Συνέντευξη τύπου για την απεργεία των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Εκτύπωση


Συνέντευξη τύπου για την απεργεία των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε τη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου το πρωί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. προκειμένου να ακουστούν οι λόγοι για τους οποίους προχώρησαν σε διήμερη απεργία.


της Ελπίδας
Δημακοπούλου
Όπως λοιπόν, εξήγγειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Α. Ξανθός, σκοπός της απεργίας είναι να καταγγείλει την κυβερνητική ολιγωρία σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και την αθέτηση των υποσχέσεων που δόθηκαν.

Ζητούν υλοποίηση της κλαδικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας, για την ενίσχυση των νοσοκομείων με γιατρούς, ρυθμίσεις για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, κίνητρα για την καλύτερη απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού. Με λίγα λόγια ζητούν έμπρακτο ενδιαφέρον για καλύτερο μέλλον στην περίθαλψη.

Έκκληση συμπαράστασης ζήτησε στη συνέχεια ο κ. Γ. Σαριδάκης, μέλος του Δ.Σ., από όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από όλο το λαό για τον αγώνα των γιατρών τονίζοντας στη συνέχεια το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών.

Ο κ. Ν. Ποταμίτης, ως ειδικευόμενος και νέος ιατρός, εξέφρασε τη λύπη του για τα συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης με τα οποία ξεκινούν οι νέοι γιατροί την προσφορά τους στον τομέα της υγείας.

Τέλος, το εγκάρδιο χειροκρότημα προκάλεσε η συγκινησιακή φόρτιση λόγω της κατάθεσης ψυχής που έκανε μπροστά στις κάμερες, η αναισθησιολόγος κ. Κ. Πολίτη, η οποία με δάκρυα στα μάτια έκανε λόγο για το πόνο που ένοιωσε  επειδή δε μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ασθενείς της.

Να σχολιάσουμε ότι το γενικότερο κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί τελευταίως την Υγεία έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο πολίτη με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να υποφέρουν και όσοι εξ αυτών μπορούν, να βρίσκουν λύση στην ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Εν τέλει λοιπόν θεωρούμε αναγκαιότητα την εξεύρεση λύσεων από το Υπουργείο εδώ και τώρα!
      ==================================================

Ακολούθως το κείμενο της βασικής ομιλίας:
 

"Η σημερινή απεργία έχει ένα και μοναδικό στόχο : να καταγγείλει την κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και την αθέτηση όχι απλά μιας εξαγγελίας αλλά της ίδιας της υπογραφής του Υπουργού Υγείας και των ρητών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού στη Βουλή.  

Η εξέλιξη αυτή συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικής αναξιοπιστίας, ανεντιμότητας και ανευθυνότητας που εκθέτει όχι μόνο τον Υπουργό Υγείας αλλά συνολικά την κυβέρνηση.

Δεν είχαμε ποτέ προσδοκίες ή αυταπάτες για τις πραγματικές διαθέσεις αυτής της κυβέρνησης απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αγωνιστήκαμε όμως με επιμονή και καταφέραμε , αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για το ωράριο εργασίας , να αναγκάσουμε  το Υπουργείο Υγείας να συνυπογράψει μια κλαδική συμφωνία που δεν έλυνε όλα τα προβλήματα αλλά αναμφίβολα ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά , με βάση  τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα του ΕΣΥ.  Αυτή ακριβώς τη συμφωνία , που προέβλεπε μια σοβαρή ενίσχυση των νοσοκομείων με γιατρούς αλλά και θετικές ρυθμίσεις για τη μισθολογική και βαθμολογική μας εξέλιξη , η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει λόγω οικονομικής κρίσης.

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο ! 

Την οικονομική κρίση τη θυμούνται οι κυβερνώντες μόνο όταν είναι να συμπιέσουν τους μισθούς και τις συντάξεις , όταν είναι να περικόψουν τις κοινωνικές δαπάνες , όταν είναι να αντιταχθούν στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών , των αγροτών , των γιατρών , των νέων ανθρώπων. 

Το πρόσχημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης δε φαίνεται να ισχύει όταν αποφασίζονται νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 8 δισ. ευρώ , όταν χρηματοδοτούνται οι τράπεζες , όταν διατηρούνται  οι προκλητικές αμοιβές των managers των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών , όταν αυξάνονται τα ιδιωτικά συνεργεία μέσα στα Νοσοκομεία, όταν αφήνεται ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματικός τομέας της Υγείας να κερδοσκοπεί λεηλατώντας το Ασφαλιστικά Ταμεία και την τσέπη των πολιτών.  

Εμείς δεν παραγνωρίζουμε τη δυσκολία της συγκυρίας. Ίσα ? ίσα όμως που λόγω της κρίσης και των επιπτώσεων της στους κοινωνικά αδύναμους , επιβάλλεται η στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και η αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , η βελτίωση της εργασιακής και μισθολογικής θέσης  των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας δεν είναι ένα «βάρος» στη οικονομία αλλά μια παραγωγική επένδυση που έχει άμεση επίπτωση στην συνοχή και την ευημερία της κοινωνίας .

Αυτό που χρειάζονται σήμερα τα Νοσοκομεία είναι έμπρακτο ενδιαφέρον , επαρκής χρηματοδότηση , ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού , κίνητρα για την καλύτερη απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού και όχι κλίμα μετωπικής σύγκρουσης και αποδιοργάνωσης της ήδη προβληματικής λειτουργίας τους.  

Δεν μπορεί κανένας, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Υπουργός να παίζουν εσωκομματικά ή επικοινωνιακά παιγνίδια στις πλάτες μας.  Δεν μπορούν να απαντούν στην κρίση που αυτοί δημιούργησαν με «διοικητική επιστράτευση» των γιατρών , τροφοδοτώντας νέες εντάσεις στα Νοσοκομεία . 

Αρκετά με τις υποσχέσεις , τις καλές προθέσεις , την υποκρισία !  
Τις ελλείψεις , τα προβλήματα , τις αντιξοότητες μπορούμε να τις αντέξουμε .
Αυτό που δεν αντέχουμε είναι η υποτίμηση της νοημοσύνης μας , ο απροκάλυπτος εμπαιγμός !  
Διεκδικούμε ένα πιο ανθρώπινο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον για μας και ένα καλύτερο μέλλον για τη δημόσια περίθαλψη.

Η μόνη λύση για να εκτονωθεί η αναστάτωση στα Νοσοκομεία σήμερα είναι η άμεση κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής συμφωνίας νοσοκομειακών γιατρών-Υπουργείου."

 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία