (ο δεύτερος καθήμενος από δεξιά του, - βλέποντας την φωτογραφία του άρθρου σας - αναφερόμενος στον κ. Αποστολάκη γνώριζε και είχε αναφερθεί στην Α.Ν.Ε.Ρ και σε μένα προσωπικά πριν λίγους μόλις μήνες) . Και μην το αμφισβητήσει κανείς αυτό - γιατί η κάμερα του τηλεοπτικού σας σταθμού «έγραφε» κ. Κασιμάτη.  Και για την δήλωση αυτή του κ. Μανωλακάκη δεν υπάρχει καλοπροαίρετη αποδοχή από την πλευρά μας αυτή τη φορά. Δεν γίνεται να υφίσταται προγραμματισμένη συνάντηση σε 4 ώρες με εκπροσώπους ενός άλλου φορέα και σε ερώτηση που δέχεσαι λίγες ώρες νωρίτερα  να δηλώνεις ότι δεν γνωρίζεις την ύπαρξη του φορέα αυτού. 

         Και μην αρνηθεί κανείς πως η συνάντηση δεν έγινε ποτέ και πως κατά την διάρκεια αυτής δεν έγινε στην «άγνωστη» Α.Ν.Ε.Ρ πρόταση ναύλωσης πλωτών μέσων ιδιοκτησίας της , γιατί αυτήκοοι και αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τόσο το τηλεοπτικό σας συνεργείο και η κα. Ελπίδα Δημακοπούλου, δημοσιογράφος του καναλιού σας όσο και ο κ. Εγγλέζος που συστήθηκε σε μένα και στον συνεργάτη μου ως Δελληγιαννάκης.

Την επόμενη ημέρα ενημερώθηκα πως ονομάζεται Εγγλέζος ? Δελληγιαννάκης (δινομία) γιατί αν μου είχε συστηθεί ως Εγγλέζος μιας και φυσιογνωμικά δεν τον γνώριζα, είχα να του εκφράσω μερικές απορίες αναφορικά με το καταστατικό μιας και ήταν ένας εκ των δύο δικηγόρων που επιμελήθηκαν της σύνταξης του από την αρχή. Παρών ήταν και ο Κύριος Στεφανουδάκης Λυκούργος (που και εδώ ενημερώθηκα την επόμενη ημέρα πως έχει την ιδιότητα του Ναυπηγού) και ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησης μου έκανε ερωτήσεις σχετικά με τα πλωτά μέσα που διαθέτουμε, χωρίς να μου έχει αποκαλύψει την ιδιότητα του, θέλοντας μάλλον να σφυγμομετρήσει τις ναυτιλιακές / ναυπηγικές, γνώσεις μου. 

Τέλος προβληματίζομαι για το αν τελικά οι λέξεις «ακτοπλοϊκή απομόνωση» έχουν γίνει κατ ουσίαν αντιληπτές  απ όλους και δεν αποτελούν για μερικούς ένα μέσο προβολής και καταξίωσης.  

Ως επιτελείο Ναυτιλιακής Εταιρίας δεν επιθυμούσαμε σε καμία περίπτωση να γραφτούν όλα τα παραπάνω.

Υπάρχουν όμως όρια και αυτά ξεπεράστηκαν. Τα ανωτέρω αδιάψευστα γεγονότα και μαρτυρίες μιλούν από μόνα τους .Ήρθε η ώρα να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και εμείς θέση στα όσα μας αφορούν. 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το βήμα που μας δίνετε, και ευχόμαστε με την παρούσα επιστολή να δώσαμε για άλλη μια φορά την ορθή διάσταση των πραγμάτων.  

Διατελώ με τιμή

Εμμανουήλ Νικ. Φραγκάκης

Chief Operating Officer (COO)


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία