Ιδρυση Δημοτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας.

Εκτύπωση

Πρόταση Κάτικα στο Δημοτικό Συμβούλιο
για την ανεργία

 
Ιδρυση ενός Δημοτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας.

 

 Του Γιώργου Κατικά

Δημοτικού Σύμβουλου

Συνδυασμού Δημοτική Κίνηση Πολιτών

 

 

   Το πρόβλημα της ανεργίας δύσκολα αντιμετωπίζεται χωρίς σχεδιασμό και συντονισμένη δράση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το Ρέθυμνο, το Νοέμβριο του 2008 είχε 4.843 ανέργους εκ των οποίων οι 1622 είναι άντρες και οι 3221 είναι γυναίκες.

Τα νούμερα  είναι απογοητευτικά   για ένα μικρό  νομό της Ελλάδας  προσανατολισμένο στον τουρισμό πρωτίστως και στη γεωργία-κτηνοτροφία δευτερευόντως .

 

   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πιο κοντινό κρατικό θεσμό στους πολίτες άρα και η πρώτη που επιβάλλεται να αναλάβει μέτρα και δράσεις μιας και η  παγκόσμια οικονομική κρίση θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο Δήμος οφείλει να έχει στις βασικές του προτεραιότητες την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών του και αυτό απαιτεί την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών με άμεσα αποτελέσματα .

Οι κινήσεις του Δήμου Ρεθύμνης δεν είναι δυνατόν να περιορίζονται μόνο στη  απλή διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων αλλά να  προσανατολίζονται και στην ουσιαστική

 βοήθεια, και ένα παραπάνω απέναντι στους νέους και στους ανέργους.

Η  δράση του Δήμου προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι συμπληρωματική προς αυτή του κράτους, το οποίο ναι μεν  δε μπορεί να υποκαταστήσει, μπορεί όμως να έχει και καλύτερη στόχευση αλλά και πιο άμεσα αποτελέσματα. 

 

Η πρόταση μου  που μπορεί να υλοποιηθεί στον Δήμο Ρεθύμνης

 

Α) Η ίδρυση ενός Δημοτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας.

Στόχος του θα είναι η διευκόλυνση των ανέργων αλλά και η υποστήριξη τους στον αγώνα για εξασφάλιση εργασίας αφού ο Δήμος με την σχέση που θα οικοδομήσει με  τους τοπικούς εργοδοτικούς φορείς (Βιομηχανίες, Εταιρείες, Βιοτεχνικούς και εμπορικούς συλλόγους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ) και των νέων ανέργων θα αποτελεί την «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ τους.

Αρχικά θα πρέπει να καταγράψει την έκταση και την ποιότητα του προβλήματος στην τοπική κοινωνία.

Γενικότερα θα στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πληροφόρηση για την αγορά εργασίας και τα προγράμματα υποστήριξης ανέργων, στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, στη συνεργασία με δημόσιες και δημοτικές αρχές της ευρύτερης περιοχής,

 Το θέμα όμως δεν είναι απλά η σύσταση ενός γραφείου αλλά η αποτελεσματική και αποδοτική παροχή συνδρομής του προς τους ανέργους Δημότες μας.

Το Δημοτικό γραφείο απασχόλησης του Δήμου θα πρέπει να προβεί σε συντονισμένες δράσεις και σε συνεργασία από άλλους φορείς προώθησης της απασχόλησης, όπως είναι τα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, το Επιμελητήριο, ή μέσα από την τοπική αγορά εργασίας όπου ο άνεργος θα μπορεί να ενημερωθεί μέσω του γραφείου για τα πιο κάτω θέματα:

Επιδοτούμενες επιχειρήσεις για πρόσληψη ατόμων τα οποία κυρίως απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό (μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες, μετανάστες κ.λ.π.)  προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων ,  εξειδίκευση με αντικείμενο κατάρτισης όπως π.χ.  υγεία και πρόνοια ,  οικονομία και διοίκηση ,    πληροφορική ,     τουριστικά και παροχή υπηρεσιών ,    αγροτικά τεχνικά και μεταφορές  δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ,απονομή μειωμένης σύνταξης απασχολούμενων σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

   Η βοήθεια αυτή μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους αναζητούν απασχόληση χωρίς περιορισμούς ηλικίας, επιπέδου γνώσεων ή διάρκειας ανεργίας και συνίσταται κυρίως στην ατομική υποστήριξη του ανέργου, ώστε αυτός να μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα μια θέση εργασίας.

Το γραφείο θα αποβλέπει και  στην ψυχολογική υποστήριξη του ανέργου και την τόνωση της αυτοπεποίθησής του, ούτως ώστε να μπορεί αυτός να διεκδικήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα μια θέση εργασίας.

 Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας, γιατί με αυτήν μπορεί να αναπτερωθεί το ηθικό του ανέργου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους.

 

Β) Διοργάνωση ημερών καριέρας

Ο Δήμος μπορεί να διοργανώνει <<Ημέρα καριέρας>>. Εκεί θα είναι προσκεκλημένοι επιχειρηματίες και άνεργοι που θα μπορούν να αφήσουν το βιογραφικό τους προκειμένου να το αξιολογήσουν οι επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο καταγράφονται περισσότεροι άνεργοι στο γραφείο ευρέσεως εργασίας του Δήμου και παράλληλα ο επιχειρηματίας μαθαίνει να απευθύνεται στο γραφείο για να βρει το προσωπικό που χρειάζεται.

 

 

Το κόστος για την παραπάνω πρόταση είναι πολύ μικρό για τον Δήμο. Για αρχή μπορεί να γίνει πιλοτικά στα γραφεία του Δήμου με ένα υπάλληλο και ένα γραφείο και στην πορεία ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν  θα γίνουν και οι όποιες διορθωτικές ή συμπληρωματικές  ενέργειες.

Έχω ήδη παραδώσει στον επικεφαλής μας τον κ.Νίνο την πρόταση για να την θέσει  στην δημοτική ομάδα και να την προωθήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιστεύω  να μπορέσουμε να κινηθούμε αποτελεσματικά.

Οι νέοι μας, οι άνεργοι ,πρέπει να έχουν ελπίδες, και οφείλουμε να τις δημιουργήσουμε με σαφείς προοπτικές υλοποίησης τους.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία