Παγκόσμια Εβδομάδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Εκτύπωση

26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2009
Παγκόσμια Εβδομάδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
Χορηγός Ενημέρωσης

Ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus ή HPV) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όμως σήμερα, η λοίμωξη αυτή είναι δυνατόν να ανιχνευθεί πρόωρα και να θεραπευθεί όταν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί σε όλον τον κόσμο στηρίζονται στο Test Παπανικολάου (Pap Test), την σωτήρια για πολλές γυναίκες εξέταση η οποία αναδεικνύει τις μορφολογικές αλλοιώσεις των κυττάρων του επιχρίσματος του κόλπου που προκαλούνται από μολύνσεις από τον ιό HPV. Το Pap Test, όμως, δεν επαρκεί για την άμεση ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού HPV ως προς την επικινδυνότητά του για την εκδήλωση του καρκίνου των θηλωμάτων.

Σήμερα, με την εξέλιξη της Βιοτεχνολογίας και της Μοριακής Διαγνωστικής, υπάρχει η δυνατότητα ο ιός αυτός να ανιχνευθεί στο DNA των κυττάρων που βρίσκεται στο κολπικό επίχρισμα που λαμβάνεται από το γιατρό σας. Χωρίς επιπλέον επίσκεψη, εύκολα και ανώδυνα, ο ιός του HPV ανιχνεύεται και ταυτοποιείται γρήγορα και αξιόπιστα ως προς την επικινδυνότητά του για την πρόκληση καρκίνου.

Ο έλεγχος  με το HPV-DNA Test μαζί με το Pap Test συνιστάται σε γυναίκες άνω των 30 ετών (ηλικία κατά την οποία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθεί). Ο συνδυασμός και των δύο εξετάσεων καθιστά ασφαλέστατη την ανίχνευση του ιού των θηλωμάτων και βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της λοίμωξης από το θεράποντα ιατρό.

Το HPV-DNA Test δεν απαιτείται να διενεργείται σε νεότερες γυναίκες παρά μόνο μετά από σύσταση του Γυναικολόγου τους και εφόσον τα ευρήματα του Pap Test είναι ασαφή. Στην περίπτωση επικείμενου εμβολιασμού απαιτείται να προηγείται μοριακός έλεγχος με το HPV-DNA Test (FDA guidelines on HPV immunization) εάν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική ζωή (FDA guidelines on HPV immunization). Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει μόνο κατά των συγκεκριμένων υποτύπων που δεν έχει έλθει σε επαφή το άτομο κατά τη σεξουαλική του ζωή (και για αυτό το λόγο ο εμβολιασμός θεωρείται ότι είναι σωστότερο να ξεκινά πριν από την έναρξη αυτής).

Ο ιός HPV δύναται να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όταν ο υπότυπός του ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία των υποτύπων υψηλού κινδύνου (High Risk Types).

Μερικές πληροφορίες για τον ιό HPV

Ο HPV είναι ένας εκ των συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενων ιών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους μολύνονται από τον HPV. Εντούτοις, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ποτέ ότι μολύνθηκαν, δεδομένου ότι  - κυρίως σε νεαρή ηλικία - οι περισσότερες αποβάλλουν ή καταστρέφουν τον ιό προτού αυτός προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όταν συμβαίνει αυτό, όλα τα σημάδια της μόλυνσης συμπεριλαμβανομένων και των μορφολογικών ανωμαλιών των κυττάρων του κόλπου εξαφανίζονται μετά από 6 έως 24 μήνες. Οι περισσότεροι υπότυποι υψηλού κινδύνου του ιού HPV που ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου, μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή (τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από αυτή τη μόλυνση).
Ακόμα και τα μονογαμικά, άτομα μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον HPV επειδή ο ιός αυτός δύναται να ενυπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας για μεγάλες χρονικές περιόδους (ακόμα και δεκαετίες) ασυμπτωματικά και απροειδοποίητα. Εάν ένας από τους σεξουαλικούς συντρόφους έχει έρθει κάποτε σε σεξουαλική επαφή με κάποιο άλλο άτομο, μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό HPV και να τον μεταδώσει στον επόμενο σύντροφο.
Η ανίχνευση του HPV στο DNA δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα, όταν μια υγιής, νέα γυναίκα, κάτω των 30 μολυνθεί από τον HPV, το πιθανότερο σενάριο είναι το ανοσοποιητικό της σύστημα να καταστρέψει τον ιό. Εντούτοις, μερικές φορές η μόλυνση από τον ιό HPV δεν υποχωρεί και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες των κυττάρων του κόλπου, που είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νεοπλασιών.

Το HPV-DNA Test σε συνδυασμό με το Pap Test είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του ιού HPV.

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας  - μην ξεχνάτε να ελέγχεστε κάθε χρόνο για ιό HPV.

Η HeraLab είναι η μόνη Εταιρεία Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη που αξιοποιεί την IVD τεχνολογία για τη Μοριακή Ανίχνευση και Ταυτοποίηση άνω των 42 υποτύπων (περίπου 99% της συχνότητας του ιού στο γενικό πληθυσμό) του HPV σε κολπικά επιχρίσματα και είναι η μόνη πιστοποιημένη κατά ISO9001:2000 (Cert.Reg.No041080152). Η HeraLab είναι η μόνη Ιδιωτική Εταιρεία Εφαρμογών Βιοτεχνολογίας - Ιδρυτικό Mέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας για την Έρευνα και Αντιμετώπιση του Ιού των Θηλωμάτων (HPV).

Άλλες Μοριακές Αναλύσεις που πραγματοποιούνται από τη HeraLab περιλαμβάνουν:
Ανίχνευση Κυτταρομεγαλοϊού (CMV),
Ανίχνευση Τοξοπλάσμωσης (Toxoplasma gondii),
Ανίχνευση Στρεπτόκοκκου Β (Streptococcus Group B (GBS)),
Ανίχνευση μεταλλαγών στο DNA για καρκίνο Mαστού και Ωοθηκών (BRCA1 & 2 Mutation Analysis),
Ανίχνευση μεταλλαγών στο DNA για γονίδια οστεοπόρωσης (Osteoporosis Related Gene Mutations),
Μοριακός Καρυότυπος (amnio) για τρισωμίες των X, Y, Chr13, Chr18 & Chr21
Fetal Sex Determination Analysis (circulating Ywk10).

Ειδικές Υπηρεσίες Ανάλυσης Γενομικού Υλικού
DNA Analyses Services

Ατλαντίδος 37, 713 05 Ηράκλειο
Τηλ & Fax. 2810-262159
e-mail: heralab@otenet.gr
www.heralab.gr

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία