Δυσλειτουργία Ν.Μ.Υ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ρεθύμνου - Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού

Εκτύπωση

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Λαμπίρης,
στις 9-2-2009, προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά,
με θέμα:« Δυσλειτουργία Ν.Μ.Υ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ρεθύμνου - Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού ».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Κυρία Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Χώρα μας νοσεί και το γνωρίζετε.
Τα ιατρεία του ΙΚΑ Ρεθύμνου συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένα σε ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το πλήθος των ασθενών που τα επισκέπτονται καθημερινά.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις και οι χρόνοι αναμονής για εξετάσεις των ασφαλισμένων επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν πέραν της ταλαιπωρίας, διαμαρτυρίες και αρνητικές εντυπώσεις για τις παρεχόμενες από το Ίδρυμα υπηρεσίες.
Σε παλαιότερες (08-01-08 & 03.04.08) ερωτήσεις μου για το ΙΚΑ Ρεθύμνου, μου είχατε απαντήσει ότι δρομολογούνται προσλήψεις κυρίως ιατρικού προσωπικού για κάλυψη των κενών καθώς και ενέργειες για συστέγαση των υπηρεσιών του, αλλά πέρασε ήδη ένας χρόνος και τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά δυστυχώς αυξάνονται ταχέως.
Σήμερα υπάρχουν μόλις δύο (2) Παθολόγοι, εκ των οποίων η μία απουσιάζει σε άδεια τοκετού.
Ο μοναδικός παθολόγος καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 45.000 (!) εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΙΚΑ, ασφαλισμένους του ΤΑΞΥ, συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, οικονομικούς μετανάστες, επισκέπτες ? τουρίστες κτλ.

Πέραν του παθολόγου και σύμφωνα με αναφορά των συνταξιούχων του ΙΚΑ Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και ακτινολόγος, ενώ για τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες της συγκεκριμένης μονάδας, απαιτείται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδιάτρου, ενός οφθαλμιάτρου, ενός επισκέπτη υγείας για εμβολιασμούς και ενός βοηθού φαρμακείου.
Επιπλέον δεν έχουν καλυφθεί ακόμα οι τρεις (3) θέσεις οικογενειακών γιατρών, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί από τη Διοίκηση του Ιδρύματος και ήδη υπάρχουν έξι σχετικές αιτήσεις υποψηφίων.
Σε ό,τι αφορά τη συστέγαση της υγειονομικής μονάδας και των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρεθύμνου, δεν έχει γίνει κάτι σχετικά με το τρέχον οικοδομικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε με την με αριθμό 227/32/28-9-05 απόφαση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία μετακίνησης των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία που να συνδέει τις δύο υπηρεσίες.

Τέλος, όπως καταγγέλλουν οι Συνταξιούχοι του Ιδρύματος, η Υγειονομική Μονάδα του ΙΚΑ Ρεθύμνου στερείται Η/Υ (!)και όλα καταγράφονται χειρόγραφα, παρά το γεγονός ότι, όπως μου είχατε δηλώσει σε απάντησή σας (Φ90022/10337/2100/23-4-08), δαπανήσατε 100.000 ευρώ για εργασίες εγκατάστασης Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ερωτάται η Υπουργός,
1. Πότε και με ποιες ειδικότητες προβλέπεται να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στη μονάδα του Ρεθύμνου;
2. Υπάρχει προγραμματισμός και εάν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα, για τη συστέγαση των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρεθύμνου;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας για τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως Η/Υ στην εν λόγω υγειονομική μονάδα;


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία