Οδοιπορικό στην Κυριάννα

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στην Κυριάννα

 

27/05/2010


της Μόνικας
Ζουγανέλη
Άλλη μία διαδρομή στο όμορφο μας Ρέθυμνο. Άλλη μια διαδρομή σε ένα όμορφο χωριό που ακούει αυτή την φορά στο όνομα Κυριάννα.
 

Το χωριό Κυριάννα που ανήκει στον Δήμο Αρκαδίου και απέχει μόλις μια ανάσα 15 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο είναι ένα από τα πολλά του δήμου με μεγάλη ιστορική σημασία.
 

Ξεκινώντας από την ονομασία του το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι προέρχεται πιθανόν από κάποια «Κυρία Άννα». Αυτό όμως αλλάζει για κάποιους που θεωρούν πως το όνομά  ανάγεται στο προσωνύμιο «Άη Κυρ Γιάννης» που ανήκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, ο οποίος περιηγήθηκε στον περιοχή κατά τον 11ο αι. και μάλιστα έφτιαξε και την κεντρική Βυζαντινή εκκλησία του χωριού .

 

Στα αρχεία του 16ου αι. η περιοχή αναφέρεται ως Chirianna και αργότερα ως Kyriana.

Κατά τον ίδιο αιώνα η Κυριάννα αποτελούσε φέουδο του Ματθαίου Καλλέργη που έλεγχε όλα σχεδόν τα ΒΑ χωριά του Ρεθύμνου συμπεριλαμβανομένου και του Αρκαδίου. Ο Ματθαίος Καλλέργης, ο οποίος ήταν βαθύπλουτος φεουδάρχης, μαζί με τον ηγούμενο Κλήμη Χορτάτζη είναι αυτοί που ανέλαβαν την ανακαίνιση της πρόσοψης της Ι.Μ. Αρκαδίου. Μάλιστα στην περιοχή υπάρχει και η εκκλησία της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» που η πρόσοψή της θυμίζει αυτήν του Αρκαδίου. Το μέγαρο μέσα στο χωριό όπου λέγεται πως ήταν η αγροτική έπαυλη του μεγαλοκτηματία, το «Palazzo» , που ήταν χτισμένο με βάση τα σχέδια των ίδιων των αρχιτεκτόνων του μοναστηριού με σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και το έμβλημα των Καλλέργηδων στην νότια πλευρά το οποίο σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα πολύ μεγάλο νάρθηκα μπροστά, στον ίδιο άξονα με το κεντρικό κλίτος και με μια ακόμα προέκταση στο πλάι. Ένας μεγάλος θόλος στηριγμένος στη διατομή των κλιτών διαμορφώνει το σταυρό. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένα καμπαναριό με τρεις καμάρες, μοναδικό σε ομορφιά και αριστοτεχνικό στη λεπτομέρεια. Μέσα στην εκκλησία ένα μάρμαρο διακοσμημένο με παραστάσεις απεικονίζει τη ζωή του Χριστού και των Αγίων. Στο  χωριό βρίσκεται επίσης και η εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με εντοιχισμένο έμβλημα στο νότιο τοίχο.

 

Σε μία απολαυστική διαδρομή μέσα στο πράσινο η φύση χαρίζεται στην ευρύτερη περιοχή προσφέροντάς μας χρωματιστές εικόνες και μυρωδιές. Μυρωδιές Κρητικής ομορφιάς που είναι τόσο δίπλα μας και αγωνιούν να τις απολαύσουμε.

Γι´αυτό λοιπόν σας παραπέμπουμε στην ... Κυριάννα!


 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία