Σειρά επαφών του Νομάρχη Ρεθύμνου στην Αυστραλία

Εκτύπωση

Σειρά επαφών του Νομάρχη Ρεθύμνου στην Αυστραλία

  • ΕΠΟΙΚΟ-ΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

1/6/10

Επέστρεψε την Παρασκευή από την Αυστραλία όπου μετέβη, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τη Νομαρχιακή Σύμβουλο και Υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων, κα Γιάννα Κεφαλογιάννη ? Μπιρλιράκη, παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 69η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, εκπροσωπώντας την Κρήτη.

Ο κ. Παπαδάκης από τις 18 έως τις 25 Μαϊου πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μελβούρνη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της κρητικής ομογένειας με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Μελβούρνη ο Νομάρχης Ρεθύμνου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Κρητικούς ομογενείς αλλά και να έχει σειρά εποικοδομητικών επαφών με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης της Βικτόρια, του επιχειρηματικού κόσμου και των Αυστραλών Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης.

Μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Ρεθύμνου επισκέφτηκε τη Βουλή και τη Γερουσία της Πολιτείας της Βικτόρια, όπου σε  συνεδρίασή τους παρουσιάστηκαν ο κ. Παπαδάκης και η κα Κεφαλογιάννη ? Μπιρλιράκη. Εκεί είχε επίσης συναντήσεις με τους 7 Έλληνες Βουλευτές καθώς και με 4 υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και με το προεδρείο της Επιτροπής Βουλευτών "Φίλοι της Ελλάδας" του Βικτοριανού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα της επίσκεψης του κ. Παπαδάκη στην πολιτειακή βουλή της Βικτόρια δύο Έλληνες Βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής κατέθεσαν πρόταση να αναγνωριστεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης ως "επέτειος εθνικής σημασίας" για την Αυστραλία. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πολιτειακής Βουλής συζήτησε με τον κ. Παπαδάκη το ενδεχόμενο η 70η επέτειο εορτασμού της Μάχης της Κρήτης να διεξαχθεί εξ΄ολοκλήρου στην Κρήτη με τη συμμετοχή ενδεχομένως και του Πρωθυπουργού της Βικτόρια αλλά και πλήθους Αυστραλών βετεράνων.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου ακολούθως συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μελβούρνης με τον οποίο συζήτησαν θέματα της Ομογένειας και της κρητικής κοινότητας της Μελβούρνης, ενώ ασχολήθηκαν και με το ενδεχόμενο της αδελφοποίησης των Ελληνο ? Αυστραλιανών μνημείων για τη Μάχη της Κρήτης σε Μελβούρνη και Ρέθυμνο.

Σημαντικές επαφές είχε ο κ. Παπαδάκης και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ελληνο- Αυστραλιανού Επιμελητηρίου, κ. Μυλωνά και συζήτησαν τα ενδεχόμενα συνεργασίας στον εμπορικό τομέα. Οι Ελληνο - Αυστραλοί επιχειρηματίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα το λάδι και τα τυροκομικά. Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Ρεθύμνου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα φέρει σε επαφή τον Υπεύθυνο εμπορίας προϊόντων του Ελληνο - Αυστραλιανού Επιμελητηρίου, κ. Χριστόπουλο, με τους Ρεθεμνιώτες παραγωγούς. 
Σε ό,τι αφορά στα κρητικά προϊόντα διατροφής, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης Ρεθύμνου έκανε εισήγηση για την Κρητική Διατροφή και τις δράσεις του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας σε ειδική εκδήλωση για την κρητική κουζίνα. Στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

" Το πρότυπο της «Μεσογειακής Διατροφής» που βασίστηκε στην δίαιτα της Κρήτης το 1960 έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης επιστημονικής αναζήτησης τα τελευταία έτη. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών υποδεικνύουν ότι τα άτομα που υιοθετούν αυτό το διατροφικό πρότυπο παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, ενώ παρουσιάζουν βελτιωμένους διάφορους δείκτες υγείας.
Όμως η Κρητική Διατροφή θα μπορούσε να γίνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και ο οδηγός για την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ζωής και οικονομικής δραστηριότητας.

Με το σκεπτικό αυτό ιδρύθηκε από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της ήρθε να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς."

Επιπλέον ο κ. Παπαδάκης είχε συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή Τουρισμού της Πολιτείας της Βικτόρια, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους συνεργασίας και διαφήμισης της Κρήτης στην Αυστραλία, ενώ του παρέδωσε έντυπο και ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό. Διαφάνηκε ότι οι Αυστραλοί είναι διατεθειμένοι να επισκεφτούν την Κρήτη, ωστόσο απαιτείται ενίσχυση των ενεργειών προώθησης και προβολής στην αυστραλιανή αγορά.

Τέλος ο κ. Παπαδάκης συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ στην Ιερά Επισκοπή Μελβούρνης, έδωσε συνεντεύξεις σε ομογενειακά μέσα, αλλά και σε Αυστραλούς δημοσιογράφους σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, ενώ επισκέφτηκε και σχολεία της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας της Μελβούρνης, όπου παρακολούθησε τις σχολικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 21 Μάρ 2018

Αρθρογραφία