Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκτύπωση

Οι κινητοποιήσεις  συνεχίζονται και σήμερα  στο λιμάνι του Πειραιά.


3/02/2009

11.50 πμ

 

Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών συνεδριάζει αυτήν την ώρα στο πλοίο «Κρήτη Ι» με σκοπό να λάβει απόφαση για το κατά πόσον θα δεχθούν τη κυβερνητική πρόταση που τους συστήνει να κάνουν ειρηνική πορεία με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς τα τρακτέρ!

Μεγάλη μερίδα από τους παρευρισκόμενους στο λιμάνι αγρότες βροντοφωνάζουν την άρνησή τους σε αυτή τη πρόταση, εντούτοις όμως όλα δείχνουν πως η πορεία θα γίνει τελικά χωρίς την χρήση τρακτέρ.
 

Ο Νομάρχης Πειραιά κ. Μίχας χαρακτήρισε δικτατορική τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στα επεισόδια ενώ λίγο αργότερα προπηλακίστηκε από δακρυγόνα των Μ.Α.Τ. και οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν το Νομάρχη Πειραιά να έχει πέσει τραυματισμένος στα γόνατα.
Σοβαρή λιποθυμία υπέστη περίπου την ίδια στιγμή και ένας εκ των αγροτών όπου του 

παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως μεταφέρθηκε στο πλοίο "Κρήτη Ι".


Παράλληλα το γύρο όλων των τηλεοπτικών καναλιών Πανελλαδικά έκανε το τηλεοπτικό ντοκουμέντο του MEGA που εμφανίζει το κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, από τη μια να λέει  το βράδυ της Κυριακής χαμογελώντας, ότι θα καλωσορίσει τους Αγρότες και τα τρακτέρ στο Λιμάνι του Πειραιά, προσθέτοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές βίας προγενεστέρων ετών, του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "...δεν θα τρυπήσουμε τα λάστιχα, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ..." και από την άλλη τη Δευτέρα το πρωί έστειλε τα Μ.Α.Τ. να χτυπήσουν στο «ψαχνό», τραυματίζοντας αρκετούς ακούσια και εκούσια.
 

Να σημειώσουμε ότι το γεγονός να μπουν τα Μ.Α.Τ. μέσα στο λιμάνι είναι πρωτάκουστο και κάθετα αντίθετο με τις συναφείς διατάξεις που προκύπτουν από το  Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ρητά ότι δικαιοδοσία μέσα στο Λιμάνι έχει μόνο η Λιμενική Αστυνομία και ουδείς άλλος.
 

Σε αυτό στάθηκε και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου στην επίσκεψή του που έκανε το μεσημέρι στο λιμάνι, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στους Αγρότες από τη Κρήτη.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη ο οποίος βρίσκόταν στο πλευρό των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά, από τη πρώτη στιγμή μαζί με το Βουλευτή Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή κ. Ηλία Λαμπίρη.
 

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, δήλωσε σχετικά:

" Η μέχρι τώρα συμπεριφορά του Υπουργείου απέναντι στους αγρότες της Κρήτης, μόνο απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού προκλητικά οι παραγωγοί μας  δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο ενίσχυσης - αποζημιώσεων ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ, που εξήγγειλε το Υπουργείο. Τα αιτήματα των αγροτών των τεσσάρων νομών  αναφορικά στην τιμή του ελαιολάδου,  στη στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, στη μείωση κόστους παραγωγής, στην επιστροφή 15% ΦΠΑ, στον έλεγχο στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος στην αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών, είναι και τεκμηριωμένα και δίκαια. Είναι εξευτελιστικό για τους αγρότες μας, που στηρίζουν την οικονομία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά εν πολλοίς και της χώρας, να διαθέτουν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο για την  κορυφαία ποιότητά του κρητικό ελαιόλαδο με τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 100 χρόνων. Δε νοείται ένας ελαιοπαραγωγός να πρέπει να πουλήσει 2 κιλά λάδι για να πιεί έναν καφέ, για να το θέσουμε απλά. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού ήρθαμε σήμερα στην Αθήνα για να έχουμε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για τη λύση των προβλημάτων, που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης.

Δυστυχώς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με προκλητικό τρόπο εμπόδισαν την έξοδο των αγροτών από το Λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε συλλήψεις, εξαγριώνοντας τους συντοπίτες μας, που ήθελαν να διαδηλώσουν ειρηνικά για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, βιώνοντας καθημερινά το "θέατρο του παραλόγου" με τις τιμές των αγροτικών εφοδίων να εκτοξεύονται στα ύψη και τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων να καταβαραθρώνονται μέρα με τη μέρα. Σε ένδειξη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών μας το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε εκτάκτως σήμερα να παραμείνει κλειστή  αύριο η Νομαρχία και όλες οι Υπηρεσίες της". 

Χθες βράδυ έγινε στο Ρέθυμνο συλλαλητήριο υποκινούμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το Δημαρχείο και ακολούθησε πορεία γύρω από το κέντρο της πόλης.

Προγραμματίστηκε μάλιστα από τους συντελεστές της χθεσινής πορείας και νέο συλλαλητήριο για σήμερα στις 19.00 στο ίδιο σημείο (Δημαρχείο).

Στο  ίδιο μήκος κύματος και αρκετά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, ενώ κλειστά παρέμειναν όλες οι Νομαρχιακές και δημοτικές
υπηρεσίες σε ένδειξη συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.


Βασίλης Κασιμάτης« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία