Ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Λαμπίρης προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ

Εκτύπωση

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Λαμπίρης, στις 17-2-2009, προς τον  Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ  κ. Γιώργο Σουφλιά, με θέμα: «Τροποποίηση παρ. 4 Άρθρου 4 Ν. 2508/1997 - Περιοχές Περιαστικού Πρασίνου ΖΟΕ»

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Στο άρθρο 4 «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο» παρ.4 του Ν. 2508/1997(ΦΕΚ 124/Α) περί «Βιώσιμης Οικιστικής Ανάπτυξης των Πόλεων και οικισμών της χώρας και άλλες διατάξεις», αναφέρεται ότι:
«Αν κατά την έγκριση ΓΠΣ έχει (προηγουμένως) καθοριστεί ΖΧΟΕ του άρθρου 29 του Ν. 1337/1983 (όπως όντως έχει καθοριστεί στο Ρέθυμνο), τότε τα όρια και οι ρυθμίσεις που τις διέπουν περιλαμβάνονται στο (νέο) για (ακόμα) μεγαλύτερη προστασία της περιοχής».

Επειδή ακόμα και η «ένταξη στο σχέδιο πόλης» δεν αποτελεί «μεγαλύτερη προστασία», καθώς αυξάνει την πυκνότητα της δόμησης, η παρ. 4 του άρθρου 4, του Ν.2508 του Ν.2508/1997 πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί και μάλιστα επειγόντως για να μπορέσουν να θεσμοθετηθούν τα ΓΠΣ μιας σειράς πόλεων, μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο αυτό της «τροποποίησης» της παρ. 4 ( του άρθρου 4 του Ν. 2508/1997), είναι σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης των «ορίων» των περιοχών προστασίας, χωρίς μείωση της επιφάνειάς τους, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν λόγοι ουσίας.

Για παράδειγμα, η περιαστική ΖΟΕ της πόλης του Ρεθύμνου καθόρισε «περιοχή περιαστικού πρασίνου» στην έκταση της οποίας, πέρα από τα περιαστικά αλσύλλια/πευκώνες, περιλαμβάνονται και προσφυγικοί κλήροι γεωργικής γης, αμπέλια και άλλες μη δασικές εκτάσεις.

Ο Δήμος, στο πλαίσιο της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ του, προτίθεται να προσφέρει όμορες, δημοτικές εκτάσεις ίσου ή και μεγαλύτερου εμβαδού (οι οποίες, σε αντίθεση με τις ιδιόκτητες εκτάσεις της περιοχής περιαστικού πρασίνου της ΖΟΕ, θα μπορούν να δενδροφυτευτούν και να τεθούν σε κοινή χρήση) σε αντικατάσταση των εκτάσεων που θα αποδεσμευτούν - αποχαρακτηριστούν από την ισχύουσα περιαστική ΖΟΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και πότε προκειμένου να τροποποιηθεί η παρ.4 του άρθρου 4 του Ν. 2508/1997 έτσι ώστε ο καθορισμός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) γύρω από την πόλη του Ρεθύμνου να μην εμποδίζει την επέκτασή της, μέσω της έγκρισης του ΓΠΣ;

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία