Μαθιουδάκης: Τι γίνεται με καράβι;

Εκτύπωση

Μαθιουδάκης: Τι γίνεται με καράβι;

  • Στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα της ακτοπλοϊκής μας απομόνωσης
  • Η τεχνική υπηρεσία να δώσει απαντήσεις για το βάθος του λιμανιού

27/5/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Επιστολή προς τον Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη έστειλε χθες ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κωστής Μαθιουδάκης ζητώντας να εξετάσει το θέμα της έλλειψης ακτοπλοϊκής σύνδεσης στο Νομό Ρεθύμνου.
Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά δίχως καράβι στο Ρέθυμνο και από ότι φαίνεται κάποιοι έχουν ξεχάσει το πρόβλημα ή σκοπίμως αμελούν.

Το ζήτημα μεγάλο, οι Ρεθυμνιώτες έχουν στοχοποιηθεί  καθόσον τα χρήματα που πληρώνουν σε εισιτήρια πάνε σε άλλους νομούς, από τους οποίους βρισκόμαστε σε πλήρη εξάρτηση.
Ο κ. Μαθιουδάκης φέρνει στην επικαιρότητα ένα ζήτημα που «καίει» απαιτώντας λύσεις και κυρίως άμεση εξυγίανση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το νομό μας εδώ και δύο χρόνια.

Ακολούθως το κείμενο της επιστολής Μαθιουδάκη:

«Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, ο νομός μας παραμένει αποκλεισμένος και απομονωμένος, ξεκομμένος από την ακτοπλοϊκή του σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα που άπτονται της τουριστικής και της εν γένει οικονομικής του ανάπτυξης.

Πέρασαν ήδη σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια, από τότε που απέπλευσε το τελευταίο πλοίο απ΄ το πολύπαθο λιμάνι μας, χωρίς επιστροφή και χωρίς ελπίδα για το μέλλον, εγκαταλείποντας το νομό μας κυριολεκτικά στην τύχη και τη μοίρα του.

Και είναι πράγματι πολύ λυπηρό το γεγονός, όταν σκεφθεί κανείς ότι η μοναδική πύλη εισόδου του νομού μας, παραμένει κλειστή κι ανενεργή, κυριολεκτικά αποκλεισμένη από τον «έξω κόσμο» και από την ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου, ενός τόπου που όλοι αγαπούμε και όλοι θα θέλαμε ολόψυχα να είχε άλλη τύχη!

Καταντήσαμε κυριολεκτικά, να εξαρτιόμαστε άμεσα και καθοριστικά, απ? τα λιμάνια των γειτόνων μας! Και όλα αυτά, χωρίς ένα αξιόλογο και ασφαλές οδικό δίκτυο, που θα μας συνδέει τουλάχιστον γρηγορότερα και ασφαλέστερα μ? αυτά. Τη στιγμή που οι γειτονικοί μας νομοί, διαθέτουν και αεροδρόμια και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα με τρείς Ναυτιλιακές εταιρείες, σε διάφορες ώρες της ημέρας, ολόκληρο το 24ωρο.

Κι εμείς; Εμείς τι κάνουμε; Πως αντιδρούμε; Πως δεχόμαστε να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς, οι αδικημένοι, οι κατατρεγμένοι ολόκληρου του νησιού μας, με τη μόνη πρωτιά που έχουμε να άπτεται δυστυχώς μονάχα με την εγκληματικότητα και τη δυσφήμηση του νομού μας; Εφησυχάσαμε στη μοίρα μας χωρίς αγώνες, χωρίς δυναμικές πρωτοβουλίες, χωρίς να δώσουμε καμία απολύτως μάχη και να παλέψουμε ν΄ αντιστρέψουμε αυτό το βαρύ κι αρνητικό για τον τόπο μας κλίμα.

Κύριε Νομάρχα.

Καθημερινά γίνομαι δέκτης αμέτρητων παραπόνων και κραυγών αγωνίας από τους αγανακτισμένους συμπολίτες μας, που αγωνιούν, παλεύουν και αντιστέκονται απέναντι σ΄ αυτή την καταστροφική «νιρβανική» νηφαλιότητα και απραξία και την παθητική έως μοιρολατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναγκών του τόπου μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ακτοπλοϊκό του αποκλεισμό και την ολοκληρωτική του απομόνωση. Δεν δέχονται και δεν καταδέχονται να καταθέσουν τα όπλα του αγώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του νομού και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Κύριε Νομάρχα.

Μέσα στα πλαίσια αυτού του γενικότερου αρνητικού κλίματος απογοήτευσης και αγωνίας των συμπολιτών μας για την συνεχώς φθίνουσα πορεία του νομού μας, με κίνδυνο να στερηθεί οριστικά, έστω και τα τελευταία από χρόνια κατοχυρωμένα δικαιώματά του, σας καλώ να δείξετε εγρήγορση και να αναλάβετε καίριες και δυναμικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση των συμφερόντων του νομού μας. Σε μια χρονική μάλιστα στιγμή που ο νέος Αυτοδιοικητικός σχεδιασμός, δεν ευνοεί καθόλου τις συνθήκες για τη συνέχιση της χιλιόχρονης αυτόνομης παρουσίας του νομού μας, στο χάρτη του νησιού μας. Θέλουμε δεν θέλουμε, δυστυχώς γίναμε επαρχία των γειτονικών μας νομών, αφού εν τοις πράγμασι εξαρτιόμαστε απόλυτα από τα λιμάνια και τ΄ αεροδρόμιά τους.

Κύριε Νομάρχα.

Με αφορμή όλα τα ανωτέρω και μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για την κατά το δυνατόν συντομότερη άρση του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του νομού μας, σας γνωστοποιώ ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε αναλάβει μαζί με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και ενεργούς πολίτες του νομού μας, μια εναγώνια «σταυροφορία» με συνεχείς επαφές με συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρείες, για τη δρομολόγηση ενός συμβατικού πλοίου στην γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο, στην οποία προσπάθεια θα θέλαμε να είστε ολόψυχα δίπλα μας και με τη θεσμική και με τη φυσική σας παρουσία.

Επειδή όμως όλες οι εταιρείες, εκτός των άλλων προϋποθέσεων θέτουν ως απαραίτητη πρωταρχική προϋπόθεση την ασφάλεια των πλοίων τους και ερωτούν να μάθουν πέραν των άλλων και για την κατάσταση του δικού μας λιμανιού και κατά πόσο είναι ασφαλές για τη ναυσιπλοΐα, λόγω των προσαμμώσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ζητώ να με ενημερώσετε για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται σήμερα το λιμάνι του Ρεθύμνου, ποιο είναι το βάθος του, εάν απαιτούνται νέες εργασίες εκβάθυνσης, καθώς και εάν τηρούνται όλοι οι όροι του ασφαλούς ελλιμενισμού, που προβλέπονται από τους Κρατικούς και Διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας.

Η έκθεση αυτή θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας μας και να καλύπτει από Τεχνικής απόψεως, όλα τα απαραίτητα στοιχεία καθώς και πρόσφατες μετρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το βάθος του λιμένα στα διάφορα σημεία του, καθώς και όσον αφορά το σοβαρότατο πρόβλημα της ενδεχόμενης νέας προσάμμωσης αυτού και εάν ισχύει αυτό, για τη δυνατότητα της άμεσης αντιμετώπισης του.

Σας παρακαλώ θερμά, για την κατά το δυνατόν συντομότερη απάντηση σας και σας καλώ για μια ακόμη φορά, να συστρατευθούμε όλοι μαζί ενωμένοι, στον αγώνα για τη σωτηρία, την ανάπτυξη και την ευημερία του νομού μας, που πλήττεται δυστυχώς καθημερινά από την ακτοπλοϊκή του απομόνωση, προτού η δυσμενής αυτή κατάσταση για τον τόπο μας καταστεί πλέον οριστικά μη αναστρέψιμη».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 20 Μάρ 2018

Αρθρογραφία