Διαβάσεις πεζών ή γκιλοτίνα;

Εκτύπωση

Διαβάσεις πεζών ή γκιλοτίνα;

  • Καλές οι νέες διαβάσεις αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα πριν θρηνήσουμε θύματα!

27/5/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Είχαμε ασχοληθεί προ καιρού στο ραδιοφωνικό μας σταθμό (Μελωδία 102,7) με τις νέες διαβάσεις πεζών. Τότε, φιλοξενούμενος στην εκπομπή μας ήταν ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαθιός Τσιμπισκάκης με τον οποίο συζητήσαμε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις νέες διαβάσεις ερυθρόλευκου χρώματος. Οι νέες αυτές καινοτομίες αφορούν σαφέστατα την ασφαλή διέλευση πεζών, με τη μόνη διαφορά ότι όταν και όπου υπάρχουν, χρειάζονται επιπροσθέτως και άλλα μέτρα.

Βλέπετε ο Έλληνας και πιο συγκεκριμένα, ο Ρεθυμνιώτης οδηγός δεν είναι μαθημένος σε διαβάσεις πεζών.
Άλλωστε το μέτρο έχει ξεφτίσει εδώ και χρόνια σε όλες τις διαβάσεις της χώρας και μαζί τους έχουν ξεφτίσει και τα χρώματα αυτών.

Ο Ευρωπαίος όμως είναι σε κάθε περίπτωση αλλιώς μαθημένος! Και εκεί εντοπίζεται κυρίαρχα το πρόβλημα.

Βλέπετε ο Ευρωπαίος πολίτης όταν συναντά τέτοιες διαβάσεις, δίχως να κοιτάξει καν, περνά απερίσπαστος για το απέναντι πεζοδρόμιο. Έλα που όμως εδώ στο Ρέθυμνο ελλείψει σχετικής οδικής παιδείας σε συνδυασμό με τη δύναμη της συνήθειας, ο Ρεθυμνιώτης οδηγός ουδόλως δείχνει να ενδιαφέρεται για τις συνήθειες των τουριστών μας.
Το βέβαιο είναι λοιπόν ότι θα έχουμε ατυχήματα. Το τονίσαμε τότε στον Αντιδήμαρχο, ο οποίος αφού μας ευχαρίστησε για την σημαντική σύσταση, αναγνώρισε την αναγκαιότητα, αλλά ακόμα πράξεις δεν έχουν γίνει.

Τι πρέπει να γίνει;

  • 1. Στο εξωτερικό όπου υπάρχουν διαβάσεις, υπάρχει και προειδοποιητική σήμανση τουλάχιστον 50 μέτρα νωρίτερα, ειδικός στρογγυλός κίτρινος φανός τοποθετημένος σε ψηλή κολώνα (εμφανές σημείο) ακριβώς πάνω στην διάβαση
  • 2. Ειδική προειδοποιητική ταμπέλα 50 μέτρα νωρίτερα της διάβασης που να ετοιμάζει τους οδηγούς
  • 3. και βέβαια σχετική παιδεία στους οδηγούς, κάτι που χρειάζεται άμεσα το Ρέθυμνο.

Δηλαδή θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι για την ισχύ των νέων αυτών μέτρων-διαβάσεων μέσω από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τις τοπικές τηλεοράσεις, κάτι που πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος.
 
Σκοπός αυτής της ενημέρωσης είναι να μάθει ο Ρεθυμνιώτης οδηγός ότι δια νόμου οφείλει να σταματά στις εν λόγω διαβάσεις αφού ο πεζός έχει ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα.

Εφιστούμε λοιπόν τη προσοχή στην δημοτική αρχή, ότι θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, γιατί χρόνος δεν υπάρχει. Η τουριστική σαιζόν ξεκίνησε και οι τουρίστες βλέπουν τις διαβάσεις και απορούν γιατί οι φίλοι οδηγοί δεν σταματούν σε αυτές.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία