Περίοδος ζυμώσεων για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Η χώρα αλλάζει σελίδα

Εκτύπωση

Περίοδος ζυμώσεων για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Η χώρα αλλάζει σελίδα!

  • Νέοι ίσως ικανότεροι πολιτικοί θα διεκδικήσουν μέσα από αξιοκρατικότερη εκλογική διαδικασία, τη ψήφο.

         3/6/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προέκυψε με την ψήφιση του νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Η Ελλάδα έχει πλέον νόμο. Η χώρα τελικώς πέρασε σε μια νέα εποχή. Από τους Καποδιστριακούς Δήμους θα περάσουμε από τα τέλη του τρέχοντος έτους και σταδιακά στους νέους 325 Καλλικρατικούς Δήμους. Ευρύτερα δημοτικά σχήματα, μεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης και πολυπληθέστερων κοινωνικών μαζών με ετήσια εξοικονόμηση, ύψους 1,8 δις ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2010 θα κληθούμε να ψηφίσουμε τους νέους Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και εκεί θα πάει "κάθε κατεργάρης στο πάγκο του". Και το λέμε αυτό διότι εμμέσως πλην σαφώς, κρίνεται το έργο κάθε δημοτικής αρχής αλλά και της κάθε δημοτικής μειοψηφίας, αφού τα περισσότερα από τα νυν πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν το κορμό των νέων πολιτικών αυτοδιοικητικών συνδυασμών.
Βέβαια δεν είναι λίγοι και αυτοί που δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές, αλλά που έπαιξαν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα των τελευταίων ετών.

Ας δούμε όμως και τα δικά μας εδώ στο Νομό Ρεθύμνου.
Πέντε νέοι δήμοι και μια αιρετή Αντιπεριφέρεια, είναι το νέο πολιτικό σκηνικό για το Ρέθυμνο.

Πέντε νέοι δήμοι όπου αποτελούνται ως γνωστόν, από τις τέσσερις πρώην επαρχίες, συν τον Δήμο Ανωγείων, όπου λόγω της ορεινότητας αλλά και της ιστορικότητάς του, παρέμεινε ανεξάρτητος δήμος και κατ΄απαίτησην των δημοτών αλλά και σύσσωμου του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το νέο χωροταξικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ικανοποίησε την πλειονότητα των πολιτών του Ρεθύμνου, όπου πλην ελαχίστων, έφερε την αναμενόμενη ευφορία στο κόσμο που κυρίαρχα ζητούσε, οι πρώην επαρχίες να γίνουν νέοι υπερ-δήμοι.
Τι μέλλει γενέσθαι όμως για τους υποψηφίους πλέον δημάρχους όπως επίσης και για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, των νεοσύστατων αυτών δημαρχιών;

Περίοδος ζυμώσεων, η "σημερινή" όπου εντός του Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην πλειονότητά τους, οι νέοι πολιτικοί συνδυασμοί που θα μετέχουν στις Νομαρχιακές & Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Ζυμώσεις από τις οποίες θα προκύψουν και αρκετά νέα πρόσωπα. Ικανά και κοινής αποδοχής, ευρύτερου εκλογικού σώματος.
Εκτιμούμαι ότι η νέα εκλογική διαδικασία θα είναι αξιοκρατικότερη, αφού ως γνωστόν οι πρώην δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων, εκλέγονταν με σαφώς μικρότερο αριθμό ψήφων και είναι ηλίου φαεινότερο ότι συγκεκριμένες «συμμαχίες» με "μεγάλες οικογένειες", έφερναν τις περισσότερες φορές το επιθυμητό σε εκείνους τους δημάρχους που γνώριζαν καλά την τεχνική του πολιτικού «ελιγμού».
Αυτό βέβαια ήταν αντίθετο με τους δεοντολογικούς κανόνες και σίγουρα αποτελούσε ένα αρνητικό στοιχείο για τους πολλούς, που έβλεπαν να «περνούν» οι υποθέσεις αυτών που "βοήθησαν" και "προσέφεραν", ευκολότερα.
Και ο νοών νοήτω! 
   Σήμερα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
   Σήμερα τα πράγματα δυσκολεύουν όσων αφορά αυτούς τους «ελιγμούς».
Οι νέοι υπερ-δήμοι αποτελούνται από διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθίσταται από μόνη της αξιοκρατικότερη. 
   Σήμερα λοιπόν τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τον πολίτη που αποκτά δύναμη μέσω της ψήφου του, απλούστατα διότι τα πρώην «τσιφλίκια» δεν επαρκούν πλέον για να εκλέξουν δήμαρχο. Συνεπώς, η χρόνια ρουσφετολογία μπαίνει σε ύφεση και το φαινόμενο έχει σημαντικές δυνατότητες να μπει σε καταστολή.

Στα νέα λοιπόν αυτοδιοικητικά σχήματα-παρατάξεις χρειάζονται ακόμα πιο ικανοί άνθρωποι που να μπορούν να διοικήσουν, άνθρωποι που θα είναι ευρείας αποδοχής από ευρύτερο εκλογικό σώμα και με βιογραφικό ανάλογο των περιστάσεων.

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αξίζει όμως να ασχοληθούμε και με τη βάση του ζητήματος που δεν είναι άλλη, από τους δημοτικούς συμβούλους της κάθε δημαρχίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά σε πολλούς δήμους εκτός αστικών κέντρων, μέχρι σήμερα έκαναν κουμάντο και εκλέγονταν δημοτικοί σύμβουλοι «του δημοτικού», δημοτικοί σύμβουλοι με φτωχότατο βιογραφικό και ελάχιστες γνώσεις, απλά επειδή άνηκαν σε μεγάλες οικογένειες.
Αλλά επικρατούσε από την άλλη το αδιαχώρητο στα ρουσφέτια.
Σήμερα χρειάζονται τεχνοκράτες, μορφωμένοι, δυναμικοί δημοτικοί σύμβουλοι που θα αποτελέσουν τους νέους πυρήνες, στους οποίους οι δημότες έκαστου δήμου θα στηρίξουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν και να συμβουλέψουν τους νέους δημάρχους με ικανότερα κριτήρια και ανεπτυγμένη γνώση.

Έτσι λοιπόν σταδιακά περνάμε σε
μια νέα εποχή, τουλάχιστον όσων αφορά τα αυτοδιοικητικά, ειδικότερα στην Ελληνική περιφέρεια.
Οι Έλληνες αλλά και οι Ρεθυμνιώτες δημότες, σήμερα έχουν την δυνατότητα να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Μοναδική προϋπόθεση είναι να στραφούν στην αναζήτηση αυτών που πιστεύουν ότι θα κάνουν καλό στο τόπο τους και όχι σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα κάνουν καλό στη τσέπη τους, όπως συνέβαινε παλαιότερα επί Καποδιστριακών δήμων, στην πλειονότητα τους.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο η χώρα αλλά σελίδα.
Οι νέες «ζυμώσεις» είναι σε εξέλιξη και μέσα από το «βήμα» που μου δίνεται, καλώ τους ενεργούς πολίτες, τους άξιους και ικανούς συνανθρώπους μας, να αναθεωρήσουν τα πιστεύω τους περί πολιτικής και να διεκδικήσουν δυναμικά τη ψήφο των Ρεθυμνιωτών δημοτών. Τέτοιους πολιτικούς χρειαζόμαστε σήμερα αφού οι απαιτήσεις των νέων αναβαθμισμένων Καλλικρατικών Δήμων, με τις 256 νέες υπηρεσίες που τους προσάπτονται, θα απαιτήσουν σημαντικό έργο και είναι ξεκάθαρο ότι βιώσιμοι δήμοι θα είναι εκείνοι, οι οποίοι θα έχουν δυναμικό και ικανότατο δημοτικό συμβούλιο που θα στηρίζει και θα νουθετεί ορθολογικά τους νέους δημάρχους προς το καλύτερο.
Και μιας και αναφέρω τη λέξη «το καλύτερο», τα πράγματα φίλοι μου είναι απλά! Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, απόρροια ενός σαθρού πολιτικού συστήματος, που όλοι μας ανεξαιρέτως σήμερα βιώνουμε, χρειάζονται - απαιτούνται ώριμές μελέτες που θα διεκδικήσουν τα χρήματα που χρειάζονται από Εθνικούς πόρους αλλά αργότερα και από την Ε.Ε. Εκεί και θα ξεσκαρτάρουν βέβαια τα χλωρά από τα ξερά.

Βιώσιμοι δήμοι λοιπόν θα είναι εκείνοι που θα έχουν ικανό επιτελείο για να δημιουργήσει τους αναπτυξιακούς πόρους.


Σε αντίθετη περίπτωση, θα ριζώσει φτώχεια και μόνο φτώχεια!

Εν κατακλείδι, ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε ριζικά όλοι μας και να αποτάξουμε από πάνω μας το παλίο μας ευατό που πορευόταν με γνώμονα το πρόσκαιρο μικροσυμφεροντάκι μας, που έτσι κι αλλιώς δεν μας οδήγησε πουθενά και δεν απέδωσε καρπούς, αφού σήμερα όλοι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση.

Θεωρώ ότι μίλησα όσο πιο απλά γίνεται, για να πω τούτο και μόνο τούτο.
Μαζί όλοι, ή θα νικήσουμε ή θα ... σβήσουμε από τα χάρτη και θα γίνουμε απλώς, περιουσιακά στοιχεία της κάθε Τρόικας, του κάθε Δο.Νη.Τή. και του κάθε «Παγκόσμιου» αλλά και ημεδαπού κερδοσκόπου.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ... καλή τύχη σε όλους ανεξαιρέτως!
Υποψήφιους αλλά και ψηφοφόρους.

Με τσι γειές μας ...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία