Η Αγγελική Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Κρήτη» του Alpha FM 104,7

Εκτύπωση

Η Αγγελική Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Κρήτη» του Alpha FM 104,7

  • Ο Νόμος 4014/2011 για τα Αυθαίρετα

22/2/12

Η γνωστή Πολιτική Μηχανικός κα Αγγελική Παπαδάκη θα εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Κρήτη" του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη (10.30-12.00 π.μ.) με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του ακροαματικού κοινού στα όσα προβλήματα και απορίες σχετίζονται και προκύπτουν από τον ευπαθή χώρο της αγοράς ακινήτου, οικοδομής, κλπ.

Η κ. Παπαδάκη με τα πολυετή εμπειρίας της (μέρος της οποίας προκύπτει και από την θητεία της στην υπηρεσία της Πολεοδομίας - Νομαρχία Ρεθύμνου) θα απαντά στα καυτά ερωτήματα π.χ. για την ζώνη των 800, τους ημιυπαίθριους, τραπεζικά και ασφαλιστικά ζητήματα κ.ά.

Ταυτόχρονα κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζεται και ένα θέμα πάντα στην ίδια θεματική ενότητα, ενώ ο σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμμετοχής στης στην ραδιοφωνική εκπόμπή ... που τα λέει όλα όπως είναι και όχι όπως κάποιοι ... θένε να είναι !!!

Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει κατατίθεται στο παρακάτω αρθρο της κας Παπαδάκη με τίτλο:

 «Ο Νόμος 4014/2011 για τα Αυθαίρετα»


της Αγγελικής
Παπαδάκη
Διπλ. Μηχανικός

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νέο νομοσχέδιο μας υποχρεώνει να τακτοποιήσουμε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές και τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις που έχουμε, για πάσης φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις.

Δηλαδή, απαιτείται βεβαίωση αρμόδιου Μηχανικού η οποία, μετά από αυτοψία, να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ή έχει τακτοποιηθεί
σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μπορεί να μεταβιβαστεί, να γίνουν οριζόντιες κλπ

Σύμφωνα με το νέο Νόμο, ο ιδιοκτήτης ακινήτων πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόστιμο τακτοποίησης που καλείται να καταβάλει είναι 20 φορές μικρότερο από οποιαδήποτε άλλο πρόστιμο του επιβληθεί σε περίπτωση καταγγελίας αυθαιρέτου στη Πολεοδομία

Άρα είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τις αυθαιρεσίες που όλοι έχουμε «κληρονομήσει»

Η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων είναι αρκετά απλή:

1. Ο πολίτης απευθύνεται σε αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».

2. Ο μηχανικός συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου 2011
έως 28 Φεβρουαρίου 2012 την αίτηση και το σύστημα εκδίδει εντολή για πληρωμή του παράβολου, καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
(Εφόσον επιλεγεί εφάπαξ πληρωμή προστίμου υπάρχει έκπτωση 20%, διαφορετικά οι δόσεις μπορούν να είναι 48 ισόποσες )

3. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα

4. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία, βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

5. Ο μηχανικός το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων υποβάλλει στο σύστημα ηλεκτρονικά μέχρι την 31η Μαρτίου 2012. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

Θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες πολεοδομίες με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν (κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής και επαναφορά στην προβλεπόμενη χρήση), επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας τους και πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας τους και για κάθε έτος από την κατασκευή του.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία