Μια νέα μορφή αγροτικού λιπάσματος..η Creta Farm καινοτομεί !

Εκτύπωση


της Ελπίδας
Δημακοπούλου
Μια νέα μορφή αγροτικού λιπάσματος

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τους αγρότες αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος

Η Creta Farm καινοτομεί

 

Ένα πρωτοποριακό έργο, για τα ελληνικά δεδομένα, αξιοποίησης στερεών αποβλήτων, παρουσιάστηκε τη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009 στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην αίθουσα συνεδριάσεων της  εργοστασιακής μονάδας της Creta Farm στο Ρέθυμνο.

Η παρουσίαση έγινε από τους πλέον αρμόδιους του εγχειρήματος, τον κ. Χαλαράκη Λ. Διευθυντή Ολικής Ποιότητας της Creta Farm, τον κ. Α. Νικολαϊδη, Διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και τον Γεωπόνο κ. Αρ. Σταματάκης.  

Πρόκειται για ένα έργο της εταιρίας που ξεκίνησε το 2000, κόστισε περίπου 2 εκ. ευρώ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το προϊόν αυτής της καινοτομίας το οποίο ονομάζεται KRETA FERT,είναι ένα οργανικό λίπασμα για τις αγροτικές καλλιέργειες, το οποίο παράγεται εξ ολοκλήρου από την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων της μονάδας, δηλαδή της κοπριάς και της λάσπης που δημιουργείται από τα λύματα.

Η επεξεργασία αυτή είναι άμεση με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση των οσμών και μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος μιας και τα απόβλητα επεξεργάζονται άμεσα. Σημαντικό στοιχείο και για το Νομό Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα για τις "ανάντι" αγροτικές εκτάσεις του Φράγματος των Ποταμών που ο ταμιευτήρας του οποίου προορίζεται και για την ύδρευση της πόλης του Ρεθύμνου.
Η ενδεχόμενη χρήση του προϊόντος σε αυτές τις εκτάσεις δεν θα επιφέρει επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα μιας που το λίπασμα δεν εκπλύνει επιβαρυντικές ουσίες για το νερό.

Εκπληκτικό ήταν και το πείραμα που διενήργησε ο Μ.Α.Ι.Χ. σε αρκετά οπωροκηπευτικά τα οποία ανέπτυξαν ιδιαίτερη πρωιμότητα και πιο συγκεκριμένα "...τα μαρούλια ήταν έτοιμα 10 ημέρες νωρίτερα από τη κανονική διάρκεια ωρίμανσης" είπε ο κ. Νικολαϊδης.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου έδωσαν σε εμάς και σε όλα τα τοπικά μέσα πληροφόρησης που βρίσκονταν εκεί, την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και να έχουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη άποψη της διαδικασίας.

Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και την ποιοτική αναβάθμιση της καλλιεργήσιμης γης, θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε και κάτι ακόμη που ενδιαφέρει περισσότερο την τσέπη των αγροτών. Λόγω του ότι το λίπασμα προέρχεται από οργανικά απόβλητα που εκμεταλλεύεται το ίδιο το εργοστάσιο, το κόστος θα είναι χαμηλό. Για παράδειγμα στην παραγωγή ελιάς το κοστολόγιο μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, ενώ στη αντίστοιχη της ντομάτας μέχρι και το εντυπωσιακό 80%. !

 Το λίπασμα θα διατεθεί στην αγορά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης της κυκλοφορίας του. Επ αυτού να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαλαράκης μας είπε επίσης: "...το Kreta Fert δύναται να διατεθεί ακόμα και από αύριο, απλά θα αγοράζεται ως χωνεμένη κοπριά. Για τη προμήθειά του μπορεί ο όποιος ενδιαφερόμενος να τηλεφωνήσει στα κεντρικά της Creta Farm".

Κλείνοντας να σχολιάσουμε ότι με την ευκαιρία επισκεφτήκαμε και γενικότερα τις εγκαταστάσεις της Creta Farm ενώ ο κ. Χαλαράκης άδραξε της ευκαιρίας να μας ενημερώσει και για τις άλλες υπηρεσίες & προϊόντα της εταιρίας, που πραγματικά εντυπωσίασαν το σύνολο των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων.
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία