Ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Διαμαρτυρία για την απόπειρα ρουσφετολογικής  απόσπασης γιατρού της ΜΕΘ (Εντατικής) του Νοσοκομείου

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση  του Υπουργείου Υγείας να αποσπάσει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα για ένα 6μηνο ένα γιατρό της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) του Νοσοκομείου μας στο Νοσοκομείο Χανίων .  

Η απόφαση αυτή ήταν προϊόν έντονων παρασκηνιακών μεθοδεύσεων αφού ανέτρεψε προηγούμενη αρνητική απόφαση του Υπουργείου Υγείας στα μέσα Δεκεμβρίου  και ήταν  σε πλήρη αντίθεση με την άποψη τόσο των αρμόδιων οργάνων  του Νοσοκομείου (Διοικητικό Συμβούλιο, Ιατρική Υπηρεσία, Επιστημονικό Συμβούλιο ) όσο και της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Ευτυχώς όμως, με την άμεση και καθολική αντίδραση του ιατρικού προσωπικού αλλά και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε ότι θα ανακαλέσει την απόσπαση .

Ήταν προφανές ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας δεν υπηρετούσε  καμιά υπηρεσιακή ανάγκη ούτε είχε  καμιά λογική αιτιολόγηση . Επρόκειτο για μια καθαρά ρουσφετολογική κίνηση με πολύ σοβαρές όμως παρενέργειες .  Θα είχε σαν αποτέλεσμα την  αποδυνάμωση  ενός  τμήματος  ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ,  το οποίο για 1 χρόνο κρατήθηκε κυριολεκτικά «με τα δόντια» ανοικτό αποκλειστικά και μόνο χάρις στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπηρετούντων γιατρών. Αντί δηλαδή το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την καλύτερη στελέχωση της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) εμφανίστηκε διατεθειμένο , υπακούοντας στη λογική της ευνοιοκρατίας και της ημετεροκρατίας , να βάλλει τους γιατρούς του τμήματος και συνολικά το Νοσοκομείο σε μια νέα «περιπέτεια» εξουθένωσης και δυσλειτουργίας .

Είναι άλλο ζήτημα ή εύλογη διευκόλυνση ενός συναδέλφου που έχει ήδη  προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείου , κάτι που έχει συμβεί κατ? επανάληψιν με τη συναίνεση ή την ανοχή μας  και άλλο η προκλητική απαίτηση για απόσπαση κάποιου, λίγους μόνο μήνες μετά το διορισμό  του.

Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια κριτήρια αποφασίζει το  Υπουργείο Υγείας που υποτίθεται ότι υπάρχει για να λύνει τα προβλήματα των  νοσοκομείων και της δημόσιας περίθαλψης. Τίνος τη γνώμη   παίρνει τελικά υπ?όψιν της  η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ; Των αρμόδιων  οργάνων του Νοσοκομείου ή των κομματικών παραγόντων και των βουλευτικών γραφείων ;  

Αυτή η  προκλητική παρέμβαση που οδηγούσε σε  ανοικτή υπονόμευση  της λειτουργία της ΜΕΘ και του Νοσοκομείου , αποδεικνύει για άλλη  μια φορά την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας  το χώρο  της Δημόσιας Περίθαλψης .

Δεν φτάνει που έχουν εγκαταλείψει το Νοσοκομείο στη τύχη του , δεν φτάνει που μας κοροϊδεύουν χρόνια τώρα χωρίς κανείς να νοιάζεται για το πως καταφέρνουμε  να λειτουργούμε- παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα - αυτό το  Νοσοκομείο , ήρθε τώρα το Υπουργείο να παίξει «πελατειακά παιχνίδια» στις πλάτες μας.  

Ως εδώ ! Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και εγγράφως την ανάκληση της απόσπασης .  Κυρίως όμως απαιτούμε να μην επιτραπεί  ποτέ στο μέλλον ανάλογη μεθόδευση . 

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν οι παράγοντες του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος ότι  δεν μπορούν να παίζουν με την αξιοπρέπεια μας. Δεν μπορούν να προσβάλλουν με τόσο προκλητικό τρόπο ένα  Νοσοκομείο αλλά και ένα  ολόκληρο Νομό.

To Νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι άνθρωποι του απαιτούν από την Πολιτεία πραγματικό ενδιαφέρον και όχι υπονόμευση. Απαιτούν διαφάνεια, αξιοκρατία, υπευθυνότητα.  Είναι δικαίωμα των πολιτών του Νομού μας ένα δημόσιο νοσοκομείο  με σύγχρονες υποδομές και σωστή  στελέχωση . Είναι υποχρέωση μας  να αντιταχθούμε σε αυθαίρετες και άδικες αποφάσεις που βάλλουν ευθέως κατά της ποιότητας της δημόσιας περίθαλψης στον τόπο μας.  

 

Ρέθυμνο 23/1/2009

 

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία