4η Διάλεξη στο πλαίσιο του Κύκλου Ανοιχτών Διαλέξεων Παρέμβασης και Προβληματισμούς.

Εκτύπωση
Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η 4η Διάλεξη, στο πλαίσιο του Κύκλου Ανοιχτών Διαλέξεων Παρέμβασης και Προβληματισμούς που διοργανώνουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά,  η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης και ο Δήμος Ρεθύμνης.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κι έχει τίτλο « Η "βεντέτα" ως κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις. Η περίπτωση της Κρήτης» με Ομιλητή τον κ. Άρη Τσαντηρόπουλο, Λέκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διάλεξη θα δοθεί την ερχόμενη  Δευτέρα  2 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 8.00 μ.μ.

στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα του Ομιλητή:
«Σε κοινωνίες με βεντέτα, όπως η κρητική, ο αντεκδικητικός φόνος αποτελεί την πράξη ακραίας βίας που αυτόματα υπερβαίνει τις εξατομικευμένες ευθύνες και εμπλέκει, ως αντιπάλους, δύο ευρείες ομάδες συγγενών (σόγια, γένη), καθεμιά από τις οποίες προσδιορίζεται από το κοινό επώνυμο των μελών της. Από αυτή την οπτική η βεντέτα αποτελεί μια μορφή κοινωνικής σύγκρουσης. Συνεπώς οι προσεγγίσεις της ως εθίμου ή νοοτροπίας είναι ελλιπείς».
Στην διάλεξη ο ομιλητής θα παρουσιάσει υλικό από την επιτόπια έρευνά του στην ορεινή κεντρική Κρήτη για να δείξει καταρχήν ότι η βεντέτα είναι ένα φαινόμενο με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Άρα οι επιρροές και επιδράσεις της στη συνολική κοινωνική οργάνωση είναι πολλαπλές και διαρκείς. Έπειτα θα επιχειρήσει να εντοπίσει λόγους και αίτια που συντελούν σε κοινωνίες όπως η κρητική, ώστε μια μορφή αντίθεσης ή αντιπαλότητας να εκδηλώνεται με ανοιχτή βία, δηλαδή φόνο.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία