Συνάντηση στη Νομαρχία για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνου η προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρεθύμνου, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, του Γεωπονικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Ρεθύμνου.

 

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, επεσήμανε ότι η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, την εισαγωγή του θέματος για συζήτηση και αποφάση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο καθώς και την πρόθεση ενημερωτικής συνάντησης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην εισήγησή του ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι ο Νομός βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων, αποτέλεσμα ετών και διεθνών συγκυριών, όπως η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας στην αγροκτηνοτροφία. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης, η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων και των πόρων στο Αθηνοκεντρικό κράτος, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ το 1986 τα Σχέδια Βελτίωσης εγκρίνονταν από τη Διεύθυνση Γεωργίας των Νομαρχιών της χώρας, τώρα λαμβάνουν έγκριση από τον Υπουργό. Το ίδιο ισχύει και για την καταβολή των επιδοτήσεων που πραγματοποιείται πλέον μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα τη σημαντική τους καθυστέρηση. Επιπλέον το ΚΕΓΕ, το οποίο μέχρι πρόσφατα ανήκε στη δικαιοδοσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων των αγροτών, διοικείται πλέον από τον Οργανισμό ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" του Υπουργείου. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης του ελαιολάδου- τη χειρότερη τιμή των τελευταίων 100 ετών-, που αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα, το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία. Τέλος, δήλωσε ότι η Νομαρχία Ρεθύμνου στηρίζει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών - κτηνοτρόφων, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται και από τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο, ώστε να μην καταλήξουν σε στείρα διαμαρτυρία.

 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, ο πρωτογενής τομέας μαστίζεται από την εξευτελιστικά χαμηλή τιμή διάθεσης του ελαιολάδου αλλά και του κρέατος, γεγονός που οφείλεται στην ελλιπή προώθηση των προϊόντων, στη διατήρηση των τιμών στην αγορά σε υψηλά επίπεδα, καθώς και στο έλλειμμα σήμανσης και πιστοποίησης των προϊόντων. Μεταξύ των προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, η έλλειψη υποδομών στα σφαγεία, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και ο εκσυγχρονισμός διακίνησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν σε μία δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης που μεταξύ άλλων εστιάζει:

  • Στην άτοκη χρηματοδότηση των Συνεταιριστικών οργανώσεων για την ενίσχυση της εμπορίας του λαδιού.
  • Στο πάγωμα - ρύθμιση των χρεών των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Αγροτών.
  • Στη στήριξη των κτηνοτρόφων για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών αλλά και των μεταφορικών τους.
  • Στην απλοποίηση της διαδικασίας για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας αιγοπροβατοτροφικών μονάδων.
  • Στην επίλυση των εμποδίων στην υλοποίηση τωνΣχεδίων Βελτίωσης.
  • Στην επιστροφή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Σε πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάδοση της κρητικής αμπελουργίας και ενιαία ενίσχυση στα οινάμπελα.

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν  η Αντινομάρχης Ρεθύμνου, κα Ζωή Σιταρένιου - Μπριλλάκη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Ειδικός Συνεργάτης του Νομάρχη, κ. Μανώλης Αρχοντάκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Μανώλης Σταυρακάκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΡ, κ. Νίκος Μπιρλιράκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΜ, κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρεθύμνου & μέλος του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Ζαχαρίας Κουκουλάκης, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Γεώργιος Μοσχάκης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης,  ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, κ.  Στυλιανός Ανδρουλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία