Οδοιπορικό στα Ρούστικα. Της Μόνικας Ζουγανέλη.

Εκτύπωση

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑ
Της Μόνικας Ζουγανέλη

 

Αυτό το μήνα όπως σας είχαμε προλογίσει, συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας κάνοντας στάση στα όμορφα Ρούστικα. Είναι η πρώτη φορά που προλογίσαμε ένα χωριό ενώ δεν το είχαμε επισκεφτεί . Οι περιγραφές που μας έδωσαν, μας είχαν πείσει για το τι θα συναντούσαμε. Έτσι και έγινε. Το επισκεφτήκαμε .

Επαρχία Ρεθύμνου, Δήμος Νικηφόρου Φωκά, γραφικότατα Ρούστικα.

Ο καιρός ήταν βροχερός μα αυτό δεν μας εμπόδισε καθόλου. Η διαδρομή μοναδική.
Η διαφοροποίηση των τοπίων και της βλάστησης εξαιρετική.

Από τον οικισμό διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 με γοητευτικές διαδρομές που προσφέρονται για πεζοπορία και ορειβασία. Ξεκινώντας από το Ατσιπόπουλο, Πρινέ, συνεχίζοντας στη Γωνιά, τον Καλονύχτη και καταλήγοντας στα Ρούστικα.

Συγχρονισμένοι με κρητικές μελωδίες απολαύσαμε την καταπράσινη διαδρομή, αναπνεύσαμε οξυγόνο. Τα νερά έτρεχαν από παντού και καθώς ψιχάλιζε έδινε ένα πολύ όμορφο χρώμα και μια φρεσκάδα στην φύση που το έκανε ακόμα πιο μοναδικό τοπίο. Ανοίγαμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για να απολαύσουμε τις μυρωδιές του τόπου.
Ομολογώ πως είχα εκπλαγεί και δεν το περίμενα. Γραφικά χωριά γεμάτα ζωντάνια και μετά από μερικά χιλιόμετρα τα ..... Ρούστικα. (21 χλμ από το Ρέθυμνο).Τα Ρούστικα πήραν το όνομά τους από το λατινικό RUSTIKUS που σημαίνει αγροτικό. Κατοικούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Εμφανή είναι τα βενετσιάνικα και τα τούρκικα σημάδια στα κτίσματα καθώς και τα βυζαντινά μνημεία σημαντικής αξίας στο χωριό. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια και καφενεία, φιλόξενες ταβερνούλες, γραφικές και καλοσυντηρημένες πλατείες σου αφήνουν την αίσθηση μιας μικρής πολιτείας. Έχουν διατηρήσει την αυθεντικότητά τους και αυτό τα κατατάσσει σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης.

Οι ντόπιοι πρόθυμοι να σε ξεναγήσουν, να σε φιλέψουν να σε φιλοξενήσουν, να σε αγκαλιάσουν όπως όλοι άλλωστε οι άνθρωποι της Κρήτης.

Η περιοχή παρουσιάζει έντονη θρησκευτική ζωή με σημαντικά μνημεία. Ο ναός της Παναγίας στην ομώνυμη πλατεία, όπου διασώζονται τοιχογραφίες του 1381 καθώς επίσης και το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και το κωδωνοστάσιο. Ο Αναγεννησιακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους (δίκλητος) στην κεντρική πλατεία του χωριού με ένα πολύ όμορφο αύλειο χώρο και πραγματικά μοναδική θέα. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Μονή του Προφήτη Ηλία που λέγεται πως ήταν και μία αιτία που ο τόπος ανέδειξε αρκετούς μορφωμένους μιας και από το παλιά λειτουργούσε σχολείο μέχρι την Απελευθέρωση.

Η Μονή είναι η μοναδική της ευρύτερης περιοχής που διατηρείται ως τις μέρες μας . Η κεντρική είσοδος είναι πραγματικά εντυπωσιακή με την επιγραφή του 1641 και το όνομα του Ηγούμενου Μητροφάνη Βλαστού της οικογένειας Βλαστών που λέγεται πως ανήκε και η Μονή. Είναι ένα μοναστήρι φρουριακού τύπου και παρουσιάζει δείγματα σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Οι αγώνες των μοναχών είναι γνωστοί κατά την Τουρκοκρατία, τον Μακεδονικό και Ηπειρωτικό Αγώνα καθώς και στην Γερμανική Κατοχή όπου εκεί κρύφτηκε το ιστορικό αρχείο της Κρήτης. Το 1821 πούλησε πολλά από τα πολύτιμα αντικείμενα της για να εφοδιάσει τους Επαναστάτες με όπλα και εφόδια.

Τα Ρούστικα παλαιότερα ήταν Δήμος με τμήμα Χωροφυλακής, Ειρηνοδικείο, Ταχυδρομείο κ.α. Διατηρούν ακόμα την αρχοντιά τους και την Παραδοσιακή Κρητική Φιλοξενία. Εντυπωσιαστήκαμε με το τοπίο με την ιστορία με την φιλοξενία με τις μυρωδιές αλλά και με την θέση τους. Το χωριό είναι ημιορεινό, κτισμένο αμφιθεατρικά σε μία καταπράσινη έκταση.

Τα Ρούστικα καταχωρήθηκαν και αποθηκεύτηκαν στα αγαπημένα μας. Είναι μια ανάσα από το Ρέθυμνο κι όμως η ανάσα που μας έδωσαν ήταν πολύ αναζωογονητική.

 

 

« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία