547 Α/Μ ΤΠ: Το στρατόπεδο του Ρεθύμνου. Μέλλον και Δόγμα

Εκτύπωση

547 Α/Μ ΤΠ: Το στρατόπεδο του Ρεθύμνου.
Μέλλον και Δόγμα

 


20/7/10
"Πρόταση-Ανάλυση" 
του Κωνσταντίνου Ν. Κατσανέβα
Δνεα (ΠΖ), Ασκούμενου Δικηγόρου

Το 547 ΤΠ-ΚΕΝ αποτελεί εδώ και δεκαετίες εικόνα συνδεδεμένη με την πόλη του Ρεθύμνου, οι περισσότεροι νέοι Κρήτες πέρασαν κάποια στιγμή στην διάρκεια των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων την πύλη του Στρδου "Θεοδωράκη" και έτσι συνέδεσαν το Ρέθυμνο με αυτήν την φάση της ζωής τους.

Σαν Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων δέχεται οπλίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των στρατολογικών γραφείων της Κρήτης (Αριθμός Μητρώου που ξεκινά: 117* για τα Χανιά -118* για το Ρέθυμνο-119* για το Ηράκλειο- 120* για το Λασίθι), κατά μέσο όρο σε κάθε ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών) καλούνται 200-300 νέοι Κρήτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι ΕΣΣΟ κάθε έτους είναι 4, η Α είναι τον Φεβρουάριο, η Β είναι τον Μάιο, η Γ είναι τον Αύγουστο και η Δ είναι τον Νοέμβριο, ούτως ειπείν ανά έτος εκπαιδεύονται στο Ρέθυμνο γύρω στους 1.200 νέους.
Από άποψη εκπαίδευσης θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό κέντρο μιας και διδάσκονται όλα τα αντικείμενα του σχολείου μαχητή σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων του ΓΕΣ, την στιγμή που σε άλλα κέντρα της Ελλάδας η εκπαίδευση είναι πιο χαλαρή.

Το παρόν και μέλλον

Από φέτος το καλοκαίρι του 2010 το 547 Τάγμα Πεζικού μετεξελίχθηκε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Ε.ΕΔ. με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου, σε Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού (Α/Μ ΤΠ), με έναν Αερομεταφερόμενο Λόχο κρούσης. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε στις 8/7/2010 η συνέχιση της λειτουργίας του και ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων για τους στρατεύσιμους από την Κρήτη, που καλούνται να υπηρετήσουν το όπλο Πεζικού. Από την Γ ΕΣΣΟ του Αυγούστου του 2010 το 547 θα κρατά 60 νεοσύλλεκτους οι οποίοι θα παραμένουν κατ΄εξαίρεση καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας τους στο Ρέθυμνο. Εδώ θα περνούν την Προχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων στο τέλος της οποίας θα τους απονέμεται ο κόκκινος μπερές, έμβλημα του Αερομεταφερόμενου Τάγματος.

Η Προχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες δραστηριότητες των Ειδικών Δυνάμεων χωρίς την ίδια πίεση και δυσκολία:

 • - Διέλευση στίβου μάχης και στίβου τοπογραφίας
 • - Δεκαήμερο Πεζικού: Εκπαίδευση στον αγώνα πεζικού, ασκήσεις δριάς και ομάδας κατά την μάχη.
 • - Πορεία-Βολή: Πολύωρη ολονύχτια πορεία 50 περίπου χλμ., που ακολουθείται από βολή. Η πορεία αυτή λαμβάνει χώρα τουλάχιστο μια φορά σε κάθε ΕΣΣΟ και θεωρείται από τα σημαντικότερα μέρη της εκπαίδευσης.
 • - Ανορθόδοξος Πόλεμος (Ανταρτοπόλεμος): Εκπαίδευση στη δράση, σε κατεχόμενο απ΄τον εχθρό έδαφος, με σκοπό τη συνεχή παρενόχλησή του, με καταδρομικές επιχειρήσεις.
 • - Αγώνας Κατοικημένων Τόπων: Εκπαίδευση στον αγώνα μέσα σε κατοικημένες περιοχές, μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα, τρόποι άμυνας και δράσης.
 • - Εναέρια Εκπαίδευση: Εκπαίδευση στα αερομεταφερόμενα μέσα, φόρτος λόχου και μεταφορά προς και από ελικόπτερα Chinook CH-47DG και Huey UH-1H Iroquois. Για την εκπαίδευση αυτή χρησιμοποιούνται ξύλινες άτρακτοι προσομοίωσης.
 • - Αναγνώριση Θέσεων Μάχης: Μετάβαση και εκπαίδευση σε περιοχές της Ζώνης Ευθύνης του Τάγματος (ΖΕ) π.χ. Νότιο Αιγαίο, όπου σε περίπτωση σύρραξης αναμένεται να δράσει η μονάδα με σκοπό την εξοικείωσή των οπλιτών με αυτές.

Τι είναι ένα αερομεταφερόμενο τάγμα;

Σκοπός ενός αερομεταφερόμενου τάγματος είναι η ετοιμότητα με την χρήση εναέριων μέσων, ανάληψης αποστολής εντός μιας ευρύτερης ζώνης ευθύνης (ΖΕ) πχ Αιγαίο και η αεραποβατική ανάπτυξη δύναμης για την δημιουργία προγεφυρώματος.

Το αερομεταφερόμενο πεζικό μεταφέρεται στη μάχη δια εναέριων μέσων, δεν μάχεται από αυτών αλλά αποβιβάζεται σε έδαφος εκτός του εχθρικού προγεφυρώματος, πίσω από τη γραμμή κατοχής του εχθρού, υπό την προϋπόθεση της απουσίας εκεί αντίστασης. Η απόθεση δυνάμεων επί εχθρικού θύλακα είναι ειδικότητα των στρατευμάτων εναέριας εφόδου, των αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων. Μία αεραποβατική μονάδα μετά την απόβαση επί του στόχου κινείται ως Πεζικό, ενώ ένα μέρος του υλικού της, ιδίως Δ.Μ., παραμένει επί του εδάφους. Σκοπός της είναι η από αέρος διάρρηξη/κατάληψη μίας τοποθεσίας και διατήρησή της μέχρι την ενίσχυση από επίγειες δυνάμεις. Το σκέλος της εφόδου, η κίνηση και η μάχη γίνεται επί του εδάφους, δηλαδή εναέριο είναι βασικά το επιχειρησιακό σκέλος της κίνησης και λιγότερο το τακτικό.

Το 547 ΤΠ και το Κυπριακό.

Δυο είναι τα δόγματα στρατηγικής απο τα οποία προκύπτουν οι Αντικειμενικοί Σκοποί (ΑΝΣΚ) που θα κληθεί να αναλάβει το 547 ως Α/Μ-ΤΠ. Το πρώτο είναι το δόγμα της προεκτεταμένης αποτροπής «extended deterrence», δηλαδή η περίπτωση κάλυψης στόχων εκτός κρατικών συνόρων προς υπεράσπιση τρίτου συμμαχικού κράτους. Η γεωπολιτική πραγματικότητα της Κύπρου και η ιστορία της 1ης ΜΑΛ στην άμυνα της νήσου το 1974, δεικνύει την αναγκαιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του δόγματος αυτού. Ως εκ τούτου η λειτουργία του 547 Α/Μ  ΤΠ ως δύναμη άμεσης επέμβασης στα πλαίσια του δόγματος του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου» πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Το 547 ΤΠ και το Αιγαίο.

Το δεύτερο δόγμα στρατηγικής που θα κληθεί να εκπληρώσει το Α/Μ τάγμα είναι η δημιουργία αεραποβατικού προγεφυρώματος με διπλή διάκριση. Είτε προς υποστήριξη άμυνας δυνάμεων προκαλύψεως σε κατειλημμένα από τον εχθρό ελληνικά εδάφη. Είτε προς υποστήριξη τακτικών και στρατηγικών επιθετικών ελιγμών στα πλαίσια της αντεπίθεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση κατάληψης νήσου στο Αιγαίο το 547 εντός ωρών θα κληθεί να κινηθεί με εναέρια μέσα είτε τιθέμενο αμυντικά με τις φίλιες δυνάμεις επαφής είτε τιθέμενο επιθετικά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Η ανάληψη δηλαδή αποστόλων σε πολεμική περίοδο πέρα από το πρόσθιο όριο τοποθεσίας (ΠΟΤ) θα είναι βέβαιη.

Τα οφέλη ενός Α/Μ ΤΠ

Με την νέα του μορφή το 547 ως Α/Μ δύναμη επιπέδου τάγματος έχει την δυνατότητα διεξαγωγής αγώνα τόσο

 • α) στο μέτωπο των επιχειρήσεων προς υποστήριξη των σχηματισμών και των μονάδων επαφής, αλλά και
 • β) σε βάθος των επιχειρήσεων για την εκτέλεση επιθετικών ελιγμών.

Εκεί που διαφέρει με μία Α/Μ Ταξιαρχία ΠΖ είναι το πλάτος και το βάθος των επιχειρήσεων μιας και μιλάμε για μια συρρικνωμένη και όχι μαζική δύναμη κρούσης η οποία όμως έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα: την δυνατότητα αιφνίδιας, αυτόνομης, ευέλικτης και ταχύτατης κρούσης.
 Η ποιοτική αυτή ιδιαιτερότητα του περιορισμένου μεγέθους κρούσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδοτικά στην εκτέλεση αποστολών αιφνιδιασμού και παραπλάνησης, οι οποίες συνιστούν ένα από τους τακτικούς σκοπούς κάθε ΑΝΣΚ μιας επιχείρησης. Δυνατότητα που καθιστά έτσι ένα Α/Μ ΤΠ, σε απόλυτα χρήσιμο όπλο στην φαρέτρα κάθε επιχειρησιακού διοικητή, ιδιαίτερα κατά την διενέργεια μικτών επιχειρήσεων οποιουδήποτε μεγέθους.

Με λίγα λόγια ένα Α/Μ ΤΠ αποτελεί ένα πολυεργαλείο με δυνατότητα εκπλήρωσης πολλαπλών ρόλο στο θέατρο των επιχειρήσεων και αυξημένη ικανότητα μεταστροφής από κάποιο ΑΝΣΚ ή στόχο σ΄ένα άλλο. Αυτή η sui generis ιδιαιτερότητα παρέχει ένα αριθμό πλεονεκτημάτων διότι:

 • α) ενισχύει την ελευθερία ενέργειας στο τακτικό επίπεδο,
 • β) απλοποιεί την σχεδίαση,
 • γ) αυξάνει την ικανότητα ενέργειας με τρόπο μη αναμενόμενο εισάγοντας στοιχείο αιφνιδιασμού,
 • δ) μειώνει το οικονομικό κόστος και αποτρέπει την ανάγκη αύξησης του ανθρωπίνου δυναμικού για την κάλυψη πολλαπλών αναγκών.

Το 547 στην Πολιτική Προστασία της Κρήτης

Με δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας από φέτος το καλοκαίρι ιδρύονται και λειτουργούν μικρές αυτόνομες αερομεταφερόμενες ομάδες ανά την Ελλάδα, τις οποίες τις οποίες εντάσσει το Υπουργείο Άμυνας στον πόλεμο εναντίον των πυρκαγιών.

Οι δυνάμεις αυτές θα διατίθενται κυρίως την πυροσβεστική περίοδο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφόσον κρίνονται απαραίτητες σε περιπτώσεις πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.
Θα ενεργοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετέχει ο υπαρχηγός του Στρατηγείου του ΓΕΕΘΑ, και θα μεταβαίνουν στα σημεία ενδιαφέροντος εντός ωρών από την εκδήλωση πυρκαγιών.
Κάθε ελικόπτερο θα μεταφέρει μια οργανωμένη ομάδα δασοκομμάντο, ενώ θα φέρει και κάδο πυρόσβεσης.
Η μετεξέλιξη του 547 ΤΠ σε Α/Μ ΤΠ θα αποτελέσει σίγουρα τον πυρήνα μιας τέτοιας ομάδας για την κάλυψη της Κρήτης σε θέματα πολιτικής προστασίας.
 

Πηγές-Βιβλιογραφία:

http://www.army.gr/default.php?pname=lib_dogmata_ges_dido&la=1
ΣΚ 31-1  Στρατιωτικό Δόγμα του ΣΞ
ΣΚ 31-3 Τακτικό Δόγμα του ΣΞ

http://www.jstor.org/stable/1957394?cookieSet=1
Extended Deterrence And The Prevention Of War, Paul K. Huth University Of Michigan

http://www.diplomatia.gr/modules/article/content_printable.php?aid=920&clid=35
Περιοδικό "Διπλωματία" Τεύχος#31 : Στήλες : Άμυνα "
ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: Αεραπόβαση και εναέρια έφοδος, ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ"
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία