Ομιλία Όθωνα στη βουλή για τις επιχειρήσεις

Εκτύπωση

Ομιλία Όθωνα στη βουλή για τις επιχειρήσεις

3/6/10

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο κ. Μανώλης Όθωνας κατά την ομιλία του στη Βουλή, τόνισε την αναγκαιότητα για την απλοποίηση σύστασης εταιριών & επιχειρήσεων γενικότερα. Εστίασε ακόμα και στο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας σύστασης καταστατικού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οικονομικότερες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνσης.
Ακολούθως το κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή:

«Το σχέδιο νόμου που συζητάμε επιχειρεί να βάλει ένα οριστικό τέλος σε ένα γνωστό, πολυδιαπιστωμένο βάσανο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης στη χώρα μας. Και όσα προβλέπονται και προεξοφλούνται σε αυτό το σχέδιο νόμου, μας βάζουν στον πειρασμό να αναρωτηθούμε, αν τόσο ωραία πράγματα μπορούν να υλοποιηθούν, ειδικά σε μια χώρα με τη διοικητική κουλτούρα και εμπειρία, που ο μέσος Έλληνας πολίτης διαθέτει.

Αν δηλαδή, πρακτικά μέσα στα πολύ αισιόδοξα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, μπορεί πράγματι να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια μεγάλη αλλαγή, που συντομεύει το χρονικό, αλλά και το οικονομικό κόστος ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης.

Έχουμε όλοι επίγνωση ότι το πρόβλημα που συζητάμε έχει μια ιστορία, τουλάχιστον 25 χρόνων, περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του ?80, τότε που με βάση τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια ραγδαία ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που αμέσως ακολουθήθηκε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της πασίγνωστης ελληνικής γραφειοκρατίας για οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο επενδυτή ήθελε να ιδρύσει μια νέα επιχείρηση σε αυτή τη χώρα.

Και οδήγησε αυτή η κατάσταση τη χώρα μας να βρίσκεται στην 140η θέση, πίσω από αρκετές χώρες του τρίτου κόσμου παρακαλώ, με βάση το δείκτη starting a business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο μεσοδιάστημα από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλές εξαγγελίες, ακολούθησαν μετέωρα βήματα, απόπειρες να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας. Όμως, η κατάσταση καθόλου ή ελάχιστα ?αν θέλω να είμαι επιεικής- βελτιώθηκε.

Σήμερα έχουμε στην κρίση, στην αξιολόγησή μας ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ένα σχέδιο νόμου, που νομίζω αποτελεί χαρακτηριστικό επιτυχημένο παράδειγμα ενσωμάτωσης των σύγχρονων τεχνολογιών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όλο αυτό δηλαδή που αρκετά χρόνια ολόκληρο το πολιτικό και διοικητικό σύστημα επικαλείται, δηλαδή την αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας στο σύγχρονο διοικείν και ενός πολύ πετυχημένου θεσμού, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Δεν περιορίζονται μόνο στην ταχύτερη εξυπηρέτηση, αλλά εκτείνονται και περιλαμβάνουν περιορισμό και του οικονομικού κόστους, εκτός της χρονικής καθυστέρησης και ταλαιπωρίας, αλλά και περιορισμό του διοικητικού κόστους και απελευθέρωση τεράστιων ανθρώπινων πόρων της δημόσιας διοίκησης, που σήμερα «ασχολούνται» ?εντός ή εκτός εισαγωγικών- με την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης. Είναι επίσης σημαντικό, ότι περιορίζεται ο πειρασμός των συναλλαγών και των «γρηγοροσήμων», αφού σχεδόν εκλείπει η άμεση συναλλαγή του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία με δεκάδες υπηρεσίες και υπαλλήλους.

Είμαι βέβαιος, ότι σε αρκετούς σε αυτήν την αίθουσα και σίγουρα σε πολύ περισσότερους έξω απ? αυτήν, η κουβέντα για την επίσπευση και μάλιστα με Υπηρεσία μιας Στάσης (one stop shop) στη διαδικασία ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης σε μία μόνο ημέρα εμπεριέχει μια αντίφαση σε σχέση με το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον που η ελληνική αγορά, στα πλαίσια της κρίσης που βιώνουμε, περνά το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται λίγο οξύμωρο, κάποιοι θα μπορούσαν έτσι σκωπτικά να αναφέρουν ότι την ώρα που επιχειρήσεις κλείνουν, εμείς φέρνουμε νομοσχέδια για το πώς θα ανοίγουν γρηγορότερα. Όμως, αυτή είναι μια πρώτη, επιφανειακή προσέγγιση.

Νομίζω ότι όλοι, ακόμη και όσοι έχουν αυτή, τη δικαιολογημένη ίσως ή εύλογη επιφύλαξη ότι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, διαφορετικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, συμφωνούμε ότι η επιτυχία του θα έχει σημαντική συμβολή στην υπέρβαση αυτής της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας, που οι ελληνικές επιχειρήσεις και η ελληνική αγορά σήμερα περνάει.

Βέβαια, όλοι έχουμε επίγνωση και η Κυβέρνηση πρώτη απ? όλους, ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο, αποφασιστικό, σημαντικό βήμα, σε ένα δρόμο όμως που έχει πολλά μέτρα, θα έλεγα χιλιόμετρα ακόμα και που πρέπει να διανύσουμε σε πολύ σύντομο χρόνο.

Και ίσως, κύριε Υπουργέ, δεν είναι πάρα πολύ εύκολες οι απαντήσεις στο ερώτημα γιατί, παραδείγματος χάριν, από τις 18 Δεκεμβρίου που κατατέθηκαν οι προτάσεις ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, ακόμα σήμερα προσπαθούμε να βγάλουμε τα αποτελέσματα των επιλέξιμων προτάσεων για να χρηματοδοτηθούν και να υπάρξει μια ένεση στην αγορά. Από το προηγούμενο φθινόπωρο η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, επίσης, μέσω ΕΟΜΜΕΧ, αναμένει αποτελέσματα.

Είναι πράγματα τα οποία σήμερα η αγορά, περισσότερο από ποτέ, τα χρειάζεται. Όπως, επίσης, χρειάζεται και επιτάχυνση των ρυθμών έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου. Η έγκριση νέων επενδυτικών προτάσεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταβολής χρηματοδοτήσεων, δίνει ένα πράσινο φως στο ξεκίνημα κάποιων δουλειών, κάποιων επενδύσεων και στην επανεκκίνηση της αγοράς, που είναι τόσο απαραίτητη».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία