Οριστική εκποίηση του ΕΣΥ;

Εκτύπωση

Οριστική εκποίηση του ΕΣΥ;

  • Ανυσηχία και έντονος προβληματισμός των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ

25/6/10

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Υγείας και τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για τη συγκυρία.

Είναι κοινή πεποίθηση πλέον του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών ότι διανύουμε μια περίοδο σκληρής επίθεσης της κυβέρνησης και των «τοποτηρητών» της χώρας ( ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) εναντίον των εισοδημάτων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα. Ταυτόχρονα εκτυλίσσεται μια γενικευμένη επιχείρηση «κοινωνικής λεηλασίας» με στόχο ότι απέμεινε από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το Κοινωνικό Κράτος. 
Με πρόσχημα πάντα το δημόσιο χρέος και τα υπαρκτά προβλήματα της σπατάλης και της διαφθοράς στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι έχει αποφασίσει την οριστική εκποίηση του ΕΣΥ.

Προωθεί για ψήφιση ένα νόμο που με το «δόλωμα» της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων θέλει να μεταφέρει ένα μέρος του κόστους εφημερίας των γιατρών από το Κράτος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Στην ουσία πρόκειται για επέκταση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων , δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ την ώρα που η κοινωνία έχει ζωτική ανάγκη από δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης.  

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου υιοθετεί απόλυτα την εκτίμηση της ΟΕΝΓΕ ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα του ΕΣΥ , αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία των γιατρών λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των επαρχιακών νοσοκομείων να έχουν επιπλέον έσοδα και σε πλήρη αποδιοργάνωση τη λειτουργία τους . 
Γι΄αυτό το λόγο θεωρούμε ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης και επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Επιμένουμε στην υλοποίηση και πλήρη αποζημίωση των ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας που τηρούνται μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ του Νομού. 

Απέναντι λοιπόν σ?αυτή την «ανθυγιεινή» πολιτική που αντιστρατεύεται όχι μόνο το αυτονόητο δικαίωμα του γιατρού και κάθε εργαζόμενου να αμείβεται χωρίς «εκπτώσεις» για το έργο που έχει προσφέρει αλλά τη δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει, χωρίς το «μέσον» ή άλλη «οικονομική διαμεσολάβηση» σε αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης, οφείλουμε ως κλάδος μια συντονισμένη και σθεναρή αντίσταση .

Στηρίζουμε την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για μια σοβαρή απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας με στόχο την απόσυρση του ν/σ. Εξουσιοδοτούμε την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ να προσδιορίσει την έναρξη των 5μερων επαναλαμβανόμενων απεργιών με βάση το χρονικό ορίζοντα κατάθεσης και συζήτησης του ν/σ( μέσα στον Ιούλιο), που θα κορυφωθεί με πανελλαδικό πανυγειονομικό συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας.

Δίνοντας όλο το βάρος στην προετοιμασία μιας τέτοιας κορυφαίας αγωνιστικής κινητοποίησης και παρά το γεγονός ότι η πληρωμή των εφημεριών μας εκκρεμεί ακόμα, κρίναμε σκόπιμο να αναστείλουμε την επίσχεση εργασίας που είχαμε ξεκινήσει πριν 2 εβδομάδες. Ακριβώς για να δείξουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο η καταβολή των δεδουλευμένων μας αλλά η συνολική πορεία εγκατάλειψης και διάλυσης του ΕΣΥ. 

Ταυτόχρονα η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία 10πμ στο Εργατικό Κέντρο.

Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς συναλλαγή με τον άρρωστο ή διαπλοκή με τις εταιρείες, δεν θα επιτρέψουμε ούτε απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ούτε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω κρίσης, ούτε φυσικά την εκποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας , με επαρκείς ανθρώπινους και υλικούς πόρους, που θα αναγνωρίζει την προσφορά των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του αρρώστου.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία