Πολλά τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Πολλά τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας στο Ρέθυμνο

  • Ανυπέρβλητα & χρόνια τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας σε Αγία Φωτεινή & Σπήλι

14/6/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Με αφορμή την επιστολή που λάβαμε από την Ομοσπονδία Συλλόγων επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ», επαναφέρουμε το θέμα στην επικαιρότητα, αφού είναι γνωστό ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται κυρίως ελλείψει αποδοτικού μηχανισμού ελέγχου του αρμόδιου Υπουργείου.
Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες κάτοικοι των ορεινών κυρίως Δήμων του Νομού διαμαρτύρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ποιότητα και την στελέχωση των κέντρων υγείας του Νομού.
Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα κέντρα Υγείας Αμαρίου (Αγία Φωτεινή) και σε αυτό του Σπηλίου.

Με το σκεπτικό ίσως ότι τα κέντρα υγείας των χωριών των ορεινών όγκων,
βρίσκονται μακριά από ελέγχους και επισκέψεις «επισήμων», οι διευθυντές των κέντρων ολιγωρούν σε πολλά προβλήματα, παρέχοντας ουσιαστικά στους ασθενείς μόνο τα πλέον βασικά στο τομέα της υγείας.

Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής (Αμάρι)

Το κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής (Αμάρι) που εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση όσων αφορά τις παρερχόμενες υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι της Αμπαδιάς, και πιο συγκεκριμένα των χωριών, Αποδούλου, Πλάτανος, Λοχριά, Νίθαυρις, κλπ (νότια πλευρά της πρώην επαρχίας Αμαρίου) αναγκάζονται όπως εξομολογήθηκαν προ ημερών στην Ρ.Α. να μεταβαίνουν για τις ανάγκες τους στο Κέντρο Υγείας Μεσσαράς Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα.

Καταγγελίες των κατοίκων

1)......... «Είναι ντροπή ειδικότερα για την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμαρίου, να επισκεπτόμαστε άλλο κέντρο υγείας σε άλλο νομό, αφού στο δικό μας δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Η συγκεκριμένη μάλιστα διευθύντρια, μας καταγγέλλουν οι ίδιοι άνθρωποι, είναι γιατρός και ενώ αμείβεται κανονικά για εφημερίες που υποτίθεται ότι κάνει 7 με 8 φορές το μήνα, εντούτοις ουδέποτε πατάει το πόδι της και τις εκτελεί (εφημερίες) όλες από το σπίτι της στο Ρέθυμνο!
Βρίσκεται 2 περίπου δεκαετίες στο πόστο της, χιλιάδες έχουν διαμαρτυρηθεί και διαμαρτύρονται και κανείς δεν κάνει τίποτα, ενώ ή ίδια κρατά τη θέση της κατά περίεργο τρόπο χωρίς να έχει ελέγξει κανένας αρμόδιος φορέας
την περίπτωσή και τις καταγγελίες μας
», μας είπε κάτοικος του Πλάτανου.
2)........... «Για να εξυπηρετεί τους ανώτερους της στο Γ.Ν.Ρεθύμνου αποσπά διαρκώς υπαλλήλους στο νοσοκομείο στη πόλη του Ρεθύμνου, αντί να φροντίζει να καλύπτει τις ήδη εδώ και πολλά χρόνια, αυξημένες και τρομερές ελλείψεις στο Κέντρο της» μας είπε άλλος κάτοικος και γνώστης των θεμάτων υγείας, στην Αγία Φωτεινή.
3)...........
«Ελπίζουμε ότι μέσω των ΜΜΕ θα δραστηριοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, η Νομαρχία και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και θα εξετάσουν τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής» μας είπε άλλος κάτοικος του Φουρφουρά.
4)...........
"Αφού ξεκίνησαν την εκκαθάριση από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης
Υγείας της Νομαρχίας και τον παρέπεμψαν για χρηματισμό, ας ασχοληθούν και με την διευθύντρια του κέντρου υγείας μας και να ψάξουν να δουν γιατί έχει βυθίσει το κέντρο στο σκοταδιμό και την εξαθλίωση", μας είπε γνώστης του προβλήματος από το διπλανό χωριό, στους Αγίους Αποστόλους
.
5)........... " Πολλά χρόνια με ένα μόνο οδηγό ασθενοφόρου, αφού τους άλλους τους στέλνει με απόσπαση στο Ρέθυμνο" μας είπε τέλος, υπάλληλος μέσα από το ίδιο το κέντρο υγείας.

Κέντρο Υγείας Σπηλίου (Επαρχία Αγίου Βασιλείου)

Αρκετά όμως φαίνεται να είναι τα προβλήματα και στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, τα οποία εστιάζονται περισσότερο στο ΕΚΑΒ.
Πιο αναλυτικά όμως για το συγκεκριμένο κέντρο μας λέει η Ομοσπονδία Συλλόγων επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης στη παρακάτω ανακοίνωση.

«Στελέχωση ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου»

«Η περιοχή των Δήμων Λάμπης & Φοίνικα (νέος Δήμος  Αγίου Βασιλείου), καλύπτει γεωγραφικά  το Νότιο τμήμα του Νομού Ρεθύμνου.
Μια περιοχή με ιδιαίτερα φυσικό κάλος που, κυρίως κατά την θερινή περίοδο,
φιλοξενεί  μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την αλλοδαπή και την ημεδαπή.

Το κεντρικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με θέμα: «Η οδύσσεια των Κέντρων Υγείας» παρουσίασε ένα χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων στη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή  αυτών των Κέντρων, καθώς  και την καταγραφή ενός περιστατικού, όπου κινδύνεψε η ζωή ενός συνανθρώπου μας.
Συγκεκριμένα ασθενής  από το Σπήλι ενώ χρειαζόταν άμεση βοήθεια και μετακίνηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρέμεινε στην περιοχή ατυχήματος έως την έλευση του ασθενοφόρο από την Αγία Φωτεινή, αφού  δεν υπήρχε  ενεργή βάρδια προσωπικού του ασθενοφόρου Σπηλίου.
Είναι γεγονός ότι η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να ξεκινά άμεσα, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που απαιτείται για την μεταφορά του τραυματία ή του ασθενή σε εξειδικευμένο κέντρο.
Ευτυχώς στη περίπτωση του Σπηλίου το περιστατικό είχε αίσιο τέλος, αλλά ταυτόχρονα κατέδειξε κάτι που ακούγεται κάπως αόριστα, αλλά αφορά 
συνανθρώπους μας που σβήνουν στους τόπους ατυχήματος άδικα και αβοήθητα.

Γνωρίζουμε το πολύ δύσκολο έργο που επιτελείτε στο ΕΚΑΒ, γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις τακτικές επισκέψεις της Διοίκησης για τη βελτίωση της επιχειρησιακής του λειτουργίας και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και ευελπιστούμε ότι με τις ενέργειες σας  θα υπάρξει το απαιτούμενο προσωπικό και στο κέντρο Υγείας Σπηλίου ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά  και να καλυφθεί σε όλες τις βάρδιες  η τουριστική περιοχή του Νοτίου Ρεθύμνου.

Επιπλέον θα θέλαμε  να βγαίνει ένα  όχημα του ΕΚΑΒ σε καθημερινή βάση, εξυπηρετώντας τις περιοχές Αγίας Γαλήνης και Πλακιά, όπου το καλοκαίρι ο
πληθυσμός πολλαπλασιάζετε.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία της άμεσης υλοποίησης των παραπάνω με μόνιμο προσωπικό, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο απόσπασης διασωστών - πληρωμάτων ασθενοφόρου για την φετινή θερινή περίοδο, όπως έχει συμβεί και
σε άλλες περιπτώσεις.

Τέλος προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, παρακαλούμε τους Δήμους Λάμπης και Φοίνικα στους οποίους κοινοποιείται το παρόν να εξετάσουν την δυνατότητα κάλυψης των εξόδων διαμονής των υπαλλήλων ΕΚΑΒ, εφόσον εγκριθεί η μετακίνηση τους και να το γνωρίσουν αρμοδίως.  
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία