Απόβαση τρακτέρ στο Πειραιά. Εκτεταμένα επεισόδια και τραυματισμοί.

Εκτύπωση

Απόβαση τρακτέρ στο Πειραιά.
Εκτεταμένα επεισόδια και τραυματισμοί.

 

2 Φεβρουαρίου 2009

10.05 πμ

του Βασίλη
Κασιμάτη
Χίλιοι Τρακόσιοι περίπου αγρότες με 300 περίπου τρακτέρ μετέβησαν σήμερα τα ξημερώματα μέσω Ηρακλείου & Χανιών στο λιμάνι του Πειραιά.

Ενώ είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκη εντούτοις όμως τους απαγορεύτηκε η έξοδος από το λιμάνι του Πειραιά.

Προγραμματισμένη επίσης ήταν και η πορεία  από το Λιμάνι του Πειραιά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πρόεδροι των Κρητικών Αγροτικών Συλλόγων  είχαν κάνει εξ αρχής ξεκάθαρο στη Κυβέρνηση και την Αστυνομία ότι ανεβαίνουν να διαδηλώσουν ειρηνικά και να δουν τον Υπουργό για να τους θέσουν από κοντά τα πραγματικά τους προβλήματα.
 

Τελικώς ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κατέβασε τα ΜΑΤ στο λιμάνι μπλοκάροντας την έξοδο στους αγρότες δίνοντας εντολή στο Ταξίαρχο της Αστυνομίας να μην βγούν από το λιμάνι σε καμία περίπτωση.

Οι αγρότες κινηθήκαν απειλητικά προς την Αστυνομία σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από το λιμάνι και τα Μ.Α.Τ. αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν μέχρι στιγμής 4 αγρότες και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη από λανθασμένο χειρισμό τρακτέρ, όταν ο οδηγός του πανικοβλήθηκε από την έκρυθμη κατάσταση.

Η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη που βρίσκεται μεταξύ των διαδηλωτών αγροτών δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτη η στάση της Κυβέρνησης και ότι τέτοια συμπεριφορά προς τους Αγρότες δεν ήταν απαραίτητη.
Έδωσε μάλιστα το μήνυμα ότι αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Πειραιά, η Κρήτη τα βλέπει και είναι πολύ πιθανό να δούμε σήμερα το βράδυ χιλιάδες Κρητικούς, πολίτες αυτή τη φορά, να ανέβουν με τα καράβια για να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Εμμέσως πλην σαφώς η κα Νομάρχης άφησε να εννοηθεί ότι η Κρήτη σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί τον λανθασμένο χειρισμό της κυβέρνησης και θα σταθεί στο πλάι των συμπατριωτών της.

Μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων της Κρήτης που βρίσκονται αυτή στο Λιμάνι του Πειραιά με τους αγρότες και
ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης.Για λανθασμένο χειρισμό της κυβέρνησης έκαναν λόγο όλοι οι βουλευτές στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι και Βουλευτές και της Νέας Δημοκρατίας δεν συμφώνησαν με αυτή τη πρακτική.
Και ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε αντίθετος σήμερα το πρωϊ στην εκπομπή του Γιώργου Οικονομέα στο MEGA με τις ενέργεις του Ταξίαρχου της Ελληνικής Αστυνομίας που να πούμε βέβαια ότι διενεργούσε κάτω από τις εντολές του κου Μαρκογιαννάκη και του Πρωθυπουργού.

 

«Προδότη & ανέντιμο Κρητικό» αποκάλεσαν όλοι οι Αγρότες τον κ. Μαρκογιαννάκη ενώ του διαμηνύσαν να μην τολμήσει να ξανακατέβει στη Κρήτη, κάνοντας σαφές ότι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μα αυτή του την απόφαση και "κέρδισε" την εμπάθεια των συμπατριωτών μας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν τα μπλόκα των ΜΑΤ και να κινηθούν ως ήταν προγραμματισμένο για να διαδηλώσουν ειρηνικά προς το Υπουργείο.

«... Θα χυθεί αίμα» ήταν οι λαϊκή εντολή που εδόθη δια βοής στις κάμερες.

Από έγκυρες πληροφορίες που λάβαμε απ ευθείας από το χώρο των επεισοδίων, μας ενημέρωσαν φίλοι της εφημερίδας ότι υπάρχουν μεταξύ των αγροτών και άνθρωποι αποφασισμένοι για όλα!!
 

Πριν λίγη ώρα οι αγρότες κατάφεραν και έσπασαν μέρος από τα κάγκελα που περιβάλουν το λιμάνι και ξεχύθηκαν στη Δυτική πλευρά το περιφερειακού δρόμου και έκλεισαν άμεσα την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα ως αντίμετρα, έως να τους δοθεί η άδεια να εξέλθουν τα τρακτέρ από το λιμάνι.

 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έγινε ήταν αντισυνταγματικό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στη σημερινή Δημοκρατική εποχή μας να δημιουργεί «καταστάσεις γκέτο» και να φυλακίζει μέσα σε λιμάνια ή άλλους παρεμφερή χώρους, ανθρώπους, είτε είναι διαδηλωτές - είτε οτιδήποτε άλλο.

Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα και θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία