Δυναμικές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Εκτύπωση

Δυναμικές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

  • Σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουριστικό κλάδο
  • Ερώτηση Κριτσωτάκη στη Βουλή για το ίδιο πρόβλημα

14/6/10

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου, καλώντας τους εργαζόμενους σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα αντιλαϊκά όπως τα χαρακτηρίζουν μέτρα της κυβέρνησης, όπου πιεζόμενη από ΔΝΤ & ΕΕ προχωρά σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων κατά των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λεωνίδας Καραθανάσης, ο οποίος κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», καθώς η κρίση της αγοράς και το γεγονός ότι έχουν βγει στο συρί 246 τουριστικές μονάδες, πιέζει ασφυκτικά τους εργαζομένους που δουλεύουν υπό την απειλή της ανεργίας. Θέμα που θυμόμαστε είχαμε δει και στο ρεπορτάζ της Ρ.Α. με τίτλο «Υπόθεση: CAPSIS HOTELS».

Ακολούθως το κείμενο της ανακοίνωσης:

"Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης οι απαιτήσεις της εργοδοσίας για την μη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας προβληματίζει και μας φέρνει στο δρόμο των στάσεων εργασίας και της απεργίας.
γι αυτό αντιδρούμε καταδικάζουμε και απαιτούμε:

1) την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας όπου οι εργοδότες αρνούνται
να δώσουν πραγματικές αυξήσεις
2) την επαναπρόσληψη των εποχιακών εργαζομένων και την εφαρμογή των καταλυτικών ημερομηνιών
3) τη μη υπογραφή του αντιασφαλιστικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιχειρεί
την διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την διαφαινόμενη κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και την δυνατότητα προσφυγής στην διαιτησία (όπως έχουμε προσφύγει και τώρα λόγο της άρνησης της εργοδοσίας να υπογράψει) (ΟΜΕΔ) την μείωση των αποζημιώσεων και την αύξηση του ποσοστού απολύσεων.
4) την μη υπογραφή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που καταρτίζεται, σύμφωνα με τις δέσμευσης & τους εκβιασμούς των δανειστών & του ΔΝΤ, ΕΕ, την μείωση των συντάξεων, την αύξηση ορίων ηλικίας & την έξοδο των επαγγελμάτων μας από τα βαρέα ανθυγιεινά (Β.Α.Ε.).
5) την υπογραφή επιτέλους της κοινής υπουργικής απόφασης (κυα) για τον κανονισμό της πρακτικής άσκησης των μαθητών που θα βάλη όρια & φραγμούς στον
ανεξέλεγκτο αυτό φαινόμενου και που όπως φαίνεται η κυβέρνηση ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας με ένα μεγάλο ποσοστό.
6) την μη εφαρμογή για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, του νέου υπολογισμού του εφάπαξ που οδηγεί στην μείωση.
7) την μη κατάργηση ή υποβάθμιση του διαμεσολαβητή (ΟΜΕΔ) ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διαιτησίας των Σ.Σ.Ε.
8) την επάνδρωση των ελεγκτικών μηχανισμών με περισσότερους ελέγχους και εφαρμογή των νόμων.

Αυτή η απαράδεκτη αντεργατική πολίτικη & αντιασφαλιστική πολιτική καθώς & η αδιαλλαξία των εργοδοτών φτάνει πια, μας αγανακτεί & με αποφασιστικότητα για πτυχωμένες κινητοποίησης που θα αποτρέψουν το γέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας & την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα εργασίας.
γι αυτό συμμετέχουμε στην 4ωρη στάση εργασίας στης 16 Ιουνίου 2010 από της 12:00π.μ - 16:00μ.μ. & την 24ωρη απεργία στης 30 Ιουνίου 2010 από της 06:00π.μ.
& 1 Ιουλίου 2010 06:00π.μ.
όλοι μαζί στην συγκέντρωση- συλλαλητήριο του σωματείου μας για να αποτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργατικό μεσαίωνα.
Συναδέλφισσες-οι  συμμετοχές σας στις κινητοποιήσεις του σωματείου-ομοσπονδίας μας, είναι αναγκαίες και μην ενδίδετε στους εκφοβισμούς της εργοδοσίας.
Έχουμε τεράστια δύναμη και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε ενωμένοι.
Όπως στρώσουμε θα κοιμηθούμε και εμείς και τα παιδιά μας
."

Tο Δ.Σ.
Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων & υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνου Πλ. εργατικής πρωτομαγιάς 6 74100 Ρέθυμνο
τηλ.:(+30)2831024080
φαξ: (+30)2831024080
email: xenoypareth@otenet.gr


Με το θέμα όμως ασχολήθηκε και ο Βουλευτής το ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Προβλήματα του κλάδου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Η φετινή τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια χαμηλά με πέρυσι ή και χειρότερα επίπεδα.
Την κρίση όμως στον τομέα του τουρισμού βιώνουν και καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σ΄ αυτόν. Είναι συχνά πλέον φαινόμενα μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και συστηματικής καταστρατήγησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν αισθητή μείωση του εισοδήματος τους, που βρίσκεται πια κάτω από το όριο της φτώχειας, μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας, καταστρατηγήσεις και στρεβλώσεις των ατομικών συβάσεων εργασίας, απολύσεις και μη επαναπρόσληψη περυσινών εργαζομένων, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων να ξεπερνά το 10%.

Επειδή με αφορμή την οικονομική κρίση που έχει πλήξει και τον τομέα του τουρισμού, τη μείωση της τουριστικής σεζόν που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ημερών απασχόλησης, του αριθμού των ενσήμων και του εισοδήματος των εργαζομένων και την απασχόληση των μαθητευόμενων αλλοδαπών σπουδαστών με όρους «σύγχρονου δουλεμπορίου» αναμένεται μια κακή χρονιά για τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού.

  • Επειδή το πρόβλημα της ανασφάλιστης-αδήλωτης εργασίας συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Επειδή οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα πληγούν σημαντικά από τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για τις ειδικές συνθήκες που αφορούν στην ασφάλιση, τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη του συγκεκριμένου κλάδου και με ποιες ρυθμίσεις θα εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά?ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό στο νέο Ασφαλιστικό Ν/Σ;

Με ποια μέτρα προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων; Υπάρχουν αποτελέσματα και ποια είναι αυτά από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από το Ι.Κ.Α., το Σ.Ε.Π.Ε. και τον Ο.Α.Ε.Δ. στην Κρήτη;

Ο ερωτών βουλευτής
Κριτσωτάκης Μιχάλης

 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία