Δυσάρεστες εκπλήξεις στο «Σύλλογο Αγάπη»

Εκτύπωση

Δυσάρεστες εκπλήξεις στο «Σύλλογο Αγάπη»

 • Έκπληξη αποτελεί η δήλωση της αντιπροέδρου «δεν έχουμε δωρεές»
 • Προκλητική η παρελθούσα αντιμετώπιση στις δωρεές

24/6/10

Για οικονομικά προβλήματα και αναζήτηση λύσεων έγινε λόγος από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Ελένη Τζέτζου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της σε τοπικό ραδιόφωνο και εφημερίδα, η Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αγάπης» και προεδρεύουσα του Δ.Σ. λόγω πολύμηνης απουσίας του προέδρου Μητροπολίτη Άνθιμου από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ο ίδιος αντιμετωπίζει, ανέφερε την αγωνία της για το μέλλον του Συλλόγου.

Η κ. Τζέτζου δήλωσε ότι :
«... από το Μάιο έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάναμε τη γενική συνέλευση γιατί αυτή είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει για τη θέσπιση κάποιων έκτακτων και ειδικών εισφορών. Σε αυτή τη Γ.Σ. αποφασίστηκε, για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, μέρος του βοηθήματος που παίρνουν τα παιδιά να διατεθεί για κάποια τακτικά έσοδα της μονάδας. Επίσης αποφασίστηκε η οικονομική συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. στην οικονομική ενίσχυση του συλλόγου, όπως επίσης και η ενίσχυση ανά δίμηνο των μελών και των φίλων του συλλόγου.  Σκοπός μας είναι, εφόσον δεν έχουμε δωρεές, να δημιουργήσουμε κάποια τακτικά έσοδα για τις μίνιμουμ υπηρεσίες στα παιδιά, γιατί θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με κάθε τρόπο».

Το σημείο αναφοράς

Έκπληξη όμως προκαλεί η δήλωση της Αντιπροέδρου «δεν έχουμε δωρεές» όταν το ίδιο το Δ.Σ. έχει αναίτια και μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα αρνηθεί γενναιότατες δωρεές στο πρόσφατο παρελθόν με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, όπως η Ρ.Α. είχε καταγγείλει στο φύλλο Μαρτίου 2010.

Τότε λοιπόν η εφημερίδα μας είχε καταγγείλει το γεγονός της αδικαιολόγητης ξαφνικής απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου να μην δεχθεί να συμμετάσχει (την τελευταία μόλις στιγμή!!) σε φιλανθρωπική μεγάλη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το περασμένο Φεβρουάριο (2010) η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και ο Μελωδία 102,7 σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή Ρεθύμνου, αφού η εν λόγω εκδήλωση είχε ενταχθεί στο Πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου «Καρναβάλι 2010».

Πολλά τα ερωτηματικά

Παρότι μας λυπεί η δυσμενή οικονομική θέση του «Συλλόγου Αγάπης» αφού τα παιδιά με ειδικές ανάγκες 21 χρόνια τώρα δέχονται τις πολύτιμες υπηρεσίες του, είμαστε όμως σήμερα αναγκασμένοι να επαναφέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα και να θυμίσουμε στη κ. Τζέτζου και το Δ.Σ. του συλλόγου καθώς και να καταγγείλουμε, ότι με τις πρόσφατες αναίτιες και πρωτοφανείς τοποθετήσεις τους, αφαίρεσαν οι ίδιοι το δικαίωμα από αυτά τα παιδιά να δεχθούν σημαντική βοήθεια στα προβλήματά τους.

Η εν λόγω εκδήλωση που ακυρώθηκε τόσο απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα αφορούσε ένα οικονομικό μέγεθος δεκάδων χιλιάδων ευρώ που θα προέκυπταν βάσει συγκεκριμένων συμφωνιών και που όμως προς εξυπηρέτηση «κάποιων» που θεώρησαν ότι η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και ο Μελωδία 102,7 τυχόν θα έπαιρνε κάποια ίσως προβολή από αυτή την μεγάλη εκδήλωση αγάπης, «έκοψαν» την συγκεκριμένη προσφορά αγάπης που θα γινόταν για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο σε τέτοιο μεγάλο επίπεδο από ιδιωτικό φορέα.

Πως μπορούν λοιπόν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι να μας λένε ότι «δεν έχουμε δωρεές»;

Εμείς πάντως και παρόλα αυτά απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο «Σύλλογο Αγάπη» να επανασχεδιαστεί εκ νέου η εκδήλωση με σκοπό την άμεση εξυγίανση του οικονομικού προβλήματος του συλλόγου.

Ας δούμε όμως το ιστορικό του Φεβρουαρίου για να θυμηθούμε τι αρνήθηκαν τότε και γιατί σήμερα έρχονται να πουν στους Ρεθυμνιώτες ... δεν έχουμε χρήματα!!

Ιστορικό της εκδήλωσης

Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 η ομάδα των συντελεστών του «Δημοσιογραφικού Ομίλου Κασιμάτη» («Ρεθεμνιώτικη Αγορά» - Μελωδία FM 102,7 . AgoraTV - AgoraPress.gr) πήραν την απόφαση να διοργανώσουν μια μεγάλη κοινωνική εκδήλωση - καρναβαλικού χαρακτήρα ενόψει και του Τριώδιου που άνοιγε την ίδια περίοδο - με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, υποκινούμενοι από αγνά και φιλάνθρωπα συναισθήματα & προθέσεις.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να διοργανώσουμε μια κοινωνική εκδήλωση όπου τα έσοδα της οποίας θα ενίσχυαν τα ταμεία του «Συλλόγου Αγάπης» & του Σωματείου Α.Μ.Ε.Α.
Επιλέξαμε τις δύο αυτές οργανώσεις αφενός διότι είναι πολλάκις αναγνωρισμένα από την κοινωνία του Ρεθύμνου βάσει των σκοπών τους, αφετέρου γιατί και οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν μέχρι σήμερα είχαν δώσει δείγματα γραφής για το κοινωνικό έργο που πραγματεύονται.
Ήρθαμε σε επικοινωνία λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαζί τους και επικοινωνήσαμε, από μεριάς του «Συλλόγου Αγάπη» με την Διευθύντρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος κ. Ιωάννα Χρυσού, ενώ από μεριάς του Σωματείου ΑΜΕΑ με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Τσαχάκη.

Και οι δύο αρμόδιοι των δύο οργανισμών αφού έκαναν τότε με χαρά, άμεσα δεκτή τη πρότασή μας, ακολούθως μας ευχαρίστησαν «από καρδιάς» για την πρωτοβουλία μας.
Αναφορές τόσο επί αυτών των ευχαριστιών, όσο και της αποδοχής της πρωτότυπης κατά τα άλλα πρότασή μας, έγιναν από τους ίδιους στο ραδιοφωνικό μας σταθμό και στην εφημερίδα μας, όπου φιλοξενήθηκαν ανάλογες δηλώσεις τους.

Ακολούθως «βάλαμε μπροστά» και έκτοτε (από τις 20 Δεκεμβρίου περίπου) ξεκινήσαμε την εκτελεστική υλοποίηση του προγράμματος.
Αρχικώς επικοινωνήσαμε με την Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου με σκοπό να στηρίξει της διοργάνωσή μας και να την εντάξει στις πολιτιστικές-καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνου «Ρέθυμνο - Καρναβάλι 2010».
Σε συμφωνία που ήρθαμε αρκετούς μήνες νωρίτερα με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού-Πολιτισμού και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κα Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη καθώς και με τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής συμφωνήθηκαν τα εξής:

 • Α. Καθορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης με την ονομασία «Τριώδιο και Κοινωνική Δράση» προκειμένου να μη συμπέσουν χρονικά με προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου και των Ομάδων του Καρναβαλιού και  
 • Β. Λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εκδήλωσης η Οργανωτική Επιτροπή του καρναβαλιού σε σχετική συνεδρίαση, δέχθηκε επίσης με χαρά να την συμπεριλάβει στο επίσημο Πρόγραμμα του συνόλου των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.»
 • Γ. Η ημερομηνία που αποφασίστηκε από κοινού με την Δημοτική αρχή, ήταν η Κυριακή 7 Φεβρουαρίου & ώρα 13.30

Έτσι λοιπόν και μέσω αυτής της ορθής οδού, σφραγίστηκε και ο επίσημος χαρακτήρας της κοινωνικής εκδήλωσης.
Επόμενο βήμα ήταν να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες χορηγίες και ανάλογες στηρίξεις από πολλούς φορείς και επιχειρηματίες του Νομού και όχι μόνο (όπου και έγινε), ούτως ώστε η εκδήλωση αυτή να είχε τη μέγιστη επιτυχία.

Έγιναν λοιπόν οι παρακάτω συμφωνίες:

 • Καθορίστηκε η εκδήλωση να λάβει χώρα τη Κυριακή 7/2/2010 (13.10) στο «Γεράνι Παλλάς», το νεόδμητο αυτό υπερ-πολυτελέστατο κέντρο του Ρεθύμνου, όπου η ιδιοκτήτρια εταιρία (και είναι προς τιμήν της αυτό) συμφώνησε να μας χορηγήσει την φιλοξενία, το γεύμα αλλά και μέρος της ψυχαγωγίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χίλιους καλεσμένους το ποσό της χορηγίας άγγιζε τα 20.000 ευρώ ενώ αν θα καταφέρναμε να φθάσουμε τα 1.500 άτομα τότε το ποσό θα ξεπερνούσε ακόμα και τα 25.000 ευρώ.
 • Σε παράλληλο χρόνο πολλές εταιρίες αποδέχθηκαν τη πρότασή μας και εξασφαλίσαμε για τη μεγάλη Λαχειοφόρο Αγορά, δώρα πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας, τέτοια που ουδέποτε στο παρελθόν, είχαν δοθεί!
 • Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς, το επιπλέον ποσό που θα προέκυπτε από την λαχειοφόρο αγορά θα άγγιζε περίπου τα 15 με 20.000 ευρώ.
 • Και στο ψυχαγωγικό μέρος λάβαμε τις απαιτούμενες δεσμεύσεις ούτως ώστε το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης να συνάδει μια μεγάλη γιορτή με άφθονο κέφι, χορό και επικοινωνία. Η προβολή του έργου των 2 οργανισμών (Σύλλογος Αγάπη & Σωματείο ΑΜΕΑ) ήταν το κεντρικό θέμα όπου ειδική βράβευση που είχε προγραμματιστεί την ώρα της εκδήλωσης, θα προβαίναμε στην απόδοση χρηματικών επιταγών για τα ταμεία τους.
 • Επιπροσθέτως, σε συνεννόηση που ήρθαμε και με αρμόδιους τοπικούς φορείς του Νομού, (επιμελητήριο, νομαρχία κλπ) λάβαμε τις δεσμεύσεις ότι θα προκύψουν οικονομικές χορηγίες ούτως ώστε σε συνδυασμό με την πώληση των εισιτηρίων & τα αποτελέσματα της γενναίας «Λαχειοφόρου Αγοράς» να συγκεντρώναμε ακόμα ένα μεγάλο ποσό, με σκοπό να εκδίδαμε μια τραπεζική επιταγή, για να δοθεί στις δύο προαναφερόμενες οργανώσεις, όπου άλλωστε αυτός ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός του όλου event.
 • Στην εκδήλωση αυτή εκτός του Ρεθυμνιώτικου κοινού είχε δρομολογηθεί η επίσημη πρόσκληση προς τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας τόσου του Νομού Ρεθύμνου, όσο και των άλλων νομών της Κρήτης ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση αναμενόταν να δώσει το ζωηρό παρών.
 • Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν και αρκετά Μ.Μ.Ε. για να καλύψουν το μεγάλο γεγονός και να διασκεδάσουν μαζί μας.

Η διαπλοκή και το δια ταύτα.

 • Η διαπλοκή ... καλά κρατεί!!

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό μόλις  λίγες ημέρες πριν, στο Τύπο η δρομολόγηση αυτής της κοινωνικής εκδήλωσης, έκτοτε «κάποιοι» δεν το είδαν με καλό μάτι.
Είναι σαφές ότι ουδέποτε στο παρελθόν ιδιωτικός φορέας και δη όμιλος ΜΜΕ είχε αναλάβει τη διοργάνωση φιλανθρωπικής εκδήλωσης, τέτοιας μεγάλης εμβέλειας.
Έτσι λοιπόν οι «κάποιοι» προσπάθησαν με απίστευτες μηχανουργίες να σαμποτάρουν την εκδήλωση σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ίσως συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα να φθονούμε τις θετικές ενέργειες του «γείτονα», αλλά προς θεού, όταν αυτές οι ενέργειες εμπεριέχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δη αυτού του βεληνεκούς, τότε γίνεται λόγος για απάνθρωπη στάση και συμπεριφορά εις βάρος ευπαθή κοινωνικών ομάδων.

Κοντολογίς, «κάποιοι» και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες όπως ο π.χ.  ηλεκτρολόγους ή υδραυλικούς αλλά όλων μας πάει ο νούς ποιοι, ... έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και δυναμίτισαν την αγαθοεργή αυτή ιδέα, ένεκα του προσωπικού τους μικροσυμφέροντος και των ιδιοτελεί δογμάτων τους.

Και λέμε δογμάτων διότι τελικά όπως πολλάκις διαφαίνεται, «κάποιοι» επιμένουν το Ρέθυμνο να παραμένει ΠΑΝΤΕΡΜΟ και να έχουν άμεσα συμφέροντα ο τόπος μας  επίσης να παραμένει στο σκοταδισμό, με αποτέλεσμα να ακούγεται ευρέως ότι είμαστε ο «φτωχός συγγενής» της Κρήτης.

Η ώρα για τα ... απίστευτα

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, μόλις λίγες μόνο ημέρες προ της εκδήλωσης και αφού όλα ήταν καθόλα έτοιμα λοιπόν και ενώ είχαμε σε όλα συμφωνήσει τόσο με τον φιλανθρωπικό «Σύλλογο Αγάπης», όσο και με το «Σωματείο Α.Μ.Ε.Α.» (Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες) για την αποδοχή της πρότασης και μάλιστα με ηχογραφημένες αναφορές και δημοσιεύματα περί της συνεργασίας, αφού μάλιστα μας είχαν υποσχεθεί ότι θα συμμετείχαν ακόμα και στο οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης, ειδικότερα στην φιλοξενία των καλεσμένων την ημέρα της εκδήλωσης, ακολούθως (την Παρασκευή 15/1) έπεσε σαν κεραυνός το μεγάλο ... «ΟΧΙ»!
Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στο ΟΧΙ του Μεταξά (1940) αλλά στο αδικαιολόγητο & ανυπόστατο «Όχι» που εισπράξαμε ξαφνικά από τους ίδιους ανθρώπους.

Αρχικά μας κάλεσε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ κ. Δημήτρης Τσαχάκης για να μας ενημερώσει ότι σε έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ. των μελών του σωματείου αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Δηλαδή κ. Τσαχάκη γιατί δεν μας είναι αρκούντος κατανοητό, το Σωματείο σας δεν αποδέχεται να εισπράξει την γενναία μας προσφορά και επιταγή;
Απάντηση κ. Τσαχάκη: Το σωματείο μας δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός αλλά συνδικαλιστικό όργανο, επομένως το Δ.Σ. αποφάσισε ότι δεν δεχόμαστε χρήματα.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Από όσων γνωρίζουμε όμως στο παρελθόν το Σωματείο ΑΜΕΑ Ρεθύμνου έχει δεχθεί αρκετές δωρεές, ακόμα και από σχολεία. Επομένως να υποθέσουμε ότι τα χρήματα που προέρχονται από αλλού έχουν ... άλλο χρώμα;
Απάντηση κ. Τσαχάκη: Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλά καλώς ή κακώς το διοικητικό συμβούλιο αυτό αποφάσισε!

Μείναμε έκπληκτοι όταν την ίδια ημέρα και λίγες μόνο ώρες αργότερα, μας τηλεφώνησε η Διευθύντρια του «Συλλόγου Αγάπης» κ. Ιωάννα Χρυσού για να μας ανακοινώσει ... περίπου τα ίδια!

Θέση κ. Χρυσού: Το Δ.Σ. του συλλόγου μας και σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην εκδήλωση.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Μα τι άλλαξε κ. Διευθύντρια και ξαφνικά μια τόσο γενναία προσφορά αποφάσισε στο διοικητικό σας συμβούλιο να «πετάξει».
Το λέμε αυτό διότι να σας γνωστοποιήσουμε ότι μόλις πριν από 2 ώρες το ίδιο μας ανακοίνωσαν από τους ΑΜΕΑ.
Εσείς μάλιστα είστε ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που δια νόμου δύναται να αποδέχεστε την εκχώρηση ποσών και άλλων ειδών συναφή προσφορών.
Απάντηση κ. Χρυσού: Δυστυχώς δεν γνωρίζω περισσότερα, αλλά αφήστε μου μερικές ημέρες να το επαναφέρω στο Δ.Σ.
Ερώτηση δημοσιογράφου:  Μα, κ. Χρυσού, γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Όλα είναι έτοιμα, η εκδήλωση έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δημοτικό πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων (Ρέθυμνο Καρναβάλι 2010) και το υλικό είναι ήδη προς το τυπογραφείο. Δεν μπορούμε εμείς σε καμία περίπτωση να καθυστερήσουμε το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την εκτύπωση των αφισών, προγραμμάτων, φυλλαδίων, κλπ λόγω του "Συλλόγου Αγάπη".
Απάντηση κ. Χρυσού: Είναι απόφαση που ήδη πάρθηκε από το προεδρείο του Δ.Σ. και δυστυχώς δεν μπορώ να την σχολιάσω ούτε και να κάνω εγώ κάτι άλλο!

Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι, πρό εδρος της «Συλλόγου Αγάπης» είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμος αλλά λόγω των γνωστών μεγάλων προβλημάτων υγείας του, τον αντικαθιστούσε η κ. Ελένη Τζέτζου (Δικηγόρος) που προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

 • Καθίσταται λοιπόν αντιληπτό ακόμα και από τον πλέον απλό νου, το τι μεσολάβησε και άλλαξαν άρδην συμπεριφορά οι δύο αυτές οργανώσεις.
 • Πιέσεις και παρασκήνιο θεωρείται δεδομένο υλικό συμπαιγνίας προς εξυπηρέτηση όπως προαναφέραμε, αλλότριων μικροπρεπών συμφερόντων.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Όταν μάλιστα είδαμε και από τη πλευρά και της Δημοτικής αρχής, η οποία αρχικώς αγκάλιασε με θέρμη το event, να αλλάζει στάση σε θέματα «όχι επί της ουσίας», τότε η εκτελεστική ομάδα που ανέλαβε τη διοργάνωση με εμφανή τα σημάδια της κούρασης από τη δύσκολη διοργάνωση το χρόνο που ανάλωσε τις προηγούμενες εβδομάδες και βέβαια την τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση (χορηγίες, δωρεές, προσφορές επιχειρηματιών, κλπ) αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, πήρε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Τα σχόλια αγαπητοί μας αναγνώστες δικά σας, αλλά καλό θα είναι όταν διαπιστώνονται λάθη και ολιγωρίες να τα παραδεχόμαστε.

Και επειδή πάντα υπάρχουν λύσεις, η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και ο Μελωδία 102,7 απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στο «Σύλλογο Αγάπη» να επανασχεδιαστεί εκ νέου η εκδήλωση με σκοπό την άμεση εξυγίανση του οικονομικού προβλήματος του συλλόγου.

Εμείς από τη πλευρά μας και παρότι ο σημερινός εκνευρισμός των συντελεστών & συντακτών της δημοσιογραφικής μας ομάδας είναι σε μεγάλο βαθμό από τις σημερινές τοποθετήσεις της κ. Τζέτζου, δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα ξεχάσουμε τις «κακιές» στιγμές του παρελθόντος και θα προχωρήσουμε μπροστά, γιατί πάνω από όλα το αξίζουν αυτά τα παιδιά, που είναι παιδιά όλων μας!!!

Είμαστε εδώ λοιπόν υπηρέτες των ιδεών μας και συνοδοιπόροι των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία