Πλουσιότεροι οι πλούσιοι, φτωχότεροι οι Έλληνες

Εκτύπωση

Πλουσιότεροι οι πλούσιοι, φτωχότεροι οι Έλληνες

  • Τα δικά μου δικά σου και τα δικά σου - πάλι δικά σου!

23/6/10
Του Βασίλη Κασιμάτη

Και αν αναρωτιέται ο Έλληνας ή ο Ρεθυμνιώτης που πήγαν τα χρήματά του και αν εξακολουθεί να αναρωτιέται αν το φαινόμενο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας που έχει ρημάξει τη χώρα μας από το 2009 και τούδε και αν δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ και την Τρόικα, είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Merrill Lynch-Capgemini για τον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο που δημοσιεύτηκε χθες, ο αριθμός των απανταχού ιδιωτών με επενδύσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων αυξήθηκε το 2009 κατά 17% και ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, ενώ η συνολική τους περιουσία «αβγάτισε» κατά 19% και έφτασε τα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νικ Τάκερ, αναλυτής της Merril Lynch, αποσαφηνίζει ότι «δεν πρόκειται για φούσκα». Όπως επισημαίνει, η Ασία κατάφερε να φτάσει την Ευρώπη τόσο σε αριθμό εκατομμυριούχων όσο και στο επίπεδο της καθαρής αξίας της περιουσίας τους.

Η αιτία γι? αυτό το «παράδοξο» βρίσκεται στη μεγάλη άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων άνω του 50% πέρυσι, που είχε ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές επενδύσεις των εύπορων ιδιωτών να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες και να επιστρέψουν κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2007.

Και αυτό σε μια χρονιά που το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε πάνω από 4%, ωθώντας τις κυβερνήσεις, κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο, να υιοθετήσουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ότι ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να διδαχθεί από άλλες ομοσπονδιακές δημοκρατίες τον αμυντικό τρόπο με τον οποίο όχι μόνο οχυρώνονται έναντι των κερδοσκόπων, αλλά παρουσιάζουν και αύξουσες τάσεις οικονομικής ευημερίας.
Μάλιστα είχαμε αναφέρει τις Η.Π.Α. και την Γερμανία ως χαρακτηριστικά παραδείγματα πετυχημένων ομόσπονδων πολιτευμάτων όπου ο Παγκοσμιοκράτωρ δεν είναι σε θέση να συναλαχθεί με περισσότερους από έναν κυβερνήτη.
Ζωντανό παράδειγμα λοιπόν αποτελούν τα στοιχεία της Merrill Lynch-Capgemini όπου εμφανίσει την Γερμανία και τις ΗΠΑ στις πρώτες θέσεις της αλματώδους οικονομικής αύξησης - εν μέσω παγκόσμιας κρίσης!

Οι Αμερικανοί σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, εξακολουθούν να είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, Στα τέλη του 2009 υπήρχαν στη Βόρεια Αμερική 3,1 εκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία της τάξεως των 10,7 τρισ. δολαρίων. Σχεδόν το ήμισυ των εκατομμυριούχων του πλανήτη προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

13,8 τρισ. δολ. σε 90.000 μεγιστάνες

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 13,85 τρισ. δολάρια από τα συνολικά 39 τρισ. δολ. ανήκουν σε μόλις 90 χιλιάδες ζάπλουτους (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ.) παγκοσμίως που δεν ξεπερνούν το 0,9% του συνολικού αριθμού όσων χαρακτηρίζονται πλούσιοι.

Χώρες που διακρίνονται για την ταχεία οικονομική τους ανάπτυξη αλλά χαρακτηρίζονται κυρίως από αβυσσαλέες εσωτερικές ανισότητες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που μπήκαν στις λίστες των πλουσίων όσο και στο ύψος της περιουσίας τους. Στη Λατινική Αμερική και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού ο πλούτος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι εκατομμυριούχοι στην Ασία αυξήθηκαν σε 3 εκατομμύρια ιδιώτες, φτάνοντας για πρώτη φορά σε αριθμό τους Ευρωπαίους, ενώ τους ξεπέρασαν σε περιουσία (9,7 έναντι 9,5 τρισ. δολάρια αντίστοιχα).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η πατρίδα των πλουσίων παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 2,87 εκατομμύρια, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία με 1,65 εκατ., η Γερμανία με 861 χιλιάδες και η Κίνα με 477 χιλιάδες.

Και εδώ στην Ελλάδα συζητάμε για το ασφαλιστικό και το εργασιακό θέλοντας οι απ΄ έξω να περικόψουμε τα πάντα για να γίνουν ακόμα πλουσιώτεροι με το δικό μας βιος, με τη δική μας σκληρή αλλά αφανή εργασία.

Ας σας έπεισαν πάντως, εμάς όχι!


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία