Τέλος εποχής για το Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου;

Εκτύπωση

Τέλος εποχής για το Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου;

  • Με «δανεικά» η λειτουργία πολλών μονάδων στο Νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού

15/6/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε σήμερα στο «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία 102,7 και τόνισε σημαντικά προβλήματα, ίσως και ανυπέρβλητα, στο τομέα της υγείας, κυρίαρχα στο Γενικό Νοσοκομείο αλλά και στα Κέντρα Υγείας.

Οι ασφαλισμένοι βλέπουν ότι τόσα χρόνια πλήρωναν με σημαντικά ποσά τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και σήμερα κάποιοι λένε δεν έχουμε και δεν μπορούμε. Είναι κάτι που βέβαια ο λαός δεν το δέχεται σε καμία περίπτωση αφού δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει αλλά ποιος θα λύσει το πρόβλημα εδώ και τώρα.

Κόντρα μεταξύ προμηθευτών και κυβέρνησης με την Υπουργό κ. Ξενογιανακοπούλλου να δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στην «σκληρή γραμμή» και είναι προετοιμασμένη να απευθυνθεί ακόμα και στην Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που οι προμηθευτές δεν κάνουν «πίσω», ενώ οι δεύτεροι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας, παρόλο που παραδέχτηκαν ότι ήταν ευνοϊκότερες από αυτές της προηγούμενης φοράς.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ανυπέρβλητες καταστάσεις αφού η συμπαιγνία κράτους & ΔΝΤ-Τρόικας έχει προχωρήσει σε πάγωμα κονδυλίων στο τομέα της υγείας, το οποίο και καταγγέλλει ως απαράδεκτο, αφού θα έπρεπε να αποτελεί πρωτεύων θέμα για τη κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΣΥ Ρεθύμνου είπε τα εξής:

«Αυτές τις μέρες το ΕΣΥ παρουσιάζει εικόνα πραγματικής κατάρρευσης.
Δεν έφταναν τα διαχρονικά προβλήματα των ελλ
ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών
Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου
κ. Ανδρέας Ξανθός
είψεων σε κτιριακές υποδομές ,
σε εξοπλισμό και προσωπικό , ήρθαν τώρα και οι καθημερινές ελλείψεις σε αναγκαίο υγειονομικό υλικό να αποδιοργανώσουν πλήρως τη λειτουργία πολλών νοσοκομείων με συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές , θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. 

Η πορεία εγκατάλειψης και απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια . Αυτό δεν έγινε από αβλεψία ή ανεπάρκεια. Ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής των εκάστοτε κυβερνήσεων να συμπιεστεί το κόστος της δημόσιας περίθαλψης , ευνοώντας την κερδοσκοπική δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υγείας. Έτσι φτάσαμε να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους το 57% των συνολικών δαπανών υγείας και να πληρώνει το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 70% του τζίρου των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή. Η κυβέρνηση , αφού «γονάτισε» την κοινωνία με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τις αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όλα δείχνουν ότι έχει αποφασίσει και την οριστική εκποίηση του ΕΣΥ.

Επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την επιτήρηση της «τρόικας» ( ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) , έχει μειώσει δραστικά ( 60%) τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τρομακτικά προβλήματα στην επάρκεια των νοσοκομείων σε  βασικό υγειονομικό υλικό, ενώ βέβαια δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο κατά του κυκλώματος της παραοικονομίας , της σπατάλης και της διαφθοράς
στο χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών.  

Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί με την Ολυμπιακή : αφού την υπερχρέωσαν, την εγκατέλειψαν, την απαξίωσαν για να την πουλήσουν μισοτιμής στον κ.Βγενόπουλο. Μήπως το ίδιο δεν να πάει να γίνει και τώρα με τα δημόσια νοσοκομεία που βουλιάζουν αβοήθητα στα χρέη και στα προβλήματα ; Στην ουσία εφαρμόζεται
ήδη στα νοσοκομεία μια άτυπη στάση πληρωμών, τόσο απέναντι στους προμηθευτές που είναι αναμενόμενο να εκβιάζουν, όσο και απέναντι στους γιατρούς , που είναι επίσης αναμενόμενο να αντιδρούν .

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νόμο που με το «δόλωμα» της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων θέλει να μεταφέρει ένα μέρος του κόστους εφημερίας των γιατρών από το Κράτος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους . Στην ουσία πρόκειται για επέκταση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων , δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ την ώρα που η κοινωνία έχει ζωτική ανάγκη από δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης.   Σ΄ αυτό το «δόλωμα» δεν θα «τσιμπήσουμε» ! Δεν είμαστε μέτοχοι κάποιας εταιρείας «Νοσοκομείο Ρεθύμνου ΑΕ» για να μας ενδιαφέρει η αύξηση των κερδών της και το «μέρισμα» που θα πάρουμε, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν χρωστούν τίποτα και ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια «αφαίμαξης» σήμερα που δοκιμάζονται από την κρίση, την ανεργία και την ανέχεια. 

Το «πάζλ» της κατεδάφισης του ΕΣΥ συμπληρώνεται με τα κυβερνητικά σενάρια της συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων, κλινικών ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων
στα πλαίσια ενός «Καλλικράτη» στην Υγεία . Ο κίνδυνος οριστικής διάλυσης αυτού που έχει απομείνει ακόμα όρθιο από το ΕΣΥ , χάρις κυρίως στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων , δεν είναι πια μια συνδικαλιστική υπερβολή αλλά
μια αναπόφευκτη εξέλιξη της σημερινής πορείας πραγμάτων στην Υγεία .

Αυτές τις τραγικές εξελίξεις για το επίπεδο της περίθαλψης των πολιτών και για την κοινωνική συνοχή , είμαστε αποφασισμένοι να τις αποτρέψουμε .
Εμείς , οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς συναλλαγή με τον άρρωστο ή διαπλοκή με τις εταιρείες , δεν θα επιτρέψουμε ούτε απλήρωτη υπερωριακή εργασία , ούτε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω κρίσης , ούτε φυσικά την
εκποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας , με επαρκείς ανθρώπινους και υλικούς πόρους , που θα αναγνωρίζει την προσφορά των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του αρρώστου.
Γι? αυτό είμαστε αναγκασμένοι πάλι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα : την πλήρη αποζημίωση για τη δουλειά που μας υποχρεώνουν να προσφέρουμε πέραν του νομίμου ωραρίου και την εγγύηση της Πολιτείας για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την ταλαιπωρίας σας είναι η «ανθυγιεινή» πολιτική της κυβέρνησης και των «τοποτηρητών» της χώρας . 
Μπορούμε όλοι μαζί , γιατροί, εργαζόμενοι , πολίτες , με συλλογική προσπάθεια και κοινούς αγώνες να βάλουμε τέλος στον κατήφορο του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία