Αντίλογος Λαμπίρη στις δηλώσεις της Όλγας για τη ζώνη των 800. Τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Εκτύπωση

ΘΕΜΑ 1ο:

Ο Αντίλογος του κου Λαμπίρη στις δηλώσεις της Βουλευτού κας Κεφαλογιάννη για τη ζώνη των 800.

Από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητή Ηλία Λαμπίρη λάβαμε τη ακόλουθη δήλωση:

Με έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο, σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης των ορίων 74 οικισμών του Ν. Ρεθύμνου, γνωστό ως ζώνη των 800 μ. Αντί η ίδια ως βουλευτής της συμπολίτευσης να έχει πράξει κάτι ανάλογο εδώ και 1 ½ χρόνο, διαμαρτύρεται γιατί το έπραξε στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η κατάθεση τροπολογίας (που προτείνει λύση στο θέμα) εκ μέρους μου ήταν καθαρά και μόνο «κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα». Η όλη μου πορεία μέχρι σήμερα καμία ανάγκη δεν έχει δημιουργίας εντυπώσεων.

Η βουλευτής ισχυρίζεται ότι ο υπογράφων την τροπολογία και οι συνάδελφοί μου από το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αντιγράψαμε (!) το σώμα του κειμένου διάταξης που ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε στους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, όταν τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.  Μάλιστα, κατά παράβαση του τυπικού, όπως λέει η βουλευτής, δημοσιεύτηκε το κείμενο στα τοπικά ΜΜΕ.

Για όλα τα παραπάνω έχω να επισημάνω τα εξής:
Καταθέσαμε αυτή την τροπολογία γιατί θεωρήσαμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επί χρόνια δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μου, που βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο, από λάθη που διαπράχτηκαν στο παρελθόν.

Η υποχρέωσή μου στη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία, που με όρισε εκπρόσωπό της στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και η συνείδησή μου, επέβαλε να προβώ σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα άμβλυναν τις επιπτώσεις του προβλήματος και θα βοηθούσαν στη λύση του, ανακουφίζοντας  χιλιάδες ανθρώπους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη δυσμενή αυτή πραγματικότητα.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των οικισμών.
Αυτό συμβαίνει και σε άλλα θέματα:

Παράδειγμα το θέμα του Νοσοκομείου. Παράδειγμα, το θέμα του λιμανιού του Νότου, που όπως έλεγε η βουλευτής, με παρεμβάσεις της άλλαξε το ίδιο το χωροταξικό, αφού όμως είχε ψηφιστεί μια και μέσα στη Βουλή δεν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί!... κ.ά.   Αλλά για όλα αυτά θα επανέλθω σε άλλη στιγμή. Η τακτική αυτή έχει βλάψει επί σειρά ετών τον Νομό μας και το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Επί του προκειμένου, είχα καταθέσει τρεις ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό, στις 20.2.08, 4.4.08 και 29.5.08, στις οποίες η στερεότυπη απάντηση ήταν ότι το θέμα εκκρεμεί στο Νομικό Συμβούλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εχω τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και έχω συμμετάσχει σε συναντήσεις των φορέων του Νομού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Ψάχνοντας τις πρόσφατες παρεμβάσεις, προφορικές και γραπτές, δεν βρήκα τίποτε που να φέρει την υπογραφή της βουλευτού της συμπολίτευσης. Αντ αυτού διαβάζαμε κάθε μήνα... «μου  είπε»... με διαβεβαίωσε»... κλπ. Δυστυχώς και άλλοι συμπαρασύρθηκαν σε αυτή την τακτική με αποτέλεσμα να καθησυχάζουν και το συντονιστικό της πρωτοβουλίας πολιτών και τους ενδιαφερόμενους για το θέμα πολίτες.

Γεγονός είναι ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και η συνάδελφος  βουλευτής Ρεθύμνου, η οποία έχει «βομβαρδίσει» τον τοπικό τύπο, από τα τέλη του 2007, με σχετικές δηλώσεις και δημόσιες δεσμεύσεις ότι η λύση του  προβλήματος της οριοθέτησης  των οικισμών, είναι θέμα ημερών, δεν έχουν καταθέσει ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, που θα ρυθμίζει νομοθετικά, το μείζον αυτό πρόβλημα.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες δηλώσεις των παραπάνω προς τα τοπικά ΜΜΕ:
21 Δεκεμβρίου 2007, Εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Δήλωση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Καλογιάννη προς τα μέλη κίνησης πολιτών:
«Το θέμα πολύ σύντομα θα βρει τη λύση του».
7 Φεβρουαρίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Δήλωση Όλγας Κεφαλογιάννη: «
Σε δύο βδομάδες αναμένεται να δοθεί θετική απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την οριστική λύση που προωθείται για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πολεοδομικών ορίων των 74 οικισμών του Νομού Ρεθύμνου».
13 Φεβρουαρίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Επιστολή Όλγας Κεφαλογιάννη:
«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθάρισε στους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι με πολιτική απόφαση θα λυθεί το θέμα όλων των οικισμών, πλην της κατηγορίας των 13 και ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και για το θέμα των 13 έχουν βρει τη λύση και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα».
3 Απριλίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Δηλώσεις του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη:
«Με το Εθνικό Χωροταξικό θα  λυθεί και το θέμα των οικισμών».
15 Απριλίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Δήλωση του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη προς τον Νομάρχη Ρεθύμνου
: «Λόγω ειδικής διαδικασίας για το Χωροταξικό, δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί η σχετική διάταξη, η οποία θα περάσει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ στα θερινά τμήματα της Βουλής ή αμέσως μετά».
20 Ιουνίου 2008, Εφημερίδα ΡΕΜΕΘΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Δήλωση Όλγας Κεφαλογιάννη:
«Σε εκπροσώπους των φορέων δόθηκε η διαβεβαίωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στα θερινά τμήματα της Βουλής θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς ή το αργότερο τον Οκτώβριο».
23 Οκτωβρίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ:
Διαβεβαίωση Όλγας Κεφαλογιάννη:
 «Πιέζουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ούτως ώστε σύντομα να λυθεί το θέμα».
9 Δεκεμβρίου 2008, Εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Διαβεβαίωση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στους θεσμικούς εκπρόσωπους του Ρεθύμνου:
« Μέχρι 10-15 Ιανουαρίου θα έχει κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή».

Σήμερα διαβάζουμε ότι θα κατατεθεί στις 6.2.09.

Δηλαδή, όλες αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν για λόγους εντυπωσιασμού και μικροπολιτικής σκοπιμότητας, όπως αναφέρονται στο «κατηγορητήριο»; Αντ αυτού χαρακτηρίζεται ως κίνηση εντυπωσιασμού η κατάθεση της τροπολογίας που είναι η μόνη ουσιαστική κίνηση ώς τώρα για την επίλυση του προβλήματος!..

Η κατάθεση της τροπολογίας, εκ μέρους μου, ήταν μονόδρομος και απολύτως δικαιολογημένη.
Βεβαίως καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρόσφατη δήλωση του πολιτευτή της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο κ. Κωστή Σχοινά, η οποία δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και  την ηλκετρονική εφημερίδα της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - agorapress.gr,  το περασμένο Σάββατο 24.1.08 και ανέφερε: «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κινδυνεύει να εκτεθεί στους πολίτες του Ρεθύμνου», προσθέτοντας ότι: «Η πρωτοβουλία του κ. Λαμπίρη, αποτελεί τομή στις παλινωδίες και τους άστοχους χειρισμούς των δύο τελευταίων ετών». Να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος μας παρακινούσε επανειλημμένως, με δημοσιεύματα, ως υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Κάτι ανάλογο έκανε και το συντονιστικό όργανο της πρωτοβουλίας πολιτών αλλά και άλλοι πολίτες που με επισκέπτονταν στο γραφείο, παροτρύνοντάς με προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα περί αντιγραφής της τροπολογίας, αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι:
Η τροπολογία αυτή είχε ετοιμασθεί από αρκετό καιρό, πριν την τελευταία επίσκεψη των φορέων στον Υπουργό (11.12.08) και μπορούν να το επιβεβαιώσουν τα μέλη του συντονιστικού και όχι μόνο. Περίμενα όμως ως τελευταία ευκαιρία τη δέσμευση ότι μέχρι τις 10-15.12.08 θα είχε κατατεθεί κάποιο κείμενο από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι σήμερα τίποτε απολύτως δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Η αιτιολογική έκθεση και το κείμενο διάταξης  που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 12.12.08, σε καμία περίπτωση δεν έλυνε το πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, αναγκάστηκε ο Νομάρχης Ρεθύμνου να αποστείλει στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το με αριθμό 561/22.12.2008 έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού, με το οποίο τόνιζε ότι η προτεινόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα και πρότεινε να διαμορφωθεί, σύμφωνα με την προσθήκη που κατέθεσαν οι Νομικοί Σύμβουλοι της Ν.Α. Ρεθύμνου.

Στις 28 Ιανουαρίου 2008 συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων η κατατιθέμενη τροπολογία που δίνει λύση σε  ένα τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που μπλοκάρει την οικονομική ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου.

Δεν ήταν και δεν είναι επιθυμία μου σε αυτά τα θέματα να υπάρχουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.  Πιστεύω ότι με συναινετικό τρόπο - ανεξάρτητα των πολιτικών τοποθετήσεων  του καθενός - θα πρέπει να προωθούνται και να επιλύονται.

Η εποχή του... «κατόπιν ενεργειών μου» έχει ξεπεραστεί. Χρειάζεται σε πολλά θέματα η συναίνεση και η από κοινού προώθηση ορισμένων τουλάχιστον θεμάτων.  Όμως για την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, χρειάζονται δύο πλευρές.

Ο Νομός Ρεθύμνου πολλά έχει υποστεί και η αλλαγή σελίδας είναι αναγκαία. 
        _______________________________________________________

θΕΜΑ 2ο:


Την τροπολογία για τη ρύθμιση του θέματος της οριοθεσίας 74 οικισμών του Νομού Ρεθύμνου, που είχε καταθέσει στη Βουλή υπερασπίστηκε με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

 

 

 

Ο κ. Λαμπίρης εξήγησε στο Σώμα τους λόγους που καθιστούσαν την κατάθεση της τροπολογίας δικαιολογημένη αν όχι επιβεβλημένη, απαντώντας ουσιαστικά στα περί εντυπωσιασμού που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκ μέρους ορισμένων.

 

Οι λόγοι αυτοί ήταν κυρίως οι εξής:

  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ  δεν έχει ώς τώρα ανταποκριθεί στο αίτημα χιλιάδων Ρεθεμνιωτών  που βρίσκονται επί χρόνια σε οικονομικό αδιέξοδο από λάθη Υπηρεσιών του δημοσίου στο παρελθόν, γεγονός που μπλοκάρει την ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου.
  • Οι απαντήσεις που έχει λάβει ο ίδιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις τρεις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει για το θέμα αλλά και στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στη Βουλή και αλλού, ήταν ασαφείς και δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου για οριστική επίλυση του προβλήματος.
  • Από την άλλη, οι «υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, που διοχετεύονταν στον τοπικό τύπο επί 18 μήνες αναιρούσαν η μία την άλλη και μετέθεταν τον χρόνο κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης από τον ένα μήνα στον επόμενο.  Για του λόγου το αληθές, ο βουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα εφημερίδων του Ρεθύμνου σχετικά με το θέμα αυτό.

 

Στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, επισήμανε ο κ. Λαμπίρης, ήρθε να προστεθεί και απαντητική επιστολή σε πολίτες που απευθύνθηκαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό της χώρας για επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, απάντηση όμως που καθόλου δεν συμπίπτει με την τελευταία «δέσμευση» του ΥΠΕΧΩΔΕ περί κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας στις 6.2.09!

Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο αίτημα υπερψήφισης από τη Βουλή της τροπολογίας, που υπογράφει η Επιτροπή Αγώνα για την επίλυση  των οικιστικών προβλημάτων του Νομού Ρεθύμνου στην οποία εκπροσωπούνται οι Σύλλογοι των Πολιτικών Μηχανικών,  Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Εργολάβων, Αγροτών, Εταιρειών Παραγωγής Σκυροδέματος, καθώς και το Εργατικό Κέντρο  του Νομού Ρεθύμνου.

Tέλος, με αφορμή τελευταία «ομολογία» του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελου Μπαλτά προς τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ ότι «οι νομικοί του υπουργείου αδυνατούν να βρουν λύση στο θέμα των 13 οικισμών και άρα να απευθυνθούν οι Ρεθεμνιώτες σε ιδιώτες δικηγόρους προκειμένου να καταρτισθεί νομοθετική ρύθμιση και γι αυτούς», ο κ. Λαμπίρης δήλωσε ότι η ρύθμιση συντάχθηκε από δικηγόρο του Ρεθύμνου, την κατέθεσε δε συμπληρωματικά επί τόπου στα πρακτικά της Βουλής.

Τέλος, ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ψηφίσει την τροπολογία αυτή, που δίνει λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα.  Σε αντίθετη περίπτωση, ας φέρει, είπε, τάχιστα τη δική του τροπολογία στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΠΑΣΟΚ θα την υπερψηφίσει.


Την τροπολογία υποστήριξε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σπηλιόπουλος
, ο οποίος επεσήμανε ότι αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ομολογήσει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υπερψηφιστεί  η προταθείσα από τον κ. Λαμπίρη τροπολογία και να καθυστερεί η επίλυση ενός θέματος για το οποίο σύσσωμη η κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς του Νομού Ρεθύμνου είναι ανάστατοι.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Ρεθύμνιος βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, έκανε έκκληση να γίνει αποδεκτή η τροπολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, να δεσμευτεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για το πότε ακριβώς θα καταθέσει για ψήφιση τη δική του.  Ανέλυσε επιπλέον λεπτομερώς και ως βουλευτής και ως αρχιτέκτονας το περιεχόμενο της τροπολογίας. Οσον αφορά την πιθανή ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ, η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Λέγκα, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ήταν ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία