Νερό: Τι πληρώνουμε και ... τι πληρώνουμε!

Εκτύπωση

Νερό: Τι πληρώνουμε και ... τι πληρώνουμε!

  • Θέμα με τα τιμολόγια του νερού στο Δήμο Ρεθύμνου

22/6/10
της Μόνικας Ζουγανέλη

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, η χρέωση του νερού από την Αργυρούπολη και τη λίμνη Κουρνά  προς το Δήμο Ρεθύμνου είναι 0,14 λεπτά ανά κυβικό.
Αυτό περιλαμβάνει όλα τα έξοδα του ΟΑΔΥΚ για διύλιση, προσωπικό, συντήρηση δικτύου και αγωγών και αρκετά άλλα έξοδα.

Με αυτή τη τιμή φτάνει στις δεξαμενές του Γάλλου. Από εκεί και ύστερα «κατεβαίνει ανέξοδα» με φυσική ροή στο Ρέθυμνο όπου χρεώνεται:

  • Στα απλά νοικοκυριά από 0,85 έως 1,40 ανάλογα την κατανάλωση. Μια μέση όμως τιμή για μια τετραμελή οικογένεια είναι περίπου 1,20 ευρώ το κυβικό.
  • Στις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ξενοδοχεία, οργανισμούς κλπ η τιμή ξεκινά από τα 2.00 ευρώ και καμιά φορά φθάνει και τα 4,00 ευρώ το κυβικό συν τα πάγια!!

Η απλή λοιπόν ερώτηση είναι γιατί όταν η ΔΕΥΑΡ παραλαμβάνει το νερό έτοιμο με όλα τα λειτουργικά έξοδα εσωκλειόμενα στη τιμή 0,14 ευρωλεπτά, το μεταπουλά σε τιμές που αγγίζουν τη δεκαπλάσια αξία στα νοικοκυριά και για τις άλλες πελατειακές μορφές που προαναφέραμε υπερπολλαπλασίως ακριβότερα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, έως το 2008 η τιμή που τελικά πλήρωνε η ΔΕΥΑΡ στον ΟΑΔΥΚ ήταν 0,8 λεπτά μέση τιμή και έκτοτε η τιμή αγγίζει έως και μηδενικά επίπεδα.
Πως λοιπόν έχει την απαίτηση της εξόφλησης λογαριασμών από τους καταναλωτές η δημοτική επιχείρηση, όταν η ίδια αναφέρεται ως κακοπληρωτής στον βασικό προμηθευτή της.
Θυμόμαστε όλοι ότι το περασμένο φθινόπωρο ο ΟΑΔΥΚ απείλησε να «κλείσει τη βάνα» παροχής νερού προς το Ρέθυμνο λόγω υπέρογκων ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΥΑΡ.
Τότε η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες όπου ο δικαστής αποφάνθηκε ότι επειδή εκρεμμούν ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΥΑΡ κατά του ΟΑΔΥΚ, η οργανισμός θα πρέπει να μην κλείσει τις βάνες και να εξακολουθήσει να δίνει νερό στην δημοτική επιχείρηση.

Τα ασφαλιστικά όμως μέτρα εκδικάστηκαν και τα κέρδισε ο ΟΑΔΥΚ.
Θα περίμενε κανείς ότι τότε ή η ΔΕΥΑΡ θα πλήρωνε ή ο ΟΑΔΥΚ θα «σφράγιζε».

Τίποτα όμως από τα δύο δεν έγινε αφού πολιτικές παραινέσεις υποχρέωσαν σε καθεστώς αναγκαστικής εκδούλευσης τον ΟΑΔΥΚ παραχωρώντας σιωπηρά το νερό δίχως αντίκρισμα στο Ρέθυμνο.

Και μπορεί να ακούγεται θετικά στον μέσο Ρεθυμνιώτη που δεν κινδυνεύει άμεσα να μείνει ξαφνικά δίχως νερό στις βρύσες του αλλά για ποιο κράτος δικαίου κάνουμε λόγο, όταν ο Έλληνας - Ρεθυμνιώτης φορολογούμενος θα πρέπει ναναι πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις του και οι δημοτικοί, κρατικοί και άλλοι οργανισμοί να λειτουργούν κατά αφερέγγυο τρόπο προς τους προμηθευτές τους.
Τι παράδειγμα δίνει ο "γονέας στο παιδί του"...!
Τα ίδια και στην υγεία, τα ίδια και στις άλλες μορφές της δημόσιας διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά όπου και πρόβλημα λειψυδρίας υπάρχει, ο ΟΑΔΥΚ δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα και οι δημοτικοί λογαριασμοί πληρώνονται κανονικότατα.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία