Μεγάλες οι απώλειες για τα Ταμεία από τη διεθνή οικονομική κρίση

Εκτύπωση

Μεγάλες οι απώλειες για τα Ταμεία από τη διεθνή οικονομική κρίση

 

 

Μειώνεται η περιουσία τους

 
Το θέμα των «δομημένων ομολόγων» που είχαν αγοράσει αρκετά ασφαλιστικά ταμεία επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς με τη διεθνή οικονομική κρίση η αξία τους έχει μειωθεί δραματικά. Για τα τέσσερα δομημένα ομόλογα για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, η απώλεια φτάνει τα 240 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Οι εκτιμήσεις της εφημερίδας βασίζονται σε στοιχεία της βάσης δεδομένων Bloomberg και δεν συνυπολογίζουν τις ζημίες από επενδύσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών και σε αμοιβαία κεφάλαια. Οι τιμές αγοράς που προτείνει το Bloomberg κυμαίνονται στο 60 με 90 τοις εκατό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Όσον αφορά το σύνολο των δομημένων ομολόγων, συνδικαλιστές και στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι απώλειες κυμαίνονται γύρω στα 700 εκατ.

Πάντως, επίσημα στοιχεία για τέσσερα από τα οκτώ δομημένα ομόλογα με συνολική αξία 910 εκατ. ευρώ -ανάμεσά τους και τα δύο περιβόητα ομόλογα του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ, τα οποία επαναγοράστηκαν από τη JP Morgan και την Proton Bank- σήμερα δεν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία φαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διαψεύδουν την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία προ ημερών διαβεβαίωσε ότι «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν μηδενική έκθεση σε επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα».

Οι αρχικές εισηγήσεις για τα δομημένα ομόλογα υπόσχονταν αποδόσεις 6,5% τα δύο πρώτα έτη και τουλάχιστον 4,5% το τρίτο.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία