ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ!!

Εκτύπωση

ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ !

Για την αξιοπρέπεια του γιατρού και του ασθενή
την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας 

Το πρόβλημα με τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι χθεσινό, ούτε προέκυψε ξαφνικά. Από το 1999 η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, ορίζοντας ως μέγιστο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς και τις 56 για τους ειδικευόμενους. Η ελληνική πολιτεία , όλα αυτά τα χρόνια υποχρέωνε τους γιατρούς, ανεξάρτητα από τη θέληση και τη συναίνεσή τους, να εργάζονται κατά μέσο όρο 70-80 και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 100 ώρες εβδομαδιαίως. Απολύτως παράνομα!

Θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να είχαν γίνει προσλήψεις σημαντικού αριθμού γιατρών, ώστε και οι εφημερίες να γίνονται σύμφωνα με το νόμο, αλλά το σημαντικότερο, για να εξασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη. Έφτασε, μοιραία, η στιγμή που το πρόβλημα δε θα μπορούσε να κρύβεται άλλο κάτω από το χαλί. Το Ελεγκτικό συμβούλιο του κράτους αποφάσισε ότι οι εφημερίες των γιατρών από τη στιγμή που γίνονται με τρόπο παράνομο δε θα πληρώνονται! Έτσι φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο, οι γιατροί να υποχρεώνονται να εφημερεύουν, χωρίς να ξέρουν αν οι εφημερίες που κάνουν θα πληρωθούν! Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και αφού δοκιμάστηκαν κάθε είδους νομικές ακροβασίες και εκβιασμοί έναντι των γιατρών, αφού εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο το υπουργείο αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Οι γιατροί του ΕΣΥ κατανοώντας ότι οι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΕΣΥ προσλήψεις δε θα μπορούσαν να γίνουν σ΄ ένα βράδυ, δεχτήκαμε να συνεχίσουμε να εφημερεύουμε υπερβαίνοντας το 48-56ωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν 4500 προσλήψεις γιατρών στα επόμενα δύο χρόνια. Θα μπορούσαμε (και ίσως θα έπρεπε) να επιμείνουμε στην άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες θα έμεναν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς για τις περισσότερες μέρες κάθε μήνα! Δεν το κάναμε όμως, γιατί είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που έγινε την 1η Δεκέμβρη θεωρήσαμε ότι πετύχαμε μια μικρή νίκη για λογαριασμό όλης της κοινωνίας.

Γελαστήκαμε με το χειρότερο τρόπο!
Δεν υπολογίσαμε ότι o κ. Αβραμόπουλος δεν σέβεται ούτε την υπογραφή του.
Δεν υπολογίσαμε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την κλαδική σύμβαση μόνο για να κερδίσει χρόνο, καθιστώντας την κουρελόχαρτο μέσα σε δύο μήνες.
Οι 2500 προσλήψεις γιατρών για το 2010 χάθηκαν στο δρόμο , η σοβαρή αναπροσαρμογή " μετά από 11 χρόνια" του ιατρικού μισθολογίου αναβάλλεται, η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών τέθηκε στην «κατάψυξη».
Πρόκειται για μια συνολική υπαναχώρηση της κυβέρνησης , που καθιστά αφερέγγυες ακόμα και τις όποιες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Η κύρωση της κλαδικής σύμβασης από τη βουλή, όπως ακριβώς αυτή είχε υπογραφεί, είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει νόμιμη υπέρβαση του ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να την ακυρώσει, αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για την αναταραχή στο χώρο των νοσοκομείων. Η επιστράτευση και ο εξαναγκασμός των γιατρών σε υπερεργασία είναι πράξη ακραίου αυταρχισμού και πέρα από κάθε είδους νομιμότητα. Το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των γιατρών, αλλά και όλης της κοινωνίας θα έχει πολύ άσχημη κατάληξη αν ένα ενιαίο μέτωπο όλων μας δεν αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ας δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη.

Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ( 18-19/2)

Στηρίζουμε το συμβολικό αποκλεισμό της εφημερίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου την Τετάρτη το πρωί. 

ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΡΗΤΗΣ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία