Τελευταίο ταξίδι για τον άτυχο αεροπτεριστή

Εκτύπωση

Τελευταίο ταξίδι για τον άτυχο αεροπτεριστή

  • Έφυγε από τη ζωή χθες ένας νέος άνθρωπος, 28 ετών από το χωριό Θρόνος της επαρχίας Αμαρίου του Δήμου Συβρίτου.

14/6/10
του Σάββα Γωνιωτάκη


Ο άτυχος νέος έχασε τον έλεγχο του αερόπτερου καθόσον κάτι δεν πήγε καλά από την αρχή της πτήσης. Αυτά φαίνεται να είπαν οι 3 άλλοι φίλοι του και συνάδελφοί αεροπτεριστές, όταν έχασαν την επαφή μέσω ασυρμάτου με τον 28χρονο.

Η παρέα ξεκίνησε από το Οροπέδιο της Κράπης Σφακιών και από τη πρώτη στιγμή διαγνώσθηκε πρόβλημα με τον 28χρονο Αμαριώτη.
Άμεσα ενημερώθηκε κλιμάκιο και ένα μέλος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκε τον 28χρονο να κείτεται νεκρός στη περιοχή Ασκύφου των Χανιών.
Ο θάνατος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επήλθε από την βίαια πρόσκρουση από μεγάλο ύψος.
Ο συγκεκριμένος νεαρός επιχειρούσε τακτικά πτήσεις στη περιοχή του (Αμάρι) κυρίως από το βουνό Σάμιτος με κατεύθυνση άλλωτε στο λεκανοπέδιο Αμαρίου και άλλωστε προς την περιοχή της Μεσσαράς.

Το αερόπτερο ή αλλιώς «αλεξίπτωτο πλαγιάς» είναι ένα είδος αεροσκάφους δίχως μηχανή.
Πραγματοποιεί πτήσεις εκμεταλλευόμενο τα θερμικά ανοδικά ρεύματα και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις.
Κατασκευαστικά είναι δύο φύλλα συνθετικού υφάσματος, τα οποία είναι ραμμένα μεταξύ τους, όπου από την μια πλευρά υπάρχουν τρύπες για να εισέρχεται στο ενδιάμεσο τους ο αέρας, ώστε αυτά φουσκώνοντας να παίρνουν το σχήμα τις πτέρυγας, όπου έχει και την ιδιότητα της πτήσης ,ο πιλότος κάθεται στο κάθισμα το οποίο συνδέεται με τα σχοινάκια.
Στην ουσία το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια εξέλιξη του «αλεξιπτώτου ελευθέρας», δηλαδή από αυτό ξεκίνησε όταν κάποιοι Γάλλοι ορειβάτες είχαν σαν ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο που θα κάνανε πιο εύκολη την κατάβαση τους από το βουνό.

Έχει διαταχθεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Αμαριώτη, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έγινε χρήση του εφεδρικού αλεξίπτωτου του άτυχου νέου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 18 Μάρ 2018

Αρθρογραφία