Ορκίστηκε ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα.

Εκτύπωση

Ορκίστηκε ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα.

Σε μια λαμπρή τελετή εξελίχθηκε η ορκωμοσία του 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια τελετή που τα είχε όλα.

Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, ενωτικές υποσχέσεις και επιτέλους αρνητική αναφορά για την προηγούμενη απαράδεκτη διακυβέρνηση Μπούς (ενώπιον του ιδίου του George Bush) με αιχμές για τη τραγική κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας που άφησε πίσω του φεύγοντας ο πρώην πρόεδρος ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τη σπίλωση  του Αμερικανικού ονόματος διεθνώς λόγω της τραγελαφικής εξωτερικής πολιτικής και των πολεμικών εμμονών του.
Για τη χειρότερη διακυβέρνηση στην ιστορία των Ηνωμ. Πολιτειών κάνουν λόγο πολιτικοί κύκλοι, ενώ χαρακτηρίζουν τον George Bush ως τον χειρότερο πρόεδρο όλων των εποχών.

Στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ομιλία μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο.


Περίπου 150 χρόνια πέρασαν από
τότε που ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής  Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln 1861-1864) κατήργησε το θεσμό της δουλείας (σκλαβιάς). 150 χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν όμως μέχρι να εκλεγεί ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίσθηκε χθές ως 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει το αξίωμα, ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους που συμμετείχε στην ιστορική στιγμή, δηλώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας κρίσης, η οποία μπορεί να υπερκερασθεί με μία ενιαία ιδέα για τους ακριβείς στόχους.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες:

Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης πως « το ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης είναι κατανοητό. Το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σ? ένα εκτεταμένο δίκτυο βίας και μίσους. Η οικονομία μας έχει εξασθενήσει σημαντικά, μία συνέπεια της απληστίας και της ανευθυνότητας από την πλευρά κάποιων ολίγων, αλλά κι από τη συνολική αποτυχία μας να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε το έθνους για τους μέλλοντες καιρούς. Σπίτια χαθήκανε, δουλειές σταμάτησαν, επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει δαπανηρό, τα σχολεία μας αποτυγχάνουν μαζικά, κάθε μέρα μας παρέχει μία πλήρη απόδειξη για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια ενδυναμώνει τους εχθρούς μας κι απειλεί τον πλανήτη μας», τόνισε στην εισαγωγή του λόγου του ο Ομπάμα.

Εξάλλου, δεσμεύτηκε «τολμηρή και ταχεία δράση», ώστε να αποδυναμωθεί η παρούσα οικονομική κρίση, διεθνώς, απότοκη «των δύο πολέμων, στους οποίους οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν», αλλά και της «εξασθενημένης αμερικανικής οικονομίας».

«Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος. «Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα». «Αμερική, πάντως, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Ο τέως Δημοκρατικός Γερουσιαστής (του Ιλινόϊ), που «παραλαμβάνει» από Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο που είχε 8ετή θητεία, απέδωσε την οικονομική κρίση που ταλανίζει (και) την αμερικανική οικονομία, «τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων». «Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας αποτελεί εν ταυτώ την πρόκληση για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση», υπογράμμισε επίσης.

Ας σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «συνέδεσε» άμεσα την ερχόμενη πορεία της οικονομίας της πατρίδας του με τον διεθνή αντι-τρομοκρατικό αγώνα, που αυτή διεξάγει, καλώντας ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ «που να κτίζει, κι όχι να καταστρέφει», προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης «είναι ισχυρή, όσο ποτέ» και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι «οι ΗΠΑ θα επιζήσουν, όχι οι τρομοκράτες».

«Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο»

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε  στην ομιλία του κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο».

«θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στον λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να σφυρηλατήσουμε μια ειρήνη που θα κερδηθεί σκληρά στο Αφγανιστάν», τόνισε ο κ. Ομπάμα.


Ελπίδα και όχι φόβο επέλεξαν οι ΗΠΑ όταν τον ψήφισαν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε στην ομιλία της ορκωμοσίας του πως οι συμπολίτες του επέλεξαν «την ελπίδα αντί για τον φόβο» εκλέγοντας τον πρόεδρο.

«Αυτήν την ημέρα συγκεντρωθήκαμε εδώ διότι επιλέξαμε την ελπίδα αντί του φόβου, τη βούληση να δράσουμε έναντι της διχόνοιας και της σύγκρουσης», τόνισε ο Ομπάμα, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου, που συνέρευσαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του.

«Αυτήν την ημέρα, ερχόμαστε να διακηρύξουμε το τέλος των πονηρών απαιτήσεων και των ψευδο-υποσχέσεων, των διακρίσεων και των δογματισμών, που επί πολλά χρόνια λυμαίνονταν την πολιτική μας», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του.

Μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανακοίνωσε ότι θα δώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας, υποσχόμενος ότι θα τοποθετήσει την επιστήμη στην σωστή της θέση.

«Μαζί με τους παλιούς φίλους και τους πρώην εχθρούς θα βρούμε λύση για την μείωση της πυρηνικής απειλής και την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Θα δώσουμε στην επιστήμη την θέση που της αρμόζει, επιτρέποντας την βελτίωση της τεχνολογίας και της ποιότητας της ζωής, μειώνοντας όμως το κόστος».

«Το σύστημα υγείας μας είναι πολύ ακριβό, τα σχολεία μας οδηγούν σε πολλές αποτυχίες, ενώ τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια ευνοεί τους εχθρούς μας και καταστρέφει τον πλανήτη», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο, τον άνεμο και το έδαφος για να επιτρέψουμε στα αυτοκίνητα και στα εργοστάσια μας να λειτουργούν. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και θα τα κάνουμε» τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Δήλωσε ακόμη ότι θα βελτιώσει την απόδοση των σχολείων και των Πανεπιστημίων ώστε να ανταποκρίνονται στην αρχή μιας νέας εποχής.

Προειδοποίηση στους εξτρεμιστές

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο ότι δε θα μπορέσουν να αποδυναμώσουν τις ΗΠΑ, οι οποίες «έχουν νικήσει».

«Δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Μη διστάσετε να τον υπερασπιστείτε», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία στην τελετή ορκωμοσίας του.

«Και σε όσους υπερασπίζονται τους στόχους τους με την τρομοκρατία και την σφαγή αθώων ανθρώπων, θέλουμε να πούμε ότι το κουράγιο μας είναι πολύ μεγάλο και δεν μειώνεται. Δε θα επιβιώσουν, θα νικήσουμε», τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τις προόδους που έχουν επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της φυλετικής ισότητας στη χώρα του.

«Το πνεύμα που θα πρέπει να μας καθοδηγεί», τόνισε ο Ομπάμα ενώπιον δύο εκατ. ανθρώπων, «είναι το θεμέλιο της ελευθερίας μας και των πεποιθήσεών μας, ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά απ? όλες τις φυλές κι όλες τις θρησκείες μπορούν και συγκεντρώνονται στο θαυμάσιο αυτό Mall», το τεράστιο πάρκο στο κέντρο της Ουάσιγκτον, όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος.

«Είναι ο λόγος για τον οποίο ένας άνθρωπος, του οποίου τον πατέρα πριν λιγότερο από 60 χρόνια δεν θα τον σέρβιραν σ? ένα εστιατόριο της πόλης, μπορεί σήμερα να εμφανίζεται ενώπιόν σας και να δίνει τον πιο ιερό όρκο», τόνισε ο νέος πρόεδρος, του οποίου ο πατέρας ήταν κενυατικής καταγωγής κι η μητέρα του λευκή από το Κάνσας.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση για λογαριασμό των Ουάσιγκτον Ποστ/ABC News, πολλοί λιγότεροι Αμερικανοί θεωρούν πως ο ρατσισμός αποτελεί πλέον πρόβλημα, απ? ότι πριν 13 χρόνια: το 26% εκτιμά πως ο ρατσισμός είναι ένα «μεγάλο πρόβλημα», έναντι 54% το 1996.


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία