Πρόσληψη babysitter και πρώτη συνάντηση με το παιδί σας

Εκτύπωση

Η πρώτη συνάντηση.

 Επιμέλεια: Ζουγανέλη Μόνικα

Βασιστείτε στην πρώτη εντύπωση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εντύπωση που μας δημιουργείται τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα, χαρακτηρίζει την σχέση με το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Εάν η πρώτη εντύπωση δεν είναι ευχάριστη, μην δώσετε πολύ χρόνο στην συνέντευξη - η γνώμη σας δεν θα αλλάξει ακόμα και μετά από συζήτηση με το άτομο - έρευνες έδειξαν ότι στα πρώτα αυτά δευτερόλεπτα ανταλλάσσονται πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, εάν αυτά είναι γνώριμα και προκαλούν εμπιστοσύνη (ρούχα, γλώσσα σώματος, έκφραση του προσώπου, διάθεση). Μην δεσμευτείτε εάν δεν είστε σίγουροι και καθησυχασμένοι για το άτομο που έχετε απέναντί σας και τελειώστε την συζήτηση με το ότι αν είναι να συνεργαστείτε, θα επικοινωνήσετε εσείς το αργότερο την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας μπορείτε να ρωτήσετε: Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εργασία? Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μεταδώσετε στα παιδιά μέσα από αυτή την εργασία σας? Πως θα ήταν ιδανικά για σάς ένα απόγευμα/ένα πρωί με ένα παιδάκι? Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σας? Τι πιστεύετε για την πειθαρχία των παιδιών? Πως θα αντιδράσετε εάν το παιδάκι μου δεν σας ακούει και δεν θέλει να δεχτεί τους κανόνες που ισχύουν? Πως αντιδράτε όταν τους ακούει?

Έχετε και άλλη δουλειά, έχετε κάποιες βλέψεις για την καριέρα σας, μέχρι πότε θέλετε να κάνετε babysitting? Η πιο δύσκολη ηλικία για babysitting σε παιδάκι ποια πιστεύετε ότι είναι, ποια ηλικία σας αρέσει περισσότερο/αισθάνεστε μεγαλύτερη άνεση? Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα κριτήρια που θέλετε να διαφαίνονται από τα λεγόμενα της υποψήφιας babysitter είναι: Εμπειρία με παιδιά στην ηλικία του παιδιού σας. Σε τι ηλικίες έχει εργαστεί, τι ώρες, ποιες μέρες, υπήρχαν εξαιρέσεις στο ωράριο και πως αντιμετωπίζονταν αυτές, εάν διέκοψε ποτέ μέσα στη χρονιά μια δουλειά και αν ναι, για ποιο λόγο. Σχετική δεκτικότητα σε αλλαγές ωραρίου - σε περίπτωση που στην μέση της χρονιάς χρειαστεί να αλλάξετε το ωράριο της εργασίας της (πχ δύο ώρες περισσότερο ή λιγότερο) πως θα ένιωθε για αυτό. Αίσθηση δέσμευσης, εργάστηκε ολόκληρες χρονιές στις προηγουμένους της εργοδότες? Δεν θέλετε ξαφνικά το παιδί σας να χάσει ένα οικείο του πρόσωπο εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ελαστικότητα - θέλετε να μπορείτε να της πείτε μία συμβουλή ή να διορθώσετε κάτι στην συμπεριφορά της αργότερα χωρίς εκείνη να αντιδρά περίεργα.

Ειλικρίνεια. Όχι μονολεκτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ή αμυντική στάση.  

Προσπαθήστε να είσαστε ειλικρινής από την αρχή για όλα τα θέματα που ορίζετε εσείς - όπως ώρες εργασίας, συνθήκες εργασίας - τι περιμένετε από εκείνη να κάνει - και τα οικονομικά θέματα.

Σε περίπτωση που συμπαθείτε το άτομο που έχετε απέναντί σας, διευκρινίστε ότι έχει σημασία για σας να δείτε πως θα τα πάει με το παιδί σας, σε μία συνάντηση γνωριμίας όπου θα είσαστε και εσείς παρόντες, πριν δεσμευτείτε για την πρόσληψή της. Σε αυτή την συνάντηση, έχετε την προσοχή σας στο παιδί σας και στις αντιδράσεις του αντί στην babysitter. Εκείνη, πρέπει να έχει την ικανότητα να το ενθουσιάσει με ιδέες για κάποιο παιχνίδι, ή κάποιο παραμύθι. 

Σκονάκι για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με babysitter:

Ευγενική φωνή, εμπειρία, ηλικία, περιοχή που μένει, αυτοκίνητο.

Σκονάκι για την πρώτη συνάντηση/συνέντευξη babysitter:

πρώτη εντύπωση - τι συναίσθημα μου βγάζει?

στοιχεία χαρακτήρα 

εμπειρία, δέσμευση

διαθεσιμότητα και σταθερότητα στις προηγούμενες δουλειές

μονολεκτικές απαντήσεις?

γνώση παιχνιδιών/ ιδέες για απασχόληση

γνώση βασικών κανόνων ασφαλείας

Σκονάκι για την πρώτη φορά του παιδιού σας με την babysitter χωρίς εσάς:

λίστα ρουτίνας

λίστα τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης

λίστα κανόνων σπιτιού και "απαγορεύσεων"

λίστα αγαπημένων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, συμβουλές και τρικ που εφαρμόζετε εσείς για να υπακούσει το παιδί σας σε κάτι συγκεκριμένο. 

Κανόνες ασφαλείας που είναι απαραίτητο να γνωρίζει η babysitter

Καμία χορήγηση φαρμάκου χωρίς γραπτή οδηγία του γονέα (εξαιρούνται οι κρέμες για τα χτυπηματάκια κτλ)Να μην αφήνει το παιδί σας μόνο του στο σπίτι ή στο κήπο, ούτε για ένα λεπτό. Να μην αφήνει από την προσοχή της το παιδί σας όταν εκείνο είναι κοντά σε νερό. Μωρά και μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε δέκα εκατοστά νερού, σε ένα κουβά ή και σε μία τουαλέτα! Να μην ταΐζει το παιδί σας εάν είναι κάτω των τεσσάρων ετών, ξηρούς καρπούς, πόπκόρν,ωμά καρότα, ή άλλα σκληρά φαγητά τα οποία ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν φράξιμο των αεραγωγών. Σταφύλια και hot dog δεν πρέπει ποτέ να σερβίρονται ολόκληρα - πρέπει να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια και αν είναι δυνατό να αφαιρείται το δέρμα του hotdog. Nα μην αφήνει το παιδί σας να παίζει κοντά σε σκάλες, παράθυρα, φούρνους ή πολύπριζα.
Προετοιμασία για την πρώτη φορά που το παιδί σας θα μείνει μόνο του με την babysitter

Σημειώστε σε ένα χαρτί και συζητήστε με την babysitter την ρουτίνα του παιδιού σας (μαθήματα, ώρα ύπνου, ώρα φαγητού) και τους γενικούς κανόνες του σπιτιού (χρήση τηλεόρασης, κομπιούτερ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδι έξω κτλ)Σιγουρευτείτε ότι η babysitter γνωρίζει πως να επικοινωνήσει μαζί σας, όλες τις ώρες. Σημειώστε επίσης που μπορεί να βρει τον αριθμό δηλητηριάσεων καθώς και το τι θα κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φτιάξτε μία λίστα έκτακτης ανάγκης, η οποία περιέχει γείτονες, φίλους, συγγενείς και τον γιατρό του παιδιού σας και το δικό σας τηλέφωνo σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταβιβαστούν σε νοσοκόμους ή αστυνομικούς. Δείξτε της που βρίσκονται οι πυροσβεστήρες και πως λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας του σπιτιού σας. Εάν έχετε κάπου κλειδιά από πόρτες και ντουλάπες δείξτε που βρίσκονται σε περίπτωση που το παιδί σας κλειδωθεί μέσα σε κάποια. Ενημερώστε την babysitter για τυχόν προβλήματα υγείας του παιδιού σας όπως πχ. αλλεργίες ή αν χρειάζεται κάποιο φάρμακο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείξτε της που βρίσκονται τα τσιρότα, το οξυζενέ και τα είδη της πρώτης ανάγκης. Μάθετε στο παιδί σας να τηλεφωνεί στο 100, έτσι ώστε εάν κάτι συμβεί στην babysitter να μπορέσει να ζητήσει βοήθεια. Κολλήστε 3 αυτοκόλλητα στα νούμερα 100 (δύο στο 0) και δείξτε του πως τηλεφωνούμε σε αυτό το τηλέφωνο. Εάν επιθυμείτε η babysitter να μην βγαίνει από το σπίτι με το παιδί σας, εκφράστε της το ξεκάθαρα.

 

Πηγή: kidshealth.org

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία