ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Εκτύπωση

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος - εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης που εκφράζουν την απόγνωση και την αγανάκτηση των ανθρώπων της υπαίθρου  για την δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος , ιδιαίτερα λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του λαδιού και  της αλματώδους αύξησης του κόστους των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα-ζωοτροφές) .

Η αγροτική οικονομία της Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση , οι καλλιέργειες των περισσότερων προϊόντων  έχουν πάψει να είναι  αποδοτικές,  τα φαινόμενα εγκατάλειψης και ερήμωσης των χωριών εντείνονται   και ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται  με ταχύτατους ρυθμούς.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτη . Είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης αγροτικής πολιτικής που προέβλεπε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προώθησαν με συνέπεια τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Μιας  πολιτικής  αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και  κατανομής τους σε πολλές περιπτώσεις με ρουσφετολογικά και αδιαφανή κριτήρια, απαξίωσης όσων  αγροτικών προϊόντων της χώρας δεν «επιτρέπoνται» από τον ανταγωνισμό συμφερόντων μέσα στην ΕΕ , μιας πολιτικής  που προωθεί την εγκατάλειψη και οικοπεδοποίηση της  αγροτικής γης στα πλαίσια της ανάπτυξης της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών υπηρεσιών . 

Η φετινή κατάρρευση της τιμής του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα  της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετώπισαν όλες οι κυβερνήσεις , αλλά και οι κομματοκρατούμενες συνεταιριστικές οργανώσεις, ένα  προϊόν  εθνικής σημασίας για την υγιεινή διατροφή όλων μας  και για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών . Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα μονοπωλιακά «παιγνίδια» των Ισπανών όσο η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για το λάδι σε όλα τα επίπεδα, από τη στήριξη της παραγωγής - ειδικά της βιολογικής καλλιέργειας -   ως   την τυποποίηση , τη διακίνηση και  την κατοχύρωση ισχυρής ταυτότητας στη διεθνή αγορά.

Σήμερα επιβάλλεται η μαζική και  συλλογική διεκδίκηση μιας νέας αγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Άμεσα μέτρα :

  1. Κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών έτσι ώστε η αποζημίωση  του παραγωγού  να  φτάσει τα 3 ευρώ το κιλό.
  2. Αναδιανομή της ενιαίας ενίσχυσης και εφαρμογή στην Κρήτη του περιφερειακού μοντέλου στη διαχείριση της . Έτσι θα αποκατασταθεί η ισότητα, η εντιμότητα και η διαφάνεια στην ενίσχυση όσων παραμένουν πραγματικά στην παραγωγική δραστηριότητα.

3 . Ειδικά μέτρα ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων από τα χρέη. Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων τόσο στις τιμές των προϊόντων όσο και στη διάθεση με ευνοϊκούς όρους μηχανημάτων, εφοδίων και καλλιεργητικών μέσων.

4. Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το  7% στο 15%.

5. Άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων του αγροτικού τομέα (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί κ.λ.π.) από το ΕΣΠΑ  2007-2013  (έχει να γίνει προκήρυξη 3 χρόνια !!!).

Μεσοπρόθεσμα μέτρα :

-Πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη νέα ΚΑΠ που έχει  καταστροφικές συνέπειες στην ίδια την παραγωγή και αποβλέπει στη συντομότερη δυνατή κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

-Διαχωρισμός και στήριξη  των ποιοτικών τροφίμων (που είναι ασφαλή, υγιεινά, και δεν συνοδεύονται από διατροφικά σκάνδαλα) τα οποία παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον από τις οικογενειακού τύπου αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από τα τρόφιμα των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών και μεγάλων αλυσίδων S/M . Πάταξη των καρτέλ στην αγορά τροφίμων.
-
Ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και ανάπτυξη νέων μορφών συλλογικής δράσης των αγροτών , γιατί οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς κομματικής επιρροής και πελατειακών σχέσεων χωρίς αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην προώθηση των συμφερόντων των αγροτών.
-
Να συνταχθεί επιτέλους ένα αξιόπιστο Μητρώο (ΟΣΔΕ),  εργαλείο     ανάπτυξης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και όχι «γάγγραινα»  για τον αγρότη και αιτία υπέρογκων προστίμων από την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα.

-Σχεδιασμός Αγροτικής Πολιτικής σε εθνικό επίπεδο που θα αντικαταστήσει τον «αυτόματο πιλότο»  των τελευταίων δεκαετιών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ένας  αγώνας για την υπεράσπιση του μόχθου τους , για το δικαίωμα σε μια  αξιοπρεπή ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους καταναλωτές που ακριβοπληρώνουν τα τρόφιμα και δεν θέλουν να εξαρτάται η υγεία τους  από την κερδοσκοπική λογική  των πολυεθνικών επιχειρήσεων,  να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται  για την ποιότητα της σύγχρονης  διατροφής και ανησυχούν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος , έχουν συμφέρον από ένα κοινό μέτωπο με τους αγρότες για μια άλλη αγροτική πολιτική , που θα ενισχύει την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας , που θα προωθεί τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και θα σέβεται το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία