Συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Σωφρονιστικού συστήματος της χώρας

Εκτύπωση

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, με θέμα τη «Μέριμνα για τους αποφυλακισθέντες και την επανένταξή τους στην κοινωνία».
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, πρότεινε με την παρέμβασή του τα εξής:
Να θεσπιστεί κάποια οικονομική ενίσχυση για εκείνους που αποφυλακίζονται, με παράλληλη όμως δημιουργία ενός Οργάνου της πολιτείας που θα αξιολογεί και θα διαχειρίζεται την πορεία κάθε αποφυλακισμένου. Το Όργανο αυτό θα πρέπει να εξετάζει και το οικογενειακό περιβάλλον του αποφυλακισμένου για να διαπιστώσει αν μπορεί ο αποφυλακισμένος να λειτουργήσει μέσα σε αυτό.
Κατά τον κ. Λαμπίρη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαγωγή του κρατούμενου, αν δηλαδή βγήκε υπό όρους, λόγω καλής διαγωγής κλπ. Η Κοινωνική Λειτουργός των Φυλακών θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτή την αξιολόγηση.
Να εξετάζεται το επάγγελμα ή η ασχολία του κρατούμενου πριν τον εγκλεισμό του στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα και να του παρέχεται ουσιαστική βοήθεια στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την αποφυλάκιση.
Αν η αποφυλάκισή του είχε σχέση με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να βοηθιέται από την Πολιτεία ώστε να ενταχθεί σε Κέντρα Πρόληψης ή Θεραπείας με την καθιέρωση μηχανισμού επικοινωνίας με τον ΟΚΑΝΑ ή το ΚΕΘΕΑ και όχι να προσπαθεί μόνος του περιμένοντας καμιά φορά μέχρι και πέντε χρόνια, όπως γίνεται σήμερα.
Τέλος να  υπάρχει follow up σε τακτά χρονικά διαστήματα - να παρακολουθείται δηλαδή η ζωή και η δραστηριότητά του - και να παρεμβαίνει η Πολιτεία στον ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή επανένταξη του αποφυλακισμένου στην κοινωνία.
Η Πολιτεία πρέπει ακόμα να φροντίζει για την εξεύρεση κάποιας εργασίας ή απασχόλησης στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα.

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία