Αγρότες - Τα κυβερνητικά μέτρα δυνάμωσαν τα μπλόκα! Τι έδωσε το Υπουργείο

Εκτύπωση

Αγρότες - Τα κυβερνητικά μέτρα δυνάμωσαν τα μπλόκα!
Τι έδωσε το Υπουργείο.

23/1/09

Για 3η συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα μπλόκα Πανελλαδικά.

Από τα Χανιά ο κ. Χαλακατεβάκης Ηλίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων μας είπε τα εξής:

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό συγκεκριμένα πράγματα και τίποτα από αυτά δεν μας έδωσε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με ακόμα πιο δυναμικές ενέργειες».

Την απόφαση να παραμείνουν και απόψε στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα οι αγρότες των Χανίων.

Οι αγρότες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιώργο Γωνιωτάκη για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και για τις ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος το απόγευμα και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση τους.

Όπως ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.

Το απόγευμα  στο Πλατάνι πήγε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και η βουλευτής της ΝΔ, Ρεθύμνου κα. Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους αγρότες πέταξε γιαούρτι στη Βουλευτή.
Αργότερα βέβαια οι αγρότες ζήτησαν συγγνώμη από τη κα. Κεφαλογιάννη, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

Το Υπουργείο...
Πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Σ. Χατζηγάκης

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το τελικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των αγροτών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα δοθούν άμεσα, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα, η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και πιστεύει ότι προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες.

Αναλυτικά, δίνονται:

- Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (έως 40 ευρώ το στρέμμα).
- Αυξάνεται έως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.
- Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.
- Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.
- Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση, ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των μέτρων, τα οποία πρόκειται να εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν προϊόν μακράς μελέτης και γόνιμου, διαρκούς διαλόγου τόσο με τους εκπροσώπους των αγροτών όσο και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Ο κ. Χατζηγάκης μίλησε για «γενναία» ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και κάλεσε τους αγρότες «να ανταποκριθούν, καλή τη πίστη και με εμπιστοσύνη», τόσο σε όσα αφορούν τα βραχυπρόθεσμα όσο και σε όσα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αιτήματά τους.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μην ικανοποιήσουν οι εξαγγελίες του τους αγρότες, οι οποίοι για την ώρα παραμένουν στα μπλόκα, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

«Χαράσσουμε μια νέα πορεία με τους αγρότες, όπου ο διάλογος είναι ανοιχτός» υπογράμμισε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας επίσης την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής

Οι Αγρότες...
Οι Αγρότες απάντησαν σε αυτά που
 εξέδωσε  ο Υπουργός για την οικονομική βοήθεια ότι υπάρχει ασάφεια
ως προς το ποιοι θα τα πάρουν, πότε, με ποιο τρόπο και άγνωστο τι θα καλύψουν με αυτά. Οι αγρότες μας λένε ότι το ποσό αυτό μπορεί να φαντάζει μεγάλο αλλά στη πραγματικότητα είναι πολύ ασήμαντο αν σκεφτεί κανείς το ύψος των μη καταβληθέντων χρεών εδώ και πολύ καιρό σε αυτούς συν αυτά που πρέπει να λάβουν τώρα και τέλος τον όγκο των προβλημάτων που οικονομικά πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση.
 
«Ασπιρίνες» χαρακτηρίζουν τα μέτρα του Υπουργού κ Χατζάκη και δηλώνουν ότι αυτό δεν θα περάσει εξαγγέλλοντας σκληρότερα μέτρα για τις προσεχείς μέρες

Ο κ. Χαλακατεβάκης από τα Χανιά μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του στη Βόρεια Ελλάδα να μην κάμψουν τον αγώνα τους και είπε συγκεκριμένα ότι δεν πρέπει να μιλάμε για «Αγρότες δύο ταχυτήτων» προσθέτοντας ότι «.... θα γίνει πόλεμος».

Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί μεταξύ κυβέρνησης-αγροτών ενώ και οι δύο πλευρές έχουν έδαφος να κινηθούν και να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Β.Κ.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία