Σχόλια για το δημοσίευμα Πού οδεύουμε;

Εκτύπωση

Σχόλια για το δημοσίευμα "Πού οδεύουμε;"
 

  • Ο απόηχος του μεγάλου ρεπορτάζ της "Ρ.Α."


15/6/10
του Βασίλη Κασιμάτη


Τεράστια ανταπόκριση έτυχε το δημοσίευμα της «Ρ.Α.» με τίτλο «Πού οδεύουμε; Πολλοί μιλούν για αυτονομία!», που παρουσιάστηκε προ ημερών στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας.

Αρκετοί αναγνώστες αλλά και ακροατές του Μελωδία 102,7 ζητούν να μάθουν για τα σχόλια των Κρητικών αλλά και όχι μόνο.
Να θυμίσουμε ότι το δημοσίευμα αναρτήθηκε και στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (AgoraPress.gr) αρκετές ημέρες νωρίτερα της έντυπης έκδοσης.
Έκτοτε η αναγνωσιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου εκτινάχτηκε στα ύψη, καθόσον παρουσιάστηκε αυτούσιο και σε πολλά άλλα site & blogs του διαδικτύου ενώ χιλιάδες αναγνώστες του news portal μας που μας επισκέπτονται διαδικτυακώς  καθημερινά, και σύμφωνα με τις μετρήσεις της Google, πλοηγήθηκαν επί αρκετής ώρας ο καθένας ξεχωριστά, στο συγκεκριμένο σύνδεσμο (link) που αφορούσε το επίμαχο άρθρο.

Εκατοντάδες τηλέφωνα και email δια μέσου των οποίων οι αναγνώστες από Ρέθυμνο αλλά και από όλα τα μέρη της Ελλάδας ρωτούν άλλοτε να μάθουν επιπρόσθετα στοιχεία και άλλοτε να βολιδοσκοπήσουν για το ακριβές στίγμα του συντάκτη/δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει για πρώτη φορά στα δημοσιογραφικά χρονικά ένα θέμα που αφορούσε την αυτονόμηση της Κρήτης.
Εντυπωσιακή ήταν και η κινητικότητα από χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας, όπου καταδεικνύει ότι προφανώς η ομογένεια δεν αμελεί και δεν εφησυχάζει.
Βέβαια ουδείς δεν σχολίασε αρνητικά το άρθρο, αφού γενικευμένα έδινε πραγματικά στοιχεία για την πλουτοπαραγωγική θέση της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί την δικαιωματική αξίωση των Κρητικών περί της ορθής οικονομικής απόδοσης μέσω και του ΑΕΠ μεταξύ άλλων, όλων αυτών που προσφέρει.
Επίσης πάρα πολλοί είναι αυτοί, όπου εκτός Κρήτης, αναγνωρίζουν τις σημαντικές ελλείψεις του τόπου (βλέπε ΒΟΑΚ, τομέα Υγείας, λιμάνια, τιμές προϊόντων, κλπ) και τα σημαντικά προβήματα του νησιού, ενός μεγάλου νησιού που προσφέρει καθημερινό πλούτο και εισπράττει την απαξίωση!

Οι απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά θα κατατεθούν στο Β΄ μέρος το οποίο θα δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες με τίτλο «ΕΛΛΑΣ: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία;».
Μέσα στην δεύτερη θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν στον αναγνώστη τα καταλυτικά στοιχεία εκείνα, τα οποία εμπεριέχονται στο σύνταγμα ενός ομοσπονδιακού κράτους κατά το Γερμανικό ή και το Αμερικάνικο ομοσπονδιακό μοντέλο διοίκησης.

Άλλωστε είναι
το Γερμανικό κοινοβούλιο
γνωστό ότι οι Παγκοσμιοκράτορες, ή αλλιώς οι παγκόσμιοι (αλλά και ημεδαποί) κερδοσκόποι αναζητούν κράτη με ένα κυβερνήτη, με τον οποίο οι παράνομες συνδιαλλαγές και ρεμούλα πραγματοποιείται ευκολότερα και δίχως την παραίνεση του πολίτη δια των πολιτικών εκπροσώπων του.
Στα ομοσπονδιακά κράτη όμως αυτό δεν υφίσταται.
Η Γερμανία έχει 16 ομόσπονδα κρατίδια (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βερολίνο, Βρανδεμβούργο, Βρέμη, Αμβούργο, Έσση, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Κάτω Σαξωνία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σάαρλαντ, Σαξωνία, Σαξωνία-Άνχαλτ Σλέσβιχ-Χολστάιν, Θουριγγία) τα οποία έχουν τις δικές τους μικρές κυβερνήσεις, οι οποίες όλες διέπονται από το ενιαίο Γερμανικό σύνταγμα, έχουν κοινή σημαία (πλην της δικής τους), ένα στράτευμα, κλπ, αλλά σε οικονομικά θέματα και διακρατικές συμφωνίες, ορίζουν αυτόνομα τις μοίρες αλλά και τις τύχες τους.
Τα ίδια και στην Αμερική. Και οι δύο αυτές όμως χώρες ευημερούν. Έχουν όμως και ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η λέξη ρεμούλα δεν υπάρχει στο λεξικό τους!!

Αυτά σε γενικές γραμμές συντάσσουν αυτεπάγγελτα ένα αμυντικό σύστημα, που οπλίζει τους πολίτες και σηκώνει ένα τεράστιο τοίχος ανάμεσα στην τοπική οικονομία και στους κερδοσκόπους. Επίκαιρο λοιπόν τώρα, παρά κάθε άλλη εποχή, αφού θύματα αυτής της κατάστασης είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαιρέτως, είτε ανήκαν στο «σύστημα» είτε όχι, επιβεβαιώνοντας το νόημα του ρητού «κοντός ψαλμός αλληλούια», δηλαδή μια μέρα θα τα πληρώσουμε όλα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το εν λόγω ρεπορτάζ είναι το μακροβιότερο μας, καθόσον τα στοιχεία πηγάζουν από τριάμισι χρόνια ερευνών και μελετών.
Ακόμα και η Έκθεση Lipton του 1973 με δορυφορικές αναφορές και άλλες μελέτες, έφερνε τη Κρήτη ως την πλέον πλουτοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης ικανή να θρέψει αξιοπρεπώς τρία και πλέον εκατομμύρια πληθυσμού. Μάλιστα την χαρακτήριζε τότε ως το «Ταμιευτήρα» της Μεσογείου, αναφερόμενη στους αστείρευτους υδάτινους πόρους του νησιού. Έκτοτε πολλαπλές έρευνες έχουν μελετηθεί από εμάς, στοιχεία των οποίων παρουσιάζονται στις τρεις θεματικές ενότητες τους ρεπορτάζ μας.

Και για να προλογίσουμε και το τρίτο μέρος του ρεπορτάζ, όπου εκεί θα παρατεθούν στοιχεία για το αν θα πρέπει να γίνει σε Πανελλήνιο και Παγκρήτιο επίπεδο, δημοψήφισμα μέσω του οποίου ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν χρήζεται αλλαγή του συντάγματος της χώρας σε ομόσπονδο κράτος ή όχι.

Και το λέμε αυτό διότι η αγανάκτηση του λαού και η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες της χώρας μας, είναι σε τέτοιο σημείο που γίνεται λόγος από όλες τις Ελληνικές περιφέρειες, για δυναμικότατες κινητοποιήσεις, λαϊκές αντιδράσεις, ακόμα και για επαναστάσεις, σημεία για τα οποία όλοι απευχόμαστε. Αλλά αν δεν αλλάξει κάτι ΤΩΡΑ (μιας και δεν βλέπουμε να αλλάζει από πλευράς πολιτικής σκηνής, τίποτα) η χώρα θα οδηγηθεί στην ... Άβυσσο και βέβαια αναφερόμαστε σε αυτό διότι  θυμόμαστε όλοι μας, ότι στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είπε: «... Βρισκόμαστε στο χείλος της Αβύσσου».

Όσων βέβαια αφορά την Κρήτη, οι Έλληνες περιμένουν το νησί μας να γίνει εφαλτήριο τέτοιων αναίμακτων και ανέξοδων διεξόδων, στοιχείο που δικαιολογεί στο απόλυτο την επίκαιρη χρονική στιγμή που αποφασίσαμε να καταθέσουμε πλούτο γνώσεων σχετικά με το επίμαχο θέμα της αυτονόμησης, μερικής ή ολικής!
Μείνετε λοιπόν «συντονισμένοι» και πάνω από όλα έτοιμοι για σκεπτικισμό και λύσεις που θα μας οδηγήσουν από το αδιέξοδο.

Με τσι γειές μας ...


 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία